Het goede doel dat videogamekarts wil in elk ziekenhuis

In veel opzichten is Jonathan Watson net als andere 11-jarigen. Hij doet zijn huiswerk, droomt ervan dokter te worden en speelt videogames wanneer hij kan. Afhankelijk van de dag is zijn favoriet Minecraft of The Elder Scrolls V: Skyrim. In tegenstelling tot de meeste kinderen van zijn leeftijd, is Jonathan elke drie weken in het ziekenhuis voor bloedtransfusies - een procedure die tot zes uur per keer kan duren. Toen ik hem bezocht in het Mott Children's Hospital in Ann Arbor, Michigan, doodde hij geen draken of bouwde hij een gepixeld fort; hij speelde de openingslevels van Rayman Legends opnieuw op een kart die net was binnengereden. De kart werd geschonken door een lokale Eagle Scout die geld inzamelde via de Gamers Outreach Foundation (GO), een landelijke liefdadigheidsinstelling die gamingapparatuur van medische kwaliteit plaatst in ziekenhuizen door het hele land.

De 'GO Kart' die Jonathan gebruikte, bevatte alles wat nodig was om videogames te spelen: een bescheiden Samsung-televisie, een Xbox 360 (hoewel elke console past) en een paar gamepads. De kit zelf is nauwelijks revolutionair, maar iedereen die zijn uitrusting naar een LAN-party heeft gebracht, kan de eenvoud van deze rollende, op zichzelf staande setup waarderen. Bij Mott en 19 andere ziekenhuizen in het hele land zijn ze het populairste 'speelgoed' dat er is. En als je een kind bent met een medische aandoening zoals die van Watson, is het gemakkelijk te begrijpen waarom.

Galerij: 'The Dugout' van Mott Children's Hospital | 23 foto's

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 123  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 2
  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 3
  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 4
  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 5+19

Hij heeft een zeldzame ziekte die pyruvaatkinasedeficiëntie wordt genoemd. In wezen kunnen zijn rode bloedcellen niet snel genoeg de juiste moleculen produceren en snel afsterven. Hij komt al vier jaar naar het infuuscentrum van het Mott-ziekenhuis van de Universiteit van Michigan. Als artsen geen remedie voor de ziekte kunnen vinden, zal Watson deze transfusies voor de rest van zijn leven nodig hebben.

Als je erover nadenkt, is het moeilijk om over een game te klagen elke keer dat je een infuus in je arm hebt, opnieuw te beginnen.

'Het is oké, want dan kan ik goed worden op het beginniveau', vertelde hij me. Ik zat links van hem in een speelkamer met een honkbalthema, de Dugout genaamd, waar kamerhoge kaartenbakken gevuld zijn met kleurrijk speelgoed. Er is een glazen vitrine met Brandon Inge's gesigneerde Detroit Tigers-jersey en Louisville Slugger. Boven de schrijn hangt een quote: 'Soms in het leven moeten we in de dug-out zitten, wachten, kijken, sterker worden en leren. We worden een tijdje op de bank gezet, maar het is om ons sterker te maken in ons leven en geloof.' Deze ruimte zou idyllisch zijn zonder de aanhoudende geur van ontsmettingsalcohol.

De geur leek Jonathan echter niet te deren. Zijn moeder zei dat hij hier graag komt. En bovendien was hij vooral gefocust op Rayman. Dit is precies de scène die GO-oprichter Zach Wigal zich had voorgesteld toen hij de stichting startte.

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 6Jonathan Watson speelt een van zijn favoriete spelletjes tijdens een bloedtransfusie.Timothy J. Seppala, Engadget

Toen Wigal 17 was, wilde hij alleen maar een Halo 2-toernooi organiseren op Saline High School. Nadat hij en enkele vrienden parkeerplaatsen van nabijgelegen scholen hadden doorzocht met flyers, meldden zich ongeveer 300 mensen aan voor het evenement. Omdat er zoveel mensen zouden komen, stelde zijn vader voor om contact op te nemen met de politie om te zien of ze iemand hadden die kon helpen.

De agent met wie Wigals vader sprak, belde de directeur van de school en sloot het evenement af. Nadat iemand het rapport van de Saline-krant op Digg had geplaatst, ging het verhaal viraal. Wigal werd overspoeld met willekeurige berichten op Facebook en Myspace. Vanuit de staat Washington schreef Marty O'Donnell, voormalig huiscomponist van Halo 2-ontwikkelaar Bungie, een brief aan de redacteur van The Saline Post waarin hij de inspanningen van Zach prees en aanbood de verliezen als gevolg van de annulering van het toernooi te dekken.

'Wie zijn deze mensen die de morele hoge grond beschermen?' O'Donnell waarschuwde.

Dit, in combinatie met de stortvloed aan online ondersteuning, bracht Wigal ertoe een Halo 2 LAN-feest en -toernooi voor het goede doel te organiseren.

'Laten we het geld doneren aan een goed doel, dan kunnen we de politieagent alle goede dingen laten zien die kunnen gebeuren als [gamers] samenkomen voor een evenement', herinnert Wigal zich.

Ongeveer 400 mensen woonden het eerste Gamers for Giving-evenement bij, in 2008. Het debuut van de Gamers Outreach Foundation om geld in te zamelen werd gehouden in het kleine studentenactiviteitengebouw van de Eastern Michigan University. Na onkosten heeft de stichting $ 4.000 gedoneerd aan een lokale afdeling van de Autism Society of America.

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 7

Vierhonderd mensen woonden in 2008 het eerste Gamers for Giving-inzamelingsevenement van de Gamers Outreach Foundation bij. Tijdens het evenement in 2016 waren er alleen al 600 aangesloten op het LAN, terwijl er in het weekend 1500 aanwezig waren.

Sindsdien is er elk jaar een evenement, maar de dingen zijn enigszins veranderd. Om te beginnen vond het Gamers for Giving-toernooi van vorig jaar plaats in het 9.500 zitplaatsen tellende Convocation Center van de EMU. Ongeveer 600 mensen waren verbonden met het LAN om games te spelen, en ongeveer 1.500 toeschouwers gefilterd door gedurende twee dagen.

Met een grotere locatie kwam echter een groter doel. In 2016 hoopte Wigal in een weekend $ 100.000 in te zamelen om de volgende grote stap van de stichting te financieren: in-house fabricage van de dure GO Karts. Tot vorig jaar rustte GO bestaande ziekenhuiskarren uit met spelapparatuur. Aangepaste fabricage zou de productie in de loop van de tijd goedkoper maken - de kosten zijn nooit veranderd bij de vorige karren - en GO in staat stellen zijn bereik uit te breiden en in zichzelf te herinvesteren. Achteraf gezien waren alle zorgen die Wigal had over het bereiken van dat doel ongegrond: de stichting overtrof haar doel met bijna $ 73.000.

De eerste generatie karts was ook op andere manieren succesvol. Om te beginnen lieten ze zien hoe videogames een therapeutisch doel kunnen hebben in ziekenhuizen. Ze maken met name ziekenhuisverblijven minder eenzaam en kunnen patiënten en hun families zelfs even helpen vergeten waarom ze op een intensive care-afdeling liggen.

het-goede doel-dat-wil-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 8Marianna Wechter, specialist in het leven van kinderen in het Mott Children's Hospital, maakt een GO Kart schoon voordat Jonathan Watson hem gebruikt.Timothy J. Seppala / Engadget

'Het is echt therapeutisch, omdat [patiënten] opgaan in het spel en het hen wegneemt van enkele van de enge dingen die zich in dit soort omgevingen zouden kunnen voordoen', zegt Marianna Wechter, een kinderlevenspecialist bij Mott's infuuskliniek.

Een patiënt in Mott (zijn naam werd niet bekendgemaakt, dus we zullen hem Paul noemen) leed aan een langdurige beproeving telkens wanneer het verband op zijn arm moest worden verwisseld. Er waren meerdere stafleden nodig om hem vast te houden, zodat het verband kon worden verwijderd, de wond kon worden schoongemaakt en er nieuw verband kon worden aangebracht. Uiteindelijk heeft J.J. Bouchard, die toezicht houdt op het GO Kart-programma in Mott, ontdekte dat Paul dol was op het spelen van Lego-videogames. Op een dag, terwijl hij met Paul aan het spelen was, kwam er een verpleegster binnen om nieuw verband aan te brengen. Al snel kwam de procedure op het punt dat Paul alleen nog maar met één hand kon spelen. Bouchard controleerde de actieknoppen terwijl Paul zijn avatar op het scherm regisseerde. Er was echter een probleem: de geur van iets deed Paul 'in paniek raken', zei Bouchard.

Galerij: scènes van gamers voor het geven van 2016 | 25 foto's

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 925

  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 10
  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 11
  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 12
  • het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 13+21

Om dat te verhelpen, gebruikte Bouchard zijn vrije hand om Pauls neus dicht te knijpen en de geur buiten te sluiten. Daarmee verwisselden de stafleden probleemloos de verbanden en gedurende 18 maanden werd deze behandeling routine. De karts helpen zeker, maar het is nog steeds belangrijk om getrainde medische professionals bij de hand te hebben. Bijna 's nachts, kostte wat vroeger zeven verpleegsters per uur kostte, twee mensen 20 minuten.

'Dat was het moment waarop ik mijn personeel ervan kon overtuigen dat dit een krachtig hulpmiddel is en mensen echt kan helpen - het ziekenhuis veel geld besparen en dit kind veel PTSS besparen', zei Bouchard.

Tijd en geld besparen maakt deel uit van het kernontwerp van de Karts. Ze rollen tot aan het bed van een patiënt. Hun hoogte kan worden aangepast, hun tv kan naar de patiënt worden gericht om gemakkelijker te kunnen kijken.

Bouchard zei dat de karts 'onverwoestbaar' zijn. Elke keer dat een kind klaar is met spelen, moet iemand van het ziekenhuis de kit ontsmetten met ontsmettingsalcohol of bleekmiddel. Die agressieve chemicaliën hebben eerdere gaming-setups vernietigd, maar de eerste Kart Wigal die zes jaar geleden aan Mott werd geschonken, is nog steeds in gebruik.

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 14

Een deelnemer aan Gamers for Giving 2016 neemt een ritje in een GO Kart.

De Kart was oorspronkelijk bedoeld als eenmalig, maar toen andere ziekenhuizen het potentieel begonnen in te zien, namen ze contact op met Wigal om hun eigen eenheden aan te vragen. Elk van de eerste generatie Karts kostte $ 4.000, en dat was vóór verzending of de kosten van consoles en tv's. Die hoge prijs verklaart waarom, ondanks de vraag, de Karts in slechts 19 kinderziekenhuizen en één veteranencentrum staan.

Debbie Kruse, directeur van patiëntenondersteunende diensten in het Seattle Children's Hospital, vertelde me dat als haar faciliteit 10 karts had in plaats van één, ze voor allemaal plaatsen zou vinden. 'Ik weet dat zodra een [patiënt] het heeft, zodra ze ermee klaar zijn, het door de volgende persoon zal worden weggerukt', zei ze. 'Hij is constant in gebruik.'

Dankzij de hulp van Aaron Greenberg van Microsoft en de aard van de manier waarop fondsenwerving door Gamers Outreach werkt, zou het geluk van haar ziekenhuis snel veranderen.

Goede doelen voor gaming zoals Extra Life en Child's Play hebben het zo eenvoudig gemaakt dat iedereen geld kan inzamelen voor hun respectievelijke organisaties. Het platform van GO bouwt daarop voort; het enige dat nodig is om te beginnen, is het opzetten van een inzamelingsactie op de website van GO. Maar het verschil is dat je geen toezeggingen verzamelt voor een 24-uurs gaming-marathon en vervolgens het geld stuurt om 'kinderen te genezen' (onderdeel van de slogan van Extra Life). In plaats daarvan financier je iets tastbaars: een GO Kart.

Bovendien is geld inzamelen slechts het eerste deel van het praktische proces van GO. Zodra uw inzamelingsactie is voltooid, wordt er een bestelling geplaatst voor een Kart en wanneer deze klaar is, kunt u deze helpen afleveren bij het ziekenhuis van uw keuze. Dat is gedeeltelijk de reden waarom de 29-jarige directeur van wereldwijde gamingpartnerschappen van YouTube, Ryan 'Fwiz' Wyatt, zijn gewicht achter de stichting heeft geworpen. Voordat hij bij YouTube kwam, was hij een professionele Call of Duty-speler en commentator. Hij is ook lid van het bestuur van GO. Daarvoor was hij een kind met de ziekte van Crohn en woonde in Ohio.

Rond 2001, op 14-jarige leeftijd, werd Wyatt in het ziekenhuis opgenomen na een operatie in de Cleveland Clinic. Tijdens zijn herstel van een maand nam hij een geïmproviseerde kar in beslag die was uitgerust met een verouderde Super NES. Destijds maakte het niet uit dat hij niet op een PlayStation 2 of een Xbox speelde, omdat het voor hem een ​​manier was om het gevoel te krijgen dat hij thuis was. 'Het had een gewone Nintendo kunnen zijn en ik had op dat moment de eerste Mario kunnen spelen', zei hij.

Een paar jaar geleden streamde Wyatt zichzelf op een zondagmiddag terwijl hij Call of Duty speelde voor zijn brede publiek op sociale media (momenteel meer dan 454.000 op Instagram en Twitter) en vroeg hij om donaties om een ​​GO Kart te bouwen. Binnen enkele uren had hij genoeg geld om er een te plaatsen in de pediatrische afdeling van Cleveland Clinic, waar de arts die de tiener Wyatt verzorgde nog steeds werkte. 'het was een toffe ervaring', herinnert hij zich. 'Ik zei: 'We moeten dit [Kart-donaties] voor iedereen doen.'

Wigal's connecties met de game-industrie hebben geholpen om dat mogelijk te maken. Hij ontmoette Greenberg, Xbox's hoofd marketing, jaren geleden. Vorig jaar nam Wigal hem mee op een rondleiding door het Seattle Children's Hospital om hem het effect te laten zien dat zijn eenzame GO Kart op patiënten had.

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 15

Greenberg betoonde hem een ​​gunst door hem rond te leiden op de Microsoft-campus en hem aan zoveel mogelijk mensen voor te stellen. Hij liep zelfs zonder afspraak het kantoor van Xbox-chef Phil Spencer binnen, zodat Wigal zijn verhaal kon doen. 'Phil was waarschijnlijk aan de telefoon, maar het kon me niet schelen', vertelde Greenberg me. '[Wigal] doet geweldig werk, dus ik stak mijn hand op en zei dat ik zijn hype-man zou worden.'

In 2016 ontving GO een geschenk via de campagne voor zakelijke schenkingen van Microsoft. Een filantropische gebeurtenis betrof een taartgooiwedstrijd. Medewerkers kochten kaartjes, wisselden die in voor aluminiumfoliepannen vol slagroom en gooiden die naar de directie. Greenberg was een gewillig doelwit. Op één dag haalden Microsoft-medewerkers $ 5.000 op voor de stichting. Om een ​​idee te krijgen hoeveel taarten hij met zijn gezicht ving, vertelde Greenberg me dat hij de volgende dag nog steeds naar Cool Whip rook en dat er zelfs wat in zijn oren zat.

Hij stopte niet bij het nemen van taarten in het gezicht. Met behulp van het GO-fondsenwervingsplatform rekruteerde hij anderen om te voorzien in de behoefte van het Seattle Children's Hospital aan nog eens negen karts. Gebruikmakend van zijn positie in de game-industrie, reikte Greenberg mensen zoals Game Awards-presentator Geoff Keighley, Electronic Arts-directeur Peter Moore en HoloLens creatief directeur Kudo Tsunoda aan om te doneren en het woord online te verspreiden. Zelfs elektronische muzikant Steve Aoki deed mee.

'We spelen onze games en we houden van gamen als kunstvorm', zei Greenberg, 'maar om het terug te kunnen koppelen aan iets waar [games] nog meer betekenen voor kinderen in ziekenhuizen? Ik weet niet hoe ik het gevoel moet beschrijven dat ik krijg.'

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 16

Greenberg betaalde twee karts uit eigen zak en gaf de gaminggemeenschap de opdracht om het extra geld voor de resterende zeven in te zamelen. Met spraakmakende streamers die hielpen, bracht de fondsenwervingscampagne van Greenberg $ 12.599 op. Streaming-app Infiniscene, een 2016 Gamers for Giving-sponsor, evenaarde die donaties, waardoor het totaal boven de $ 25.000 kwam. Greenberg zei dat dit succes al het werk dat hij in 2016 voor Microsoft had gedaan overschaduwde, inclusief de lancering van Forza Horizon 3 en Gears of War 4.

'Het was het belangrijkste waar ik me op concentreerde deze vakantie', zei hij.

Uitbreiden naar meer faciliteiten is het uiteindelijke doel van Wigal. Meer zichtbaarheid dankzij de steun van beroemdheden zal die missie uiteindelijk bevorderen, maar daar gaat het niet om. Wigal sprak echter zijn diepe dankbaarheid uit voor het werk dat mensen zoals Greenberg voor GO hebben gedaan.

'Ik zie het als een weg naar groei', zei hij. 'Maar niet het pad.' De echte methode voor uitbreiding is gamers in staat stellen geld in te zamelen, bekendheid te geven aan de stichting en deze te combineren met interne fabricage. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 50 fondsenwervingscampagnes vermeld op de GO-website in verschillende stadia van voltooiing. Maar alle fondsenwervingscampagnes in de wereld zullen niet veel goeds doen als GO de karts niet aan ziekenhuizen kan leveren.

het-goede doel-dat-wilt-videogame-karts-in-elk-ziekenhuis foto 17

Vorig jaar heeft Gamers for Giving $ 172.495 opgehaald, en de eerste ronde van custom Karts is begonnen met verzending vanuit een productiefaciliteit in Texas. De nieuwe Karts kosten $ 3.500 versus $ 4.000 voor de eerste generatie. Met de tijd en de productievooruitgang kan de prijs nog verder dalen. Deze maand levert Gamers Outreach 31 karts in één keer - bijna evenveel als sinds 2010.

Je zou de afgelopen negen jaar bijna kunnen zien als een kleine bètatest voor de stichting. Nu, met de aangepaste karts en de opmars die Wigal blijft maken in de game-industrie, lijkt hij klaar om GO op grotere schaal te lanceren.

Gamers for Giving 2017 staat ook voor de deur en keert op 1 en 2 april terug naar EMU's Convocation Center. In plaats van zich te concentreren op het inzamelen van geld om dit jaar het productieproces te starten, gaan de fondsen naar het zelf bouwen van karts. Als de gemeenschap net zo enthousiast is als in 2016, zou dat kunnen betekenen dat er op meer plaatsen ontzettend veel meer karts komen, waarmee Wigals droom om meer te helpen in vervulling gaat. Er is ook de kans om verder te gaan dan de binnenlandse kinderziekenhuizen en naar de algemene zorg en veteranenfaciliteiten of internationale ziekenhuizen.

'Mijn gedachte is dat, waar gamers ook zijn, de Gamers Outreach Foundation zou moeten zijn', zei hij.

Aanbevolen verhalen

Twitch gaat achter Steam aan met directe gameverkoop

Vijf procent van de omzet gaat naar de streamers en kopers krijgen 'Twitch Crate'-voordelen.

Voordat u uw account verwijdert, wil Uber dat u weet dat het 'zeer pijnlijk' is

Terwijl het bedrijf de ene na de andere klap aan zijn reputatie lijdt, verwijderen gebruikers de app.

T-Mobile upgradet één abonnement met HD-videostreaming

T-Mobile One biedt nu HD-videostreaming en 10 GB aan supersnelle mobiele hotspotgegevens.

Geef automatisch aan een goed doel elke keer dat u winkelt met AmazonSmile

Je winkelt veel op Amazon, toch? Dus waarom zou u Amazon niet aan een goed doel laten doneren wanneer u dat doet? AmazonSmile is een eenvoudige en gemakkelijke manier om elke keer dat je iets op Amazon koopt een beetje geld te geven aan een goed doel naar keuze. Als je winkelt op smile.amazon.com (in plaats van www.amazon.com), zal Amazon doneren