macOS High Sierra-voorbeeld: het is wat je niet kunt zien dat telt

macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 1 Devindra Hardawar / Engadget

Je kunt het aan de naam zien: de volgende versie van Apple's macOS, High Sierra, is geen enorme en transformerende update. In plaats daarvan verfijnt het nieuwe besturingssysteem, net als Snow Leopard en Mountain Lion, wat eraan voorafging. Het is echter moeilijk om niet een beetje teleurgesteld te zijn, aangezien macOS Sierra van vorig jaar ook een bescheiden update was. Het bracht Siri naar de desktop en Apple Pay naar het web, maar veranderde niet fundamenteel hoe we Macs gebruikten. Nu met de eerste openbare preview van High Sierra, krijgen we nog meer incrementele upgrades.

Hoewel het nieuwe besturingssysteem niet flitsend is - je merkt nauwelijks dat je een upgrade hebt uitgevoerd - is het een belangrijke opstap voor Apple. Het brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee die macOS moderniseren en voorbereiden op de toekomst van desktopcomputing. Maar nu iOS een aantal belangrijke updates krijgt waardoor het meer op macOS lijkt en aanvoelt, vooral op iPads, verandert het ook in een legitiem concurrerend platform voor macOS. We kunnen het niet helpen, maar we vragen ons af wanneer Apple iets echt nieuws voor Macs zal leveren.Galerij: Apple macOS High Sierra (pers) | 5 foto's

macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 25

  • macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 3
  • macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 4
  • macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 5
  • macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 6+1

Apple-bestandssysteem

De belangrijkste verandering in High Sierra is iets dat je nooit zult zien. Het vertrouwt nu op Apple File System (AFS) in plaats van HFS+, het feitelijke Mac-bestandssysteem sinds Mac OS 8.1 uit 1998. Meestal betekent de upgrade dat de computers van Apple in staat zullen zijn om geavanceerde functies zoals codering en het combineren van meerdere volumes in één schijf te verwerken. Hoewel HFS+ die functies had, waren ze in feite vastgebout met Apple's Core Storage-volumebeheerder. Native ondersteuning in AFS betekent dat er minder overhead is; alles zal een beetje sneller gaan, met minder ruimte voor mislukking.

Over het algemeen zal Apple File System een ​​efficiëntere en veiligere manier zijn om uw gegevens op Macs te verwerken. Met de toevoeging van crashbeveiliging en het veiliger opslaan van documenten, hoeft u zich minder zorgen te maken over het verliezen van gegevens als uw computer plotseling uitvalt. AFS voegt Snapshots toe, de mogelijkheid om een ​​kopie van uw bestandssysteem vast te leggen om back-ups en terugzetten te vergemakkelijken. Snapshots nemen in eerste instantie geen ruimte in beslag, maar ze worden groter naarmate ze bijhouden wat er in uw bestandssysteem is gewijzigd.

Journaling, de HFS+-functie voor het vastleggen van wijzigingen in het bestandssysteem, behoort ook tot het verleden met AFS. Aangezien het nieuwe bestandssysteem op zichzelf al uw gegevens beter kan bijhouden, is het niet nodig om een ​​apart journaal te hebben om die wijzigingen vast te leggen. Dat komt neer op een kleine prestatiewinst, omdat u niet constant het dagboek bijhoudt telkens wanneer u uw gegevens wijzigt. Apple merkt op dat de nieuwe aanpak zou kunnen leiden tot wat meer bestandsfragmentatie, maar het wordt tegengegaan door sterkere defragmentatie in High Sierra in te bouwen. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u iets anders moet doen om uw bestanden te onderhouden, maar hopelijk zult u merken dat het een beetje sneller gaat. Bovendien is AFS beter geschikt voor flash-, solid-state- en Fusion Drives, omdat het gegevens efficiënter schrijft.

Ik heb geen significante veranderingen opgemerkt in de High Sierra Public Preview als gevolg van AFS. Het kopiëren en opslaan van bestanden werkte hetzelfde als voorheen. Maar in een ideale wereld zou ik geen verschil moeten merken. De grote zorg bij elke wijziging van het bestandssysteem is dat dit tot problemen met uw gegevens kan leiden, maar Apple merkt op dat ontwikkelaars het afgelopen jaar de tijd hebben gehad om met AFS te experimenteren. Het heeft ook alle iPhones en iPads geüpgraded naar AFS met iOS 10.3, dat diende als een testbed voor het converteren van honderden miljoenen apparaten.

Vooruitkijkend stelt AFS Apple in een betere positie om in de toekomst meer geavanceerde bestandssysteemfuncties toe te voegen. En aangezien het volledig 64-bits is, kan het grotere bestanden efficiënter verwerken. (HFS+ ondersteunde al schijven en bestanden tot acht exabytes.)

Metaal 2

macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 7

Met Metal 2 wordt Apple serieuzer over graphics. Het is de eerste keer dat Apple zijn Metal API's op al zijn platforms - iOS, tvOS en macOS - heeft verenigd, waardoor het voor ontwikkelaars eenvoudiger wordt om apps voor al zijn platforms te ontwerpen. Net als bij AFS claimt Apple dat het grootste voordeel met Metal 2 efficiëntie is. Het zal meer dan voorheen kunnen profiteren van moderne GPU's (grafische verwerkingseenheden), dus dingen als het tekenen van vensters en het verplaatsen ervan zouden uw CPU minder moeten belasten.

Deze keer is de hele MacOS-vensterserver, die alle toepassingen tekent die je ziet, bovenop Metal 2 gebouwd. Verrassend genoeg beweert Apple dat systemen met een lager vermogen en geïntegreerde grafische afbeeldingen het grootste voordeel zullen halen uit de veranderingen. De originele Metal maakte al gebruik van de extra prestaties in machines met speciale grafische afbeeldingen. Ontwikkelaars kunnen de nieuwe API's ook gebruiken om meer GPU-rekenmogelijkheden in te bouwen - waarbij apps voor het verwerken van gegevens op grafische kaarten vertrouwen in plaats van op de CPU. Dat opent de deur naar zaken als machine learning, computervisie en natuurlijke taalmogelijkheden.

macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 8

Metal 2 zal ook een grote rol spelen in de VR- en externe GPU-mogelijkheden van High Sierra. Ik heb geen van beide functies kunnen testen, maar het potentieel is er om Macs eindelijk op gelijke voet te brengen met pc's als het gaat om VR en gaming. Op mijn MacBook Air uit het 2014-tijdperk merkte ik niet veel verschil in vensterweergave of zelfs meer flitsende grafische functies zoals Exposé. Omdat dit een preview-release is, zag ik een aantal rare grafische glitches, vooral rond slagschaduwen in pop-upvensters (zie hierboven). Maar dit zijn het soort problemen dat waarschijnlijk zal worden verholpen door de officiële release van High Sierra.

Foto's

macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 9 Appel

Vasthouden aan het algemene thema van High Sierra, is de app Foto's slechts een kleine verbetering. Vorig jaar bracht Apple een enorme update uit die de app meer in lijn bracht met zijn iOS-broertje. Nu biedt het meer manieren om uw foto's te beheren en te verfraaien. Ten eerste maakt Foto's de bewerkingstools veel beter zichtbaar en kun je je bewerkingen snel beoordelen aan de hand van de originele afbeelding met de nieuwe vergelijkingsknop. En voor het eerst kun je kleurcurven in je foto's aanpassen. Hiermee kunt u specifieke kleuraanpassingen maken die voorheen gewoon niet mogelijk waren.

macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 10

Een van de meer nuttige wijzigingen is dat je nu met Foto's een afbeelding naar een externe fotobewerkings-app zoals Photoshop en Pixelmator kunt sturen. Wijzigingen die u in die apps aanbrengt, worden als een afzonderlijke laag in Foto's weergegeven, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw werk daaruit te exporteren. De herkenning van mensen in Foto's is deze keer slimmer en het synchroniseert ook de mensen die je toevoegt met je andere apparaten als je iCloud-fotobibliotheek gebruikt. Verder kun je verwachten dat de Memories-functie veel slimmer is dan voorheen, met een betere mogelijkheid om dingen als duplicaten en glimlachen te vinden, terwijl je foto's vermijdt waarop mensen mogelijk met hun ogen knipperen. Er zijn meer dan een dozijn nieuwe soorten herinneringen, waaronder huisdieren, baby's en bruiloften.

Hoewel ik Foto's niet regelmatig gebruik, maken de nieuwe functies het een capabelere manier om met je fotobibliotheek om te gaan. Ik waardeerde het vooral dat ik een foto naar een andere app kon gooien voor meer geavanceerd bewerkingswerk. En voor een keer lijkt Live Photos een handige functie op een iPhone, nu we de mogelijkheid hebben om ze snel om te zetten in geanimeerde meme-waardige clips.

Afsluiten

macos-high-sierra-preview-it-and-039;s-what-you-can-and-039;t-see-that-counts foto 11

Naast de grotere veranderingen die hierboven zijn genoemd, zijn er ook een hele reeks kleinere verbeteringen die het vermelden waard zijn:

  • High Sierra ondersteunt nu, samen met iOS 11, HIEF (High Image Efficiency Format) en HEVC (High Efficiency Video Coding), die beide een betere compressie beloven dan bestaande formaten. Ze zijn nog niet mainstream, maar beide zullen een grotere deal zijn zodra iOS 11 wordt gelanceerd, waar ze de standaard afbeeldings- en videotypen zullen zijn.
  • Safari gaat een stap verder dan Do Not Track en het kan zelfs stoppen met het automatisch afspelen van video's.
  • Siri heeft een natuurlijker klinkende stem en kan zelfs een afspeellijst met deuntjes laten draaien als je je verveelt.
  • Met iCloud-bestandsdeling kunt u eindelijk samen met anderen aan bestanden werken.

High Sierra zal niet de geschiedenis ingaan als een bijzonder gedenkwaardige versie van macOS. Maar alles wat Apple onder de motorkap toevoegt, zal een grote bijdrage leveren aan het voorbereiden van het besturingssysteem op grotere veranderingen in de loop van de tijd. Toch is het een beetje moeilijk om nog een jaar door te brengen met een vrij kleine Mac-update wanneer Windows 10 elk jaar aanzienlijk verbetert.

Aanbevolen verhalen

iOS 11-preview: veelbelovend, vooral op grotere schermen

iOS 11 is nog niet klaar, maar een vroege versie is nu klaar om te downloaden.

Apple prijst snelheid, privacy-upgrades in macOS High Sierra

De belangrijkste verbeteringen zijn achter de schermen, maar er is ook een betere bescherming tegen volgen en browseprestaties in Safari, naast andere nieuwe functies.

macOS High Sierra bevat wijzigingen in Safari, Foto's en het bestandssysteem

Apple's volgende versie van macOS heet High Sierra. Ernstig.