MacBook Air versus Surface-laptop: gestroomlijnde ultradraagbare apparaten strijden

De WWDC-keynote van dit jaar stelde degenen die hoopten op een substantiële vernieuwing van de MacBook Air teleur, maar Apple heeft de processor wel geüpdatet op zijn eerbiedwaardige ultradraagbare, wat aangeeft dat hij nog niet dood is. Een eenvoudige processor-upgrade is echter misschien niet genoeg om de nieuwe Surface Laptop van Microsoft te overtreffen.

Het eerste dat opvalt aan beide laptops is hun vergelijkbare afmetingen. Nu de 11-inch MacBook Air is verdwenen, heeft Apple ons een 13,3-inch model achtergelaten dat bijna precies 3 pond weegt en begint bij $ 999. Vergelijk dat eens met de Surface van $ 999, die een 13,5-inch scherm heeft en net iets lichter is, namelijk 2,83 pond. Geen van beide zal een grote last zijn voor je handtas of rugzak, maar je hebt niet de mogelijkheid om die last nog lichter en kleiner te maken door wat schermruimte op te offeren.Hoewel beide schermen ongeveer even groot zijn, heeft de Surface veel meer pixels. De resolutie van 2.256 x 1.504 is beter dan Full HD en veel prettiger voor de ogen dan het scherm van 1.440 x 900 dat de MacBook Air biedt. Als je een oudere MacBook Air wilt vervangen, nog nooit een beeldscherm met een hogere resolutie hebt gebruikt en touchscreens niet belangrijk vindt, dan ben je misschien tevreden met de resolutie van de Air. Anders is de aanraakgevoelige Surface hier de duidelijke winnaar.

Het is wat erin zit dat ertoe doet

Onder de motorkap bieden beide laptops Intel Core i5-processors. In het geval van de Air krijg je een 1,8 GHz dual-core Core i5, met Turbo Boost tot 2,9 GHz. Dat is beter dan de 1,6 GHz Core i5 die hem vroeger van stroom voorziet, maar niet zo goed als de Kaby Lake Core i5 of Core i7 van de zevende generatie waaruit je kunt kiezen om je Surface van stroom te voorzien.

Toch maakt de generatie van de processor niet zoveel uit als je hem niet gaat belasten met intensieve videobewerking of gaming met native resolutie - de Air en de Surface kunnen de gebruikelijke ultradraagbare taken aan, zoals videostreaming en tekstverwerking.

De Surface kan worden geconfigureerd met 4 GB, 8 GB of 16 GB RAM, terwijl de enige keuze van de Air 8 GB is. Beide bieden 128 GB, 256 GB of 512 GB solid-state opslag, en hoewel macOS en Windows in de loop der jaren zijn afgeslankt, wilt u waarschijnlijk kiezen voor een van de uitgebreidere SSD's als u niet uitsluitend afhankelijk bent van het streamen van video en audio en sla al uw gegevens op in de cloud.

Het ontbreken van USB-C- of Thunderbolt 3-poorten op de MacBook Air is niet verrassend, aangezien het een ouder ontwerp is, maar ze ontbreken erg op de Surface, die vorige maand net werd aangekondigd.

Hoe lang kunnen ze gaan?

Een van de belangrijkste aspecten van een ultradraagbare is de levensduur van de batterij, en dat is waar het een beetje lastig wordt. Apple belooft 12 uur surfen op het web of het afspelen van video's van een lokaal (iTunes) bestand, terwijl Microsoft opschept dat de Core i5-aangedreven Surface tot 14,5 uur video kan afspelen.

We hebben nog geen kans gehad om onze eigen batterijtests op beide laptops uit te voeren, dus we kunnen geen definitief oordeel vellen over die claims. Ervan uitgaande dat ze standhouden, zal het verschil tussen 12 uur en 14,5 uur niet veel uitmaken als u uw machine de hele dag op kantoor gebruikt. Maar de Surface zou een duidelijk voordeel bieden op een vlucht van New York naar Hong Kong, bijvoorbeeld, vooral als je zonder stroom in de economy class zit en op je laptop rekent om je te vermaken.

Ze hebben stijl

Wat betreft stijl, de MacBook Air ziet er vrijwel hetzelfde uit als in vele jaren. Het is een extreem slanke machine en een die aantoonbaar de ultradraagbare markt heeft ingeluid waarin de Surface en anderen nu concurreren. Als je echter een fan bent van het randloze ontwerp dat een rage is op ultrabooks zoals de Dell XPS 13, zul je waarschijnlijk worden afgeschrikt door de dikke aluminium rand rond het scherm van de Air.

De met aluminium beklede Surface ziet er ook slank uit, zij het zonder de versmalling van de Air van achteren naar voren. De rand lijkt iets dunner dan die van de Air en biedt vier kleuropties: bordeauxrood, platina, kobaltblauw of grafietgoud. Andere Surface-modellen werden geplaagd door ongemakkelijke toetsenborden, maar we hadden geen problemen met het touchpad (dat multi-touch-bewegingen ondersteunt) of chiclet-achtig toetsenbord tijdens onze korte hands-on tijd met de Surface vorige maand.

Welke is de winnaar?

Als je de schermresolutie uit de vergelijking haalt en de leeftijd van de Air over het hoofd ziet (toegegeven twee grote veronderstellingen), lijken de Air en de Surface min of meer even waardig om je portemonnee lichter te maken.

Verwant

  • De beste ultradraagbare laptops van 2017De beste ultradraagbare laptops van 2017

De ultieme tiebreaker komt dus neer op het besturingssysteem, en dat is waar de Air een duidelijke voorsprong heeft, aangezien hij, zoals alle moderne Macs, zowel macOS als Windows kan draaien. Natuurlijk moet je een exemplaar van Windows 10 apart kopen en installeren, maar je moet de Surface upgraden naar Windows 10 Pro als je apps van derden wilt gebruiken. Het wordt geleverd met Windows 10 S, waardoor u zich beperkt tot apps die zijn gedownload van de Microsoft Store.

Dus voor de meeste mensen wordt het debat over de Surface Laptop versus MacBook Air vervangen door het debat over Windows versus Mac. Op die manier kan een eenvoudige processor-upgrade voldoende zijn om te voorkomen dat Apple-fans springen.

Aanbevolen verhalen

Apple HomePod vs. Amazon Echo vs. Google Home: Smart Speaker Showdown

Met HomePod plaatst Apple Siri in een luidspreker om het op te nemen tegen de Amazon Echo en Google Home. Laten we eens kijken hoe ze het tegen elkaar opnemen.

De iPad ziet eruit als de toekomst van de MacBook met iOS 11

Dit is hoe iOS uiteindelijk zijn weg naar MacBooks zou kunnen vinden.

De Eve V voelt als een serieuze Surface Pro-concurrent

Voor sommige mensen zou de Eve V de Surface Pro van Microsoft kunnen overtreffen.

Vergeet vliegende auto's en maak je klaar voor luchttaxi's

Stop met wachten op vliegende auto's. Maak je in plaats daarvan klaar voor luchttaxi's.

Surface Laptop: is Microsoft klaar om de schoollunch van Apple te eten?

Microsoft is all-in gegaan op hardware. Deze aanpak werkte voor Apple, maar kan de Surface Laptop de MacBook Air in de harten en geesten van mensen vervangen?