Kloon uw huidige router voor een hoofdpijnvrije routerupgrade

kloon-je-huidige-router-voor-hoofdpijngratis-router-upgrade foto 1

Router-upgrades zijn een zeldzame gebeurtenis voor de meeste mensen en als gevolg daarvan zijn ze vaak frustrerender dan nodig is, dankzij instellingen die over het hoofd worden gezien, vergeten tweaks en misplaatste ISP-referentievereisten. Lees verder terwijl we u laten zien hoe u de hobbelige upgrade-weg kunt effenen voor een moeiteloze overgang van uw oude router naar uw glanzende nieuwe.

Waarom wil ik dit doen?

Er is nauwelijks een meer genegeerd (maar van cruciaal belang) stuk hardware voor thuisnetwerken dan de eenvoudige router. We kopen ze, we pluggen ze in, we configureren ze, en dan hebben we de neiging om ze te negeren totdat ze moeten worden gereset of zich anderszins misdragen. Onderweg kunnen we een paar instellingen aanpassen (hier of daar een statisch IP-adres toewijzen, port forwarding instellen voor een game of applicatie), maar deze veranderingen treden meestal op na jarenlang gebruik.Dit is precies waarom het upgraden naar een nieuwe router zo'n hoofdpijn kan zijn. De meeste mensen krijgen de nieuwe router, ontkoppelen de oude, pluggen de nieuwe in, volgen de configuratierichtlijnen die bij de router zijn geleverd en brengen dan een week of twee door met het tegenkomen van ergernissen terwijl ze talloze manieren ontdekken waarop de nieuwe router de configuratie van de router verschilt van de configuratie van hun oude router.

Laten we eens kijken hoe u ervoor kunt zorgen dat uw router-upgrade naadloos en frustratievrij is en belangrijke instellingen die u onderweg wilt controleren.

Screenshot van het beheerdersdashboard van uw oude router

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw overgang van de oude router naar de nieuwe router pijnloos is, is door een screenshot te maken van de instellingen van uw oude router voordat u deze buiten gebruik stelt. Op deze manier, zelfs nadat de oude router is uitgeschakeld en het een gedoe zou zijn om de informatie uit te schakelen, kunt u door de schermafbeeldingen van de relevante instellingen van de oude bladeren en er gemakkelijk naar verwijzen.

kloon-je-huidige-router-voor-hoofdpijngratis-router-upgrade foto 2

De meeste besturingssystemen maken eenvoudige screenshots mogelijk via de printscreen-knop zonder het gebruik van extra software. U kunt eenvoudig op printscreen drukken en vervolgens de inhoud van het klembord in de meegeleverde beeldbewerkingstool van het besturingssysteem (bijv. MS Paint) plakken en het bestand opslaan. Als u een meer geautomatiseerde oplossing voor schermopname wilt, kunt u altijd een tool downloaden zoals Skitch of FastStone Capture. FastStone Capture is ideaal voor een taak als deze, omdat u hiermee automatisch bestanden kunt opslaan, waardoor het proces in één klik wordt omgezet.

Zodra u uw schermopnamemethode hebt gekozen, logt u in op het administratieve configuratiescherm van uw oude router en maakt u screenshots van elke relevante configuratiepagina. Hoe bepaal je wat wel of niet relevant is? Als algemene regel documenteert u alles behalve functies waarvan u absoluut zeker weet dat u ze nooit hebt gebruikt (uw oude router heeft bijvoorbeeld ondersteuning voor Virtual Private Networks, maar u hebt deze nooit gebruikt of zelfs ingeschakeld).

Sla alle afbeeldingen op waar u ze gemakkelijk kunt raadplegen tijdens de installatie van uw nieuwe router.

Kloon uw oude routerinstellingen

Als de juiste documentatie is voltooid, kunt u het beste de instellingen van uw oude router rechtstreeks naar uw nieuwe router klonen (met een paar kleine uitzonderingen die we zullen benadrukken). Helaas is er geen manier om de instellingen letterlijk op te slaan en te klonen. Zelfs de routers met back-upmechanismen ondersteunen het overbrengen van die instellingen van het ene routermerk/model naar het andere niet.

Daarom moeten we alles handmatig sluiten. Maak je echter geen zorgen! Alles handmatig klonen is veel minder tijdrovend dan het verliezen van werk- en recreatietijd in de komende weken, omdat je voortdurend dingen ontdekt in je nieuwe routerconfiguratie die je vergeet te updaten.

De volgende lijst doorloopt een reeks algemene instellingen die u, door ze tijdens de eerste installatie naar uw nieuwe router te kopiëren, veel tijd besparen bij het oplossen van problemen.

Recycle uw SSID, wachtwoord en beveiligingsinstellingen

De nieuwe trend in de productie van routers is om bij elke router een gerandomiseerde SSID en wachtwoord op te nemen. Vanuit het oogpunt van de eerste installatie en een algemeen beveiligingsstandpunt is dit geweldig. We zijn blij dat routers nu worden verzonden met solide beveiliging ingeschakeld in plaats van dezelfde standaardwachtwoorden.

Als je al een huis vol apparaten hebt geregistreerd op je oude router, is het overschakelen naar de SSID en het wachtwoord van de nieuwe router echter een nachtmerrie, omdat je nu elke computer, tablet, telefoon, gameconsole, smarthome-apparaat, draadloze printer, enzovoort in uw huis en herprogrammeer ze met de nieuwe SSID en het nieuwe wachtwoord.

U kunt dat gedoe vermijden door dezelfde SSID, hetzelfde wachtwoord en dezelfde beveiligingsinstellingen te gebruiken die u op uw oude router op uw nieuwe router hebt gebruikt.

De enige uitzondering op deze suggestie zou zijn als uw oude router zeer slechte beveiligingsinstellingen had. Als je een flauw wachtwoord gebruikte en vooral als je oude (en nu gekraakte) wifi-beveiligingsprotocollen gebruikte, zoals de oude WEP-standaard.

Kopieer uw ISP-instellingen

Hoewel de meeste ISP's zijn overgestapt op dynamische toewijzingen en zeer weinig configuratie door de consument nodig hebben, loont het om goed te letten op de manier waarop uw oude router is geconfigureerd. Zoek naar instellingen zoals internet-IP-adres en MAC-adres van de router om te controleren op zaken als of u een toegewezen IP-adres van uw ISP hebt en of de router een specifiek MAC-adres moet vervalsen. In dezelfde gevallen, als een algemeen voorbeeld, als u een router vervangt die u door uw ISP is geleverd door een router die u heeft geleverd, moet u de modem van de ISP misleiden om met de nieuwe router te praten door het MAC-adres ervan na te bootsen.

kloon-je-huidige-router-voor-hoofdpijngratis-router-upgrade foto 3

DSL-gebruikers zullen in deze stap speciale aandacht willen besteden, aangezien zij de meest waarschijnlijke gebruikers zijn met een internetverbinding met een toegangscontroleprotocol; zorg ervoor dat u uw gebruikersnaam en andere inloggegevens van uw oude router kopieert.

Pas uw netwerkvoorvoegsel en DHCP-pool aan

De primaire functie van uw router is vooral het routeren van verkeer tussen lokale apparaten en het grotere internet. Om dit te doen, wordt elk item achter de router een uniek adres toegewezen en wordt dat verkeer vervolgens naar buiten geleid. De wereld ziet al het verkeer van uw huis (ongeacht het apparaat dat u gebruikt) als afkomstig van het IP-adres dat uw ISP u heeft toegewezen. Binnen het thuisnetwerk zijn er echter tientallen en tientallen unieke adressen.

Thuisrouters gebruiken een van de drie gereserveerde privéadresblokken die alleen over de hele wereld worden gebruikt voor interne netwerken en nooit zijn toegewezen voor gebruik op het grotere internet. Deze blokken zijn 192.168.0.0, 172.16.0.0 en 10.0.0.0.

Als je een oudere router hebt, is het bijna een garantie dat je router het 192.168.0.0-blok gebruikt, veel minder vaak het 172.16.0.0-blok en zeer zelden het 10.0.0.0-blok. De meeste nieuwere routers worden echter geleverd met het 10.0.0.0-blok dat is ingesteld als hun standaard privénetwerkadresruimte.

Vanuit technisch oogpunt is dat een redelijke verandering. De 10.0.0.0-adresruimte biedt 16.777.216 potentiële adressen, terwijl de 192.128.0.0-adresruimte slechts 65.536 potentiële adressen biedt. Maar wat maakt het uit vanuit praktisch oogpunt voor de thuisgebruiker? Het verschil tussen duizenden en miljoenen is niet relevant voor mensen die niet eens honderd unieke apparaten hebben.

kloon-je-huidige-router-voor-hoofdpijngratis-router-upgrade foto 4

Als zodanig doet de wijziging van het 192 adresblok naar het 10 adresblok eigenlijk maar één ding voor de thuisgebruiker: het zorgt ervoor dat eventuele statische IP-adrestoewijzingen worden verknoeid en dat op zijn minst de meeste apparaten opnieuw moeten worden opgestart of de graag nieuwe adresopdrachten krijgen.

Net zoals het wijzigen van uw SSID en wachtwoord zodat het overeenkomt met uw oude router, helpt het hikken te minimaliseren, door hetzelfde adrestoewijzingsblok te behouden, hoeft u statische IP's niet opnieuw in te stellen en hoeft u niet meer om te gaan met apparaten en applicaties die in paniek raken omdat dingen die vroeger op 192.168.1.200 stonden nu op 192.168.1.200 staan. 10.0.0.78 of iets dergelijks.

In dezelfde geest wil je de instellingen van de DHCP-server op je oude router afstemmen op je nieuwe router, met name het bereik van de DHCP-toewijzingspool. In de bovenstaande schermafbeelding kun je zien dat de originele router een pool heeft tussen *.2 en *.89 (dus alle dynamisch toegewezen netwerkadressen worden geleverd vanaf dat 87 IP-blok). De DHCP-stap is belangrijk om de ruimte te behouden die is toegewezen voor alle statische IP-adressen die u hebt ingesteld.

Statische IP-adrestoewijzingen en poortdoorschakeling kopiëren

Weet je nog die keer dat je printer drie jaar geleden deed alsof en je hem alleen leuk kon laten spelen op het netwerk door hem een ​​statisch IP-adres te geven? Nee? We nemen het je niet kwalijk; dat is precies het soort scenario dat je heel gemakkelijk vergeet als je het probleem eenmaal hebt opgelost en verder bent gegaan met je leven. Het is ook precies waarom we u aanmoedigen om al uw statische IP-adrestoewijzingen van uw oude machine te kopiëren.

kloon-je-huidige-router-voor-hoofdpijngratis-router-upgrade foto 5

Het behouden van de oude adressen en het kopiëren van het adresblok zoals we in het vorige gedeelte hebben gedaan, is een trefzekere manier om ervoor te zorgen dat u niet een week later naar de printer (of thuisserver, mediacenter of ander apparaat) staart dat u zich afvraagt waarom het geen verbinding maakt met het netwerk.

Hetzelfde geldt voor alle port forwarding-toewijzingen die u hebt geconfigureerd. Veel moderne applicaties kunnen gewoon zoeken zonder port forwarding (een leuke afwisseling van de hoofdpijn van thuisnetwerken van weleer), maar het is nog steeds gebruikelijk om poorten door te sturen voor lokaal gehoste servers en games die externe toegang nodig hebben, evenals algemene applicaties voor het delen van bestanden.

Kopieer (of configureer nieuwe) Quality of Service-regels

Als je een echt oude router vervangt, is de kans groot dat je geen Quality of Service (QoS)-mogelijkheden had of dat ze niet geconfigureerd zijn. Als je ze op hun plaats hebt, wil je zeker de tijd nemen om ze te kopiëren. Als je er nog geen hebt (of ze niet kunt implementeren), is dit het moment om te beginnen.

QoS-regels zijn praktisch een must in de tijd van zware internetvideostreaming, Voice over IP, gaming en andere bandbreedte-zware (en latentieafhankelijke) toepassingen. Met de regels kunt u soorten verkeer prioriteren, zodat de belangrijkste/gevoelige services voorrang krijgen bij toegang tot uw internetverbinding. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw VoIP-systeem waarop uw huistelefoon draait altijd helder en duidelijk klinkt en niet lijdt omdat iemand Netflix kijkt.

Configureer de extra's

Hoewel de vijf secties hierboven de basis voor de meeste gebruikers moeten behandelen, is de laatste stap om ervoor te zorgen dat eventuele aangepaste wijzigingen die u heeft aangebracht of services die u hebt ingeschakeld, naar uw nieuwe router reizen? OpenDNS gebruiken om inhoud voor uw gezin te filteren? Zorg ervoor dat u uw nieuwe router vult met de juiste DNS-instellingen. Een VPN uitvoeren? Het is belangrijk dat die instellingen ook de sprong naar uw nieuwe router maken.

Hoewel het een beetje vervelend lijkt om op zo'n manier over je router te kijken, door alle instellingen van je oude router zorgvuldig te controleren en te klonen naar de nieuwe, voorkom je dat je later verbindingsproblemen, mislukte verbindingen en ontbrekende apparaten tegenkomt.

Meer verhalen

Geek Trivia: De stad Castle Rock, gevonden in veel Stephen King-werken, werd geïnspireerd door welke roman?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Het machtigingssysteem van Android is kapot en Google heeft het alleen maar erger gemaakt

Mobiele apps verzamelen volledige adresboeken en uploaden deze naar advertentieservers, volgen de bewegingen van gebruikers via GPS en doen andere vervelende dingen. Maar het toestemmingssysteem van Android doet niet genoeg om gebruikers te helpen dit te bestrijden.

Toegang krijgen tot gedeelde mappen, netwerkprinters en VPN's op een Chromebook

Sluit een Chromebook aan op een Windows-netwerk en je kunt voor een verrassing komen te staan. Uw Chromebook heeft geen toegang tot gedeelde mappen of netwerkprinters, ongeacht of deze worden gedeeld vanaf een Windows-, Mac- of Linux-systeem.

Hoe u de DSLR-sensor van uw camera goedkoop en veilig kunt reinigen?

Als je lang genoeg foto's maakt met je DSLR, zal het gebeuren: stof zal zijn weg vinden naar de sensor van je camera en je prachtige foto's gaan bederven. Lees verder terwijl we u door een veilig proces in meerdere stappen leiden om uw camerasensor weer te laten glanzen op de fabrieksvloer.

Veilige toegang tot online bankieren en e-mail op niet-vertrouwde computers

Het invoeren van uw wachtwoorden voor internetbankieren of e-mail op een niet-vertrouwde computer – vooral op een openbare plaats – is riskant. Als je een USB-drive met Linux erop had geïnstalleerd, kon je zonder angst inloggen op je accounts.

Nooit meer een document faxen

Faxmachines rijden nog steeds rond in kantoren over de hele wereld. Overheidsinstanties, advocaten, artsen en andere traag werkende organisaties hebben vaak nog steeds faxen nodig - in het beste geval is het een noodzakelijk kwaad.

5 manieren om Linux-software op Windows uit te voeren

Linux-gebruikers willen vaak Windows-software op Linux gebruiken, maar Windows-gebruikers willen misschien ook Linux-software gebruiken. Of u nu op zoek bent naar een betere ontwikkelomgeving of krachtige opdrachtregelprogramma's, u kunt Linux-software gebruiken zonder Windows te verlaten.

Hoe te registreren om online te stemmen

Hoewel de mogelijkheid om daadwerkelijk online te stemmen nog steeds maar een droom is, bieden de meeste staten in de VS je op zijn minst de mogelijkheid om je online te registreren. Hier is een uitsplitsing per staat van waar (en hoe) het gedaan kan worden.

Geek Trivia: De flauwe smaak van moderne tomaten is een bijwerking van het fokken om ze te produceren?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Gamingprestaties verbeteren met Intel HD grafische chips

De geïntegreerde grafische kaart van Intel is de afgelopen jaren met grote sprongen verbeterd, maar ze zijn nog steeds niet zo snel als speciale NVIDIA- of AMD-grafische hardware. Hier leest u hoe u wat meer gameprestaties uit uw Intel HD Graphics kunt persen.