Kunsthuid met zonnecellen kan protheses van stroom voorzien

Bendable Electronics and Sensing Technologies (BEST) Group aan de Universiteit van Glasgow

Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow hebben met succes een nieuw type kunsthuid ontwikkeld dat gevoeliger is dan de onze. Gemaakt van slechts een enkele atomaire laag grafeen, functioneert de nieuwe, zacht aanvoelende opperhuid als zijn eigen geavanceerde aanraaksensor. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg was, is deze kunstmatige 'huid' ook volledig zelfvoorzienend. Met een zonnepaneel verborgen onder de grafeenlaag, slaagt het materiaal erin meer dan 98 procent van het beschikbare licht te absorberen en vertrouwt het alleen op de zon om het van stroom te voorzien.

Het nieuwe lichtgewicht materiaal heeft niet alleen enorme implicaties voor het creëren van realistischer ogende (en voelende) robotica, maar kan ook een grote impact hebben op het helpen van geamputeerden. De man achter de grafeenhuid, Dr. Ravinder Dahiya, is begonnen met het ontwikkelen van zijn eigen 3D-geprinte handen, met als doel geamputeerden te voorzien van betaalbare en lichtgewicht ledematen.Dankzij het gebrek aan batterijen en de relatief lage prijs van silicium en grafeen, inclusief de handen, kostte het maken van deze robotica slechts $ 350. Dit is aanzienlijk goedkoper dan de standaard op batterijen werkende prothese, die doorgaans tienduizenden dollars kost. Dahiya heeft een korte video vrijgegeven waarin de mogelijkheden van een prototypehand worden gedemonstreerd, waarbij de zachte aanraking in actie wordt getoond.

Buiten robotica suggereert hij dat deze nieuwe huid een breed scala aan verschillende toepassingen zou kunnen hebben. Omdat het zeer gevoelige materiaal de kleinste bewegingen kan detecteren, heeft het de potentie om een ​​verrassend nauwkeurige zweetsensor te maken voor sportkleding. Buiten de aanraaksensor suggereert Dahiya ook dat de zonnetechnologie kan worden gebruikt om apparaten zoals glucosemeters gemakkelijk van stroom te voorzien, zodat artsen patiënten kunnen observeren die geen toegang hebben tot elektriciteit.

Maar volgens dokter Dahiya is zijn werk nog maar net begonnen. 'De volgende stap voor ons is om de technologie voor energieopwekking verder te ontwikkelen... en deze te gebruiken om de motoren aan te drijven die de prothesehand zelf aandrijven. Dit zou de creatie van een volledig energie-autonome prothetische ledemaat mogelijk maken.'

Aanbevolen verhalen

HERA-telescoop-upgrades kunnen de eerste sterren van het universum onthullen

De array zal binnenkort 13,7 miljard jaar in het verleden kunnen kijken.

Google: 4 van de 5 huizen in de VS hebben potentieel voor zonne-energie

Project Sunroof heeft de levensvatbaarheid van 60 miljoen daken in de VS gecontroleerd.

GM en Honda gaan samen waterstofbrandstofcellen produceren

Het paar schopt $ 85 miljoen per stuk in om een ​​fabriek in Michigan te bouwen.

Aankomende trends in kunstmatige intelligentie in 2017

Kunstmatige intelligentie (AI) is het meest verwachte concept ooit geïntroduceerd in de wereld van technologie. We horen tegenwoordig vrij vaak over AI. Ooit d...

AI wedijvert met menselijke dermatologen bij het opsporen van huidkanker

Stanford-onderzoekers maakten gebruik van een bestaande database van Google om hun algoritme te bouwen.