Moet u het BIOS van uw computer bijwerken?

heb-je-nodig-om-je-computer-en-8217-bij te werken;s-bios foto 1

Het updaten van uw besturingssysteem en software is belangrijk. Aan de andere kant hebben we eerder besproken waarom u uw hardwarestuurprogramma's over het algemeen niet zou moeten bijwerken, hoewel gamers zeker hun grafische stuurprogramma's willen bijwerken. Maar hoe zit het met BIOS-updates?

BIOS-updates zullen uw computer niet sneller maken, ze zullen over het algemeen geen nieuwe functies toevoegen die u nodig hebt, en ze kunnen zelfs extra problemen veroorzaken. U dient uw BIOS alleen bij te werken als de nieuwe versie een verbetering bevat die u nodig heeft.Afbeelding tegoed: Aaron Parecki op Flickr

Wat is een BIOS?

BIOS staat voor basic input/output system. Wanneer u uw computer aanzet, neemt uw BIOS de controle over, start de power-on self-test (POST) en geeft de controle door aan de bootloader, die het besturingssysteem van uw computer opstart. Het BIOS is systeemsoftware op laag niveau die gewoon zou moeten werken zonder je in de weg te zitten. Computers komen nu met UEFI-firmware in plaats van het traditionele BIOS, maar hetzelfde geldt voor UEFI - het is systeemsoftware op laag niveau met een vergelijkbare rol.

In tegenstelling tot uw besturingssysteem (dat op uw harde schijf is opgeslagen), wordt het BIOS van uw computer opgeslagen op een chip op uw moederbord.

heb-je-nodig-om-je-computer-en-8217-bij te werken;s-bios foto 2

Afbeelding tegoed: Uwe Hermann op Flickr

Een BIOS flashen

Fabrikanten brengen vaak updates uit voor de BIOS van hun computers. Als u uw eigen computer zou bouwen, zou een BIOS-update van uw moederbordleverancier komen. Deze updates kunnen op de BIOS-chip worden geflasht, waarbij de BIOS-software waarmee de computer werd geleverd, wordt vervangen door een nieuwe versie van het BIOS.

BIOS'en zijn computerspecifiek (of moederbordspecifiek), dus u hebt het BIOS voor uw exacte computermodel (of moederbord) nodig om het BIOS van uw computer bij te werken.

heb-je-nodig-om-uw-computer-en-8217-bij te werken;s-bios foto 3

Waarom u uw BIOS waarschijnlijk niet moet bijwerken

BIOS-updates zijn geen grote software-upgrades die nieuwe functies, beveiligingspatches of prestatieverbeteringen toevoegen. BIOS-updates hebben meestal zeer korte wijzigingslogboeken - ze kunnen een bug oplossen met een obscuur stuk hardware of ondersteuning toevoegen voor een nieuw CPU-model.

Als uw computer correct werkt, moet u uw BIOS waarschijnlijk niet bijwerken. U zult waarschijnlijk het verschil niet zien tussen de nieuwe BIOS-versie en de oude. In sommige gevallen kunt u zelfs nieuwe bugs ervaren met een nieuwe versie van het BIOS, omdat het BIOS dat bij uw computer is geleverd mogelijk meer is getest.

Het flashen van een BIOS is niet zo eenvoudig als het installeren van een normale software-update. U zult uw computer vaak willen flashen vanuit DOS (ja, DOS - u moet mogelijk een opstartbare USB-drive maken met DOS erop en opnieuw opstarten in die omgeving), omdat er problemen kunnen optreden bij het flashen vanuit Windows. Elke fabrikant heeft zijn eigen instructies voor het flashen van een BIOS.

U hebt de versie van het BIOS nodig voor uw exacte hardware. Als u een BIOS krijgt voor een ander stuk hardware - zelfs een iets andere revisie van hetzelfde moederbord - kan dit problemen veroorzaken. BIOS-flashtools proberen meestal te detecteren of het BIOS bij uw hardware past, maar als het hulpprogramma toch probeert het BIOS te flashen, kan uw computer niet meer opstarten.

Als uw computer geen stroom meer krijgt tijdens het flashen van het BIOS, kan uw computer vastlopen en niet meer opstarten. Computers zouden idealiter een back-up-BIOS moeten hebben dat is opgeslagen in het alleen-lezen geheugen, maar niet alle computers hebben dat.

heb-je-nodig-om-uw-computer-en-8217-bij te werken;s-bios foto 4

Afbeelding tegoed: Jemimus op Flickr

Wanneer u uw BIOS moet bijwerken

Aangezien u waarschijnlijk geen verbeteringen zult zien bij het bijwerken van uw BIOS, dat er nieuwe bugs kunnen opduiken en het potentieel voor fouten tijdens het flashen, moet u uw BIOS niet bijwerken tenzij u daar een reden voor heeft. Hier zijn een paar gevallen waarin bijwerken zinvol is:

  • Bugs: Als u bugs ervaart die zijn verholpen in een nieuwere versie van het BIOS voor uw computer (bekijk het BIOS-wijzigingslogboek op de website van de fabrikant), kunt u deze mogelijk oplossen door uw BIOS bij te werken. Een fabrikant kan je zelfs adviseren om je BIOS bij te werken als je contact opneemt met de technische ondersteuning en een probleem hebt dat is opgelost met een update.
  • Hardware-ondersteuning: sommige moederbordfabrikanten voegen ondersteuning toe voor nieuwe CPU's en mogelijk andere hardware in BIOS-updates. Als u de CPU van uw computer wilt upgraden naar een nieuwe CPU - mogelijk een die nog niet was uitgebracht toen u uw moederbord kocht - moet u mogelijk het BIOS bijwerken.

Controleer het wijzigingslogboek voor de BIOS-updates en kijk of ze daadwerkelijk een update hebben die u nodig hebt.

heb-je-nodig-om-je-computer-en-8217-bij te werken;s-bios foto 5

Als u geen bugs ervaart die zijn opgelost en geen hardware-ondersteuning nodig hebben, hoeft u niet te updaten. Je krijgt er niets uit behalve mogelijke nieuwe problemen.

Zoals het gezegde luidt, repareer niet wat niet kapot is.

Meer verhalen

Hoe sms-berichten van de ene Android-telefoon naar de andere over te zetten

Een nieuwe telefoon krijgen is lastig. Je verliest in wezen alles wat je op de oude telefoon had, wat de eerste paar dagen een beetje een schok kan zijn. Terwijl sommige dingen, zoals foto's, automatisch met je meekomen via je Google-account, andere gemakken, zoals je tekst

10 functies die alleen beschikbaar zijn in Windows 10 Enterprise (en Education)

U kunt upgraden naar de Professional-editie van Windows 10 om geavanceerde functies zoals BitLocker-codering te krijgen, maar veel functies zijn niet beschikbaar voor normale Windows-gebruikers. Sommige bestaan ​​alleen in de Enterprise- en Education-edities van Windows, waarvoor een volumelicentieovereenkomst of maandelijks vereist is

Wat betekent HAMP in de context van computerfans?

Wanneer u dieper in de interne hardware van uw computer begint te graven om deze te controleren of aan te passen, kunt u af en toe een vermelding tegenkomen die vreemd en onverwacht lijkt, zoals HAMP bijvoorbeeld. Wat betekent het? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een nieuwsgierige lezer.

De privacyinstellingen van Windows 10 begrijpen

Windows 8 introduceerde privacy-instellingen en Windows 10 voegt nog een heleboel meer toe. Als u geïnteresseerd bent in het beschermen van uw privacy tijdens het gebruik van Windows 10, wilt u verder lezen.

WIMBoot uitgelegd: hoe Windows nu op een kleine schijf van 16 GB past

Microsoft beweerde ooit dat de originele 64 GB Surface Pro slechts 23 GB bruikbare vrije ruimte zou hebben - dat is meer dan de helft gebruikt voor systeembestanden! Maar Windows past nu op 16 GB schijven.

Een computer laten opstarten of afsluiten volgens een schema

Met Windows, Mac OS X en Linux kunt u het opstarten, afsluiten en wakker maken plannen. U kunt uw computer 's ochtends automatisch laten opstarten en' s avonds automatisch uitschakelen, als u dat wilt.

Apps op een iPhone of iPad sideloaden zonder jailbreak

Apple heeft iOS zojuist een klein beetje geopend. Het is nu mogelijk om opensource-apps, bijvoorbeeld emulators, op een iPhone of iPad te sideloaden zonder $ 99 per jaar te betalen voor een ontwikkelaarslicentie.

6 manieren om Microsoft Office gratis te gebruiken

Microsoft Office kost geld, behalve wanneer dat niet het geval is. Van een verborgen gratis proefperiode van 60 dagen waarvoor geen betalingsgegevens zijn vereist, tot web-apps en mobiele apps, er zijn veel manieren om Office gratis te krijgen.

Krijg Windows 10 gratis na 29 juli, met een beetje voorbereiding nu

Microsoft heeft bevestigd dat de gratis upgrade-aanbieding van Windows 10 op 29 juli 2016 afloopt. Daarna moet je $ 119 betalen om te upgraden op elke computer die de sprong nog niet heeft gemaakt. Maar met een paar eenvoudige stappen kunt u dat gratis exemplaar nu reserveren, zodat u na 29 juli kunt upgraden zonder

Hoe u het stroomverbruik en de uitvoer van uw USB-apparaat kunt controleren

Maakt u zich zorgen dat uw USB-oplader niet goed presteert of niet voldoet aan de specificaties? Denk je dat je niet de echte oplaadtijd haalt uit die nieuwe powerbank die je hebt gekocht? Als je bereid bent om een ​​​​beetje te gek te doen, kun je je USB-apparaten testen om te zien of ze geschikt zijn.