Door licht aangedreven 'robot' reinigt terwijl hij kruipt

JIJ Eindhoven

Wetenschappers in het VK en Nederland hebben het allereerste apparaat ontwikkeld dat kan 'lopen' als een rups met een enkele, constante lichtbron voor stroom. Het concept is slim: een polymeermateriaal wordt in een frame geplaatst dat korter is dan hijzelf om een ​​uitstulping te creëren. Door een geconcentreerde, violette LED op de voorkant van de uitstulping te laten schijnen, trekt deze samen en wordt het volgende deel van de strip aan het licht blootgesteld. Dat creëert een continue, relatief krachtige beweging die kan worden gebruikt om 'kleine voorwerpen op moeilijk bereikbare plaatsen te vervoeren of om de oppervlakken van zonnecellen schoon te houden', zegt het team.

De truc is gebaseerd op een lichtgevoelig vloeibaar-kristalmateriaal dat zeer snel van vorm verandert in de aanwezigheid van licht. De onderzoekers hebben het zo ontworpen dat het bijna onmiddellijk vervormt wanneer het wordt blootgesteld aan een LED, en net zo snel ontspant wanneer het licht wordt verwijderd. 'Op deze manier beweegt de deuk naar achteren, waardoor een continue golvende beweging [weg van het licht] ontstaat', merkt het team op.Hoewel het polymeer er transparant uitziet, blokkeert het 100 procent van het violette licht, zodat de van het licht afgekeerde zijde ontspannen blijft. Wanneer het ondersteboven wordt geplaatst, beweegt de uitstulping in de tegenovergestelde richting, waardoor de strip naar het licht kruipt. Hoewel we eerder dingen hebben gezien als lasergestuurde besturing en natuurlijk apparaten op zonnecellen, is dit het eerste loopapparaat dat licht gebruikt om het rechtstreeks voort te stuwen.

Zoals gezegd, denkt het team dat de 'bots' kunnen worden gebruikt om zonnecellen of andere moeilijk bereikbare oppervlakken schoon te maken. De wetenschappers hebben het idee zelfs getest en waren in staat om zandkorrels te verwijderen met de pittige, golvende beweging. Of het nu wel of niet van het laboratorium naar de echte wereld glijdt, het is een cool concept dat even duurt om je hoofd rond te wikkelen, zelfs als je de video (hieronder) ziet.

Aanbevolen verhalen

6 manieren om miljonair te worden terwijl je voor iemand anders werkt

Een vast salaris is een betere start voor het bereiken van economische zekerheid dan je zou denken.

Google sluit bijna een dozijn services af, voegt ze samen en ruimt ze op

Google is bezig met een kleine herfstschoonmaak en bekisting, samenvoeging en regelrechte verwijdering van bijna een dozijn services. Betrokken services zijn onder meer Google Notebooks, Maps, Pack en Sidewiki.