Air Force onthult verschil tussen lanceringsprijzen ULA en SpaceX

luchtmacht-onthult-verschil-tussen-ula-en-spacex-lanceringsprijzen foto 1 SpaceX/Flickr

De Amerikaanse luchtmacht heeft onthuld hoeveel de regering kan besparen door SpaceX een aantal van zijn satellieten te laten lanceren in plaats van puur te vertrouwen op de United Launch Alliance. De lanceringsprijzen werden vroeger in vage bewoordingen besproken totdat de National Defense Authorization Act van 2016 het ministerie van Defensie verplichtte een budget voor nationale veiligheidsruimteprogramma's op te nemen in zijn jaarverslagen. Nu heeft het budgetverzoek van de luchtmacht (PDF) voor de komende jaren, dat Ars Technica in handen heeft gekregen, eindelijk solide cijfers waar we naar kunnen kijken: het laat zien dat de divisie verwacht maar liefst $ 423 miljoen per lancering te betalen door de 2021 als het ULA - een joint venture van Boeing en Lockheed - een monopolie geeft op zijn lanceringen.

luchtmacht-onthult-verschil-tussen-ula-en-spacex-lanceringsprijzen foto 2De verwachte ULA-lanceringsprijzen voor 2018 en 2019 zijn veel lager op respectievelijk $ 202 miljoen en $ 216 miljoen. Die bedragen zijn echter nog steeds meer dan het dubbele van de $ 83 miljoen en de $ 96,5 miljoen die de luchtmacht SpaceX betaalt om in die fiscale jaren GPS-satellieten te lanceren. SpaceX zou zijn prijzen voor 2020 en daarna kunnen verhogen, maar het kost hoogstwaarschijnlijk niet zo veel als $ 400 miljoen voor één lancering. In reactie op het rapport van Ars tweette SpaceX-chef Elon Musk dat een prijsverschil van $ 300 miljoen per lancering betekent dat de satellieten van zijn klanten in principe gratis zijn:

Het beste aan transparanter zijn over lanceringsprijzen? Wetgevers kunnen nu beter geïnformeerde beslissingen nemen over hoe en waar het geld van de belastingbetaler wordt uitgegeven.

Aanbevolen verhalen

China stuiterde een 'niet-hackbaar' kwantumsignaal tussen steden

China vestigt een kwantumtransmissierecord door een signaal op 750 mijl te stuiteren

Microsoft onthult lijst met 'Xbox One X Enhanced Games'

Standaard Xbox One-titels worden gepatcht om Xbox One X-voordelen te bieden.

SpaceX zal een geheime ruimtedrone lanceren voor de luchtmacht

SpaceX's eerste luchtmachtmissie zal in augustus plaatsvinden, de lancering van het ruimtevliegtuig X-37B.

Theresa May wil techreuzen dwingen extremistische inhoud aan banden te leggen

De opmerkingen van de G7-top hebben naar verluidt de steun van Trump.

Het verschil tussen een bedrade en draadloze muis

Zoals zoveel dingen in het leven, is dit een kwestie van persoonlijke keuze. Het is een langlopend en controversieel debat voor ingenieurs, technologieliefhebbers en computer...