Koop dit najaar een Adidas 3D-geprinte sneaker

Na jarenlang te hebben geëxperimenteerd met 3D-geprinte schoenen, heeft Adidas vrijdag aangekondigd dat zijn eerste in massa geproduceerde 3D-geprinte schoen, de Futurecraft 4D, dit najaar in de verkoop zal gaan.

De zool van de schoen is gevormd met behulp van digitale lichtprojectie, een technologie die u misschien kent als u 20 jaar geleden winkelde voor een achterprojectie-tv. Ondanks de ondergang van achterprojectie, leeft de techniek nog steeds in de 3D-printindustrie: het projecteert licht met patronen op een vloeibare fotopolymeerhars, vormt en verhardt deze in lagen.



Om de zool van de Futurecraft 4D te maken, werkte Adidas samen met de Silicon Valley-startup Carbon, die zegt dat de digitale lichtsynthesetechniek efficiënter is dan gewoon 3D-printen en dus beter geschikt is voor het maken van grote hoeveelheden duurzame goederen. Volgens Texas Instruments, dat het concept voor digitale lichtverwerking oorspronkelijk in de jaren tachtig ontwikkelde, wordt het nu gebruikt om snel alles te printen, van prototypes, het gieten van sieraden, op maat gemaakte medische implantaten en complexe auto- en ruimtevaartcomponenten.

Verwant

  • De beste 3D-printers van 2017De beste 3D-printers van 2017

In het geval van Adidas resulteert digitale lichtsynthese in een zool die net zo goed werkt als een zool die in een spuitgietmatrijs is gemaakt en vergelijkbare kosten en productietijden heeft. Het bedrijf is van plan dit najaar 5.000 van de Futurecraft 4D te verkopen en volgend jaar nog eens 10.000. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt; Reuters meldt dat de schoenen zullen worden verkocht tegen een 'niet-gespecificeerde premiumprijs', maar Adidas is van plan de kosten te verlagen naarmate de technologie zich ontwikkelt.

Ondanks de voordelen die 3D-printen belooft voor het ontwerp en de productie van schoenen, is het een geleidelijk ontwikkelingsproces geweest voor Adidas en zijn concurrenten, tenminste in vergelijking met de levenscyclus van consumententechnologie. In 2013 werd New Balance het eerste atletische merk dat een atleet - middellange afstandsloper Jack Bolas - liet concurreren in 3D-geprinte spijkerplaten. Maar pas drie jaar later slaagde het bedrijf erin een 3D-geprinte schoen aan het publiek te verkopen in de vorm van een limited-edition sneaker van $ 400.

Adidas onthulde ondertussen de voorganger van de Futurecraft 4D als een conceptschoen in 2015. Het gebruikte thermoplastisch polyurethaan in plaats van hars gevormd door digitale lichtprojectie.

Aanbevolen verhalen

De Roadie 2 geeft je geen excuus voor een vals klinkende gitaar

Klinkt eindelijk alsof je ook hoort.

MIT maakt 3D-geprinte robot geïnspireerd op de goudkever

De kleur verandert wanneer het wordt uitgerekt.