Kunt u een harde schijf in meer dan 4 primaire partities splitsen?

kun-je-een-harde schijf-splitsen in-meer-dan-4-primaire-partities foto 1

Dus je hebt een glimmende nieuwe harde schijf en je wilt er meerdere besturingssystemen op installeren, maar hoeveel partities kun je voor die systemen maken? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft de antwoorden op het partitioneringsdilemma van een lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.Screenshot met dank aan Luis M. Gallardo D. (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer 09stephenb wil weten of het mogelijk is om zijn harde schijf in meer dan 4 primaire partities te splitsen:

Is er een manier om een ​​harde schijf in meer dan 4 primaire partities te splitsen? Ik installeer meerdere besturingssystemen en het zou het leven een stuk gemakkelijker maken als er een manier was om dit te doen. Mijn harde schijf is 1 TB groot.

Is er een manier om de harde schijf van 1 TB van 09stephenb in meer dan 4 primaire partities te splitsen? Zo ja, hoe ver zou je dan kunnen gaan met het aantal partities?

Het antwoord

SuperUser-bijdragers gronostaj en Daniel B hebben het antwoord voor ons. Als eerste, groostaj:

U kunt een GUID-partitietabel gebruiken in plaats van een MBR-partitietabel. GPT kan standaard 128 partities aan, maar u kunt dat aantal verhogen door de grootte van de partitietabel te wijzigen, zoals vermeld in dit artikel in de opmerkingen van @Vality.

Houd er rekening mee dat GPT relatief nieuw is en dat oudere besturingssystemen het mogelijk niet correct kunnen verwerken. In sommige gevallen kan uw GPT volledig worden vernietigd als software dit niet ondersteunt.

Een grub-menu dat 100+ systemen van Dos, Windows, Linux, BSD en Solaris opstart (forumthread) kan handig zijn als je je aan een MBR wilt houden.

Gevolgd door het antwoord van Daniel B:

Ja, dit is zelfs mogelijk met een MBR-partitietabel. Er is een speciaal partitietype genaamd Extended Partition. Het is in wezen een ander partitieschema dat is ingesloten in een MBR-partitie. Wikipedia heeft een verrassend gedetailleerde beschrijving van dit schema.

Zolang de bootloader zich op een normale partitie bevindt, zijn er geen relevante beperkingen. Toch kunnen sommige besturingssystemen een driftbui veroorzaken.