Mobiele roaming is (meestal) gratis in de hele EU

LDProd via Getty Images

Het heeft lang op zich laten wachten en heeft veel beproevingen en beproevingen gekend, maar het is eindelijk zover: mobiel roamen is nu gratis in de EU. Zolang je service hebt in een lidstaat en daar minimaal 8 maanden per jaar woont, kun je de spraak, berichten en data van je telefoon in andere EU-landen gebruiken tegen hetzelfde tarief dat je zou betalen alsof je thuis was. Nou ja, meestal. Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel die ervoor kunnen zorgen dat u meer betaalt, hoewel de kans dat u thuiskomt met een gigantische rekening relatief klein is.

Vervoerders kunnen nog steeds een redelijk gebruikslimiet opleggen voor gegevens terwijl u reist (als u een onbeperkt of zeer goedkoop abonnement heeft), maar ze mogen u niet meer dan € 7,70 per gigabyte plus belasting in rekening brengen. Dat plafond zou tegen 2022 geleidelijk moeten dalen tot € 2,50. Ook mag een 'zeer klein aantal' EU-luchtvaartmaatschappijen een kleine roamingvergoeding in rekening brengen om de lager dan gebruikelijke binnenlandse tarieven te compenseren, maar ze zouden lager moeten zijn dan ze waren voordat. En als je langer dan 4 maanden naar het buitenland reist, kan dat natuurlijk extra kosten met zich meebrengen.Een handvol landen in de Europese Economische Ruimte (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) zouden in de nabije toekomst gratis roaming moeten krijgen.

Ja, het is moeilijk om nieuws over de roamingwijziging te vermijden als je in de EU woont. Sommige vervoerders gingen zelfs zo ver om wijzigingen van tevoren aan te kondigen. Desalniettemin is het belangrijk - zelfs met alle voorbehouden belooft het een deel van de hoofdpijn te verlichten bij het gebruik van een smartphone in het dichtbevolkte Europa. U kunt zich nu concentreren op het genieten van uw vakantie in plaats van zoveel mogelijk gegevens te hamsteren.

Aanbevolen verhalen

Sprint biedt een jaar gratis onbeperkte service

Het is een van de beste draadloze servicepromoties die we in lange tijd hebben gezien, alleen getemperd door de kwaliteit van het Sprint-netwerk.

Google huurt ontwerper in achter mobiele chips van Apple

Google zinspeelt op een iPhone-achtige apparaatstrategie door een Apple-chipexpert in te huren.

Stop met zwerven door de gangpaden: Amazon kiest je boodschappen

De gratis 'Fresh'-service van Amazon is bedoeld voor Prime-leden met auto's die liever niet door de gangpaden van de supermarkt zwerven.

Facebook beboet €110 miljoen voor misleiding EU over WhatsApp-overname

De Commissie zegt dat Facebook-medewerkers wisten dat ze accounts konden samenvoegen, maar dat niet hebben gezegd.

De beste telefoons van MWC tegenover elkaar: het gaat (meestal) om het scherm

Vind hier al je specificaties.