Zal een USB 2.0-apparaat sneller opladen als het is aangesloten op een USB 3.0-poort?

zal-een-usb-20-apparaat-opladen-sneller-als-aangesloten-in-een-usb-30-poort foto 1

Wachten tot je favoriete mobiele apparaat volledig is opgeladen, kan soms je geduld op de proef stellen, dus je kunt in de verleiding komen om andere 'methoden' te proberen om het proces te versnellen. Maar kan het toch? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een nieuwsgierige lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.Foto met dank aan Steve Paine (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer RJSmith92 wil weten of USB 2.0-apparaten sneller kunnen worden opgeladen als ze zijn aangesloten op een USB 3.0-poort:

Laden USB 2.0-apparaten sneller op als ze zijn aangesloten op een USB 3.0-poort in plaats van op een USB 2.0-poort? Ik vraag niet naar een specifiek apparaat, ik bedoel gewoon in het algemeen.

Ik weet dat een USB 2.0-poort 500 mA kan leveren en een USB 3.0-poort tot 900 mA, maar is een USB 2.0-apparaat in staat om de extra stroom te trekken die mogelijk is via de USB 3.0-poort en op 900 mA op te laden, of zal het slechts tot 500 mA verbruiken en niets meer?

Kunnen USB 2.0-apparaten sneller worden opgeladen als ze zijn aangesloten op een USB 3.0-poort?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager JakeGould heeft het antwoord voor ons:

Korter antwoord

  • Laden USB 2.0-apparaten sneller op als ze zijn aangesloten op een USB 3.0-poort in plaats van op een USB 2.0-poort? Ik vraag niet naar een specifiek apparaat, ik bedoel gewoon in het algemeen.

Ja, nee, en misschien is het antwoord. Hoewel u deze vraag als een algemene, niet-apparaatspecifieke vraag stelt, is de realiteit dat deze volledig apparaatafhankelijk is; niets neemt meer vermogen op dan waarvoor het is ontworpen en zal de opname beperken tot wat het nodig heeft, zelfs als het meer vermogen krijgt. Meer details hieronder.

Langer antwoord

  • Ik weet dat een USB 2.0-poort 500 mA kan leveren en een USB 3.0-poort tot 900 mA, maar is een USB 2.0-apparaat in staat om de extra stroom te trekken die mogelijk is via de USB 3.0-poort en op 900 mA op te laden, of zal het slechts tot 500 mA verbruiken en niets meer?

Er zijn er twee nodig om het te laten werken. De stroombron en het apparaat dat het aandrijft.

Het is tweerichtingsverkeer in de laadwereld; hoeveel de stroombron bereid is te geven en hoeveel het oplaadapparaat bereid is te nemen. Het is volledig afhankelijk van het laadcircuit van het apparaat zelf. Je zou kunnen zeggen dat een USB 3.0-poort het potentieel heeft om een ​​apparaat sneller op te laden dan een USB 2.0-poort, maar als het apparaat zelf niet is ontworpen om meer vermogen aan te kunnen, zal het gewoon stroom grijpen met de snelheid waarvoor het specifiek is ontworpen.

Het opladen van een iPhone met een iPad-oplader levert resultaten op, afhankelijk van het iPhone-model.

Hoewel dit voorbeeld in feite is gebaseerd op het USB 1.1/2.0-stroomuitgangsmodel, is het algemene concept van stroominvoer/-uitvoer afhankelijk van het apparaat. Kijk maar naar deze video waarin een gebruiker doet wat veel mensen op dezelfde manier hebben geprobeerd te doen in de wereld van Apple-apparaten met verschillende iPhone-modellen; proberen een iPhone 5 sneller op te laden door een iPad 4 12W/2.4A-oplader te gebruiken (iPhones worden meestal geleverd met een 5W/1A-oplader). Het eindresultaat in de video is dat het laat zien dat een iPhone 5 alleen wordt opgeladen tegen het tarief waarvoor het is gespecificeerd (slechts 1A-trekking).

Houd er rekening mee dat de hierboven gelinkte video relevant is voor iPhone-modellen 5s en lager. Volgens deze video blijkt dat de iPhone 6 en 6s meer stroom kunnen opvangen, dus in plaats van de standaard 1A te gebruiken wanneer ze zijn aangesloten op de iPad-oplader, kunnen ze tussen 1,2 A en 1,3 A trekken. Een leuke kleine versnelling in het opladen.

De USB 3.0-voedingsspecificatie

Wat betreft het uitgangsvermogen van USB 3.0 (volgens de USB 3.0-specificatie voor stroomvoorziening), dit is het potentiële uitgangsvermogen voor USB 3.0-connectoren:

  • Profiel 1: 5V @ 2A (10W)
  • Profiel 2: 5V @ 2A, 12V @ 1.5A (18W)
  • Profiel 3: 5V @ 2A, 12V @ 3A (36W)
  • Profiel 4: 5V @ 2A, 12V, 20V @ 3A (60W)
  • Profiel 5: 5V @ 2A, 12V, 20V @ 5A (100W)

Als je naar die specificaties kijkt, lijkt het alsof je bijna alles ter wereld van stroom kunt voorzien met USB 3.0! Hoera! Gooi al die propriëtaire opladers weg. Maar wacht en kijk nog eens. Dat vermogenspotentieel is allemaal afhankelijk van het apparaat dat u wilt aansluiten en voeden met USB 3.0. Zoals de specificatie aangeeft, vereist het nieuwe kabels; alles moet USB 3.0 zijn voor stroomvereisten van meer dan 1,5 A of meer dan 5 V. Je kunt dus niet verwachten dat je gewoon een standaard USB 1.1/2.0-kabel in een USB 3.0-poort steekt en meer vermogen uit de installatie haalt.

De USB 3.0-kabelspecificatie:

Ook speelt de USB-kabel zelf alleen een rol bij het gebruik van USB 3.0-compatibele apparaten die dan kunnen onderhandelen over de USB 3.0-voedingsspecificaties. USB 1.1/2.0-kabels hebben vier kabels, terwijl USB 3.0-kabels acht kabels hebben. Hier is een mooie grafiek die laat zien hoe USB 3.0-kabels verschillen van USB 1.1/2.0-kabels:

zal-een-usb-20-apparaat-opladen-sneller-als-aangesloten-in-een-usb-30-poort foto 2