Minister van Financiën maakt zich geen zorgen over banen stelende robots

De dreiging dat kunstmatige intelligentie menselijke banen inneemt, is niet iets waar de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin zich zorgen over maakt.

In een interview met Axios op vrijdag uitgezonden op CSPAN, erkende Mnuchin dat robots mensen in sommige rollen zouden kunnen verdringen, maar hij zei dat dat moment 50 of 100 jaar in de toekomst zou liggen, en dat wanneer het komt, het een goede zaak zal zijn voor de Amerikaanse arbeider.'Ik maak me helemaal geen zorgen' over robots die in de nabije toekomst mensen verdringen, zei Mnuchin. 'In feite ben ik optimistisch', voegde hij eraan toe.

Mnuchins kijk op kunstmatige intelligentie lijkt misschien tegen de realiteit in te gaan: veel robots zijn al fabrieken en andere werkplekken binnengevallen. Een humanoïde robot genaamd Pepper is aan het werk in pizzeria's en ziekenhuizen, en robotbarista's zijn eerder dit jaar begonnen met het bedienen van betalende klanten in een coffeeshop in Californië.

Ondertussen worstelen regeringen al met de aanpak van de robotinvasie. De Europese Unie ging vorig jaar zelfs zo ver om robots als 'elektronische personen' te bestempelen toen ze een belasting overwoog op bedrijven die menselijke banen vervangen door machines.

Toch weerspiegelt Mnuchins tijdschema voor het hoogtepunt van de robotrevolutie op de werkplek ook recente opiniepeilingen van de mening van Amerikanen over deze kwestie. Uit een Pew Research Study vorig jaar bleek dat 65 procent van de Amerikanen denkt dat robots binnen 50 jaar 'zeker' of 'waarschijnlijk' veel van het werk zullen doen dat momenteel door mensen wordt uitgevoerd.

Verwant

  • Zullen robots mensen overbodig maken? Zullen robots mensen overbodig maken?

Ondanks die mening bleek uit het onderzoek ook dat Amerikanen, net als Mnuchin, zich geen zorgen maakten: 80 procent van de respondenten zei dat hun eigen baan niet in gevaar zou komen door een robotovername.

Als er iets is, zei Mnuchin, kunnen robots misschien wat banen innemen, maar ze zouden de algehele economie sterker maken als de mensen die ze verdrijven de training krijgen die nodig is om naar hoger geschoolde functies te gaan.

'Als je een robot kunt hebben die handdoeken vouwt, zodat onze arbeiders productievere dingen kunnen doen tegen hogere lonen, dan is dat geweldig', zei hij. 'Dat schept productiviteit, dat schept kansen, dat schept winst.'

Aanbevolen verhalen

Minister van Financiën ziet AI niet als een bedreiging voor banen

Iemand heeft niet opgelet.

Dosime is een persoonlijke stralingstracker voor de bezorgde bron

Klem deze aan je revers en je weet altijd wat de lokale stralingsniveaus zijn.

Geek Trivia: wat is het illegaal voor de Amerikaanse schatkist om op valuta af te drukken?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!