Kan stof mijn computer echt beschadigen?

kan-stof-eigenlijk-mijn-computer beschadigen foto 1Duizenden uren per jaar door ventilator aangedreven luchtbeweging in combinatie met elektrostatische ladingen maken computers tot ware stofmagneten. Is al dat stof gewoon hinderlijk of juist schadelijk?

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-drive-groep van Q&A-websites.

De vraag

SuperUser-lezer Holy Sheet stelt een vraag over stof en computerhardware:De afgelopen dagen liep mijn scherm een ​​paar keer vast. Na het openen van het chassis ontdekte ik veel stof onder mijn moederbord. Ik vraag me af of dat kortsluiting kan veroorzaken.

Kan het verwaarlozen van de voorjaarsschoonmaak uw pc beschadigen? Laten we het onderzoeken.

De antwoorden

SuperUser-bijdrage Daniel R. Hicks biedt enige zekerheid en inzicht in deze kwestie:

Stof is een probleem vanuit het oogpunt van het blokkeren van ventilatieopeningen, of, als het diep genoeg is, onderdelen daadwerkelijk isoleren, waardoor oververhitting ontstaat, maar tenzij het aanzienlijke hoeveelheden corrosief of geleidend materiaal bevat (in dat geval moet u het niet inademen), zal de elektrische componenten niet beschadigen (behalve enige schade door oververhitting).

Wat in sommige omstandigheden kan gebeuren, is condensatie in de doos, vermenging met stof en geleidend slib. Dit zou over het algemeen alleen gebeuren als u de box vanuit een extreem koude omgeving (ongeveer onder 0C) naar een vochtige binnenomgeving brengt. De bescherming hiertegen is om de doos stevig in plastic te wikkelen voordat je hem naar binnen brengt, en hem een ​​paar uur ingepakt te laten, terwijl hij tijd heeft om op te warmen.

Collega-bijdrager EdH biedt enige veldervaring om de vorige beoordeling te bevestigen:

Echt niet. Tenzij het te warm wordt. Geloof me, ik heb maandenlang server-moederborden schoongemaakt die in Afghanistan zijn ingezet met centimeters stof aangekoekt, en werkt nog steeds prima. En zolang je ze koel houdt, zullen ze overleven.

Nu, optische stations. Dat is een ander verhaal.

Hoewel je heel weinig risico loopt dat een stofdeken je hardware kortsluit, is hitte de eeuwige vijand van computers en een goede reiniging zal helpen om dingen koel te houden (en de levensduur van je computer te verlengen).

Raadpleeg de volgende bronnen voor meer informatie over het veilig en effectief opschonen van uw computer en randapparatuur:

  • Hoe u uw vuile desktopcomputer grondig schoonmaakt?
  • Waarom u uw pc nooit moet stofzuigen
  • Vraag de lezers: wat is uw technische lenteschoonmaakroutine?
  • Hoe u uw toetsenbord grondig schoonmaakt (zonder iets te breken)