Kan het loskoppelen van een draagbare USB-harde schijf een computer beschadigen?

can-unplugging-een-draagbare-usb-harde-schijf-schade-een-computer foto 1

Hoewel velen van ons bekend zijn met het concept van het onjuist loskoppelen van een draagbare harde schijf, waardoor mogelijk gegevensverlies ontstaat, is het ook mogelijk dat uw computer ook beschadigd raakt? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een nieuwsgierige lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.Foto met dank aan Charles Wiriawan (Flickr).

De vraag

SuperUser-lezer misha256 wil weten of het loskoppelen van een draagbare USB-harde schijf een computer kan beschadigen:

Ik was de handleiding aan het lezen voor een draagbare USB-harde schijf van Samsung die ik heb en kwam deze waarschuwing tegen:

  • Als u de USB-kabel loskoppelt terwijl de bestandsoverdracht aan de gang is, kan dit uw computer en/of Portable Series Externe Harde Schijf beschadigen.

Hier is de originele waarschuwing:

can-unplugging-een-draagbare-usb-harde-schijf-schade-een-computer foto 2

Ernstig? Ik ga mijn computer frituren door iets te doen waar USB vanaf het begin expliciet voor is ontworpen (hot-plugging)? Een computer lijdt toch geen schade alleen omdat een gegevensoverdracht mislukt.

Kan het loskoppelen van een draagbare USB-harde schijf een computer beschadigen?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager JakeGould heeft het antwoord voor ons:

Kort antwoord

Die schadeclaim is meer een legale manier voor een fabrikant om zichzelf te beschermen tegen de toevallige kans dat er iets misgaat, wat betekent dat het praktisch onzin is. Het is niet anders dan de stompzinnige taal die wordt gebruikt in een End-User License Agreement (EULA) in de wereld van software; de fabrikant heeft gelijk, jij hebt het mis, ons bedrijf heeft betere advocaten dan jij, geef ons je geld voor een product, nog een fijne dag en tot ziens.

Ik betwijfel ten zeerste dat er iets ernstigs zou worden beschadigd door een USB-harde schijf te verwijderen die nog steeds actief is. Dus ik zou mijn leven niet leven in angst voor een waarschuwing als deze.

Ik zou echter opvatten dat deze onzin betekent dat als er iets mis zou gaan, de fabrikant elke verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid zou vermijden. In plaats daarvan zouden ze beweren dat de fout bij jou ligt, omdat je het apparaat niet correct hebt gebruikt volgens de instructies in dat kleine pamflet dat de meeste mensen meteen weggooien wanneer ze zo'n apparaat kopen.

Meer details hieronder.

Lang antwoord

  • Ernstig? Ik ga mijn computer frituren door iets te doen waar USB vanaf het begin expliciet voor is ontworpen (hot-plugging)? Een computer lijdt toch geen schade alleen omdat een gegevensoverdracht mislukt.

Ga je je hele computer bakken? Hoogstwaarschijnlijk nee. Verhoogt u het risico - zelfs op een klein niveau - dat u een USB-poort beschadigt door de harde schijf los te koppelen terwijl deze actief is? Ik zou Ja zeggen. Het risico komt voornamelijk van zoiets als statische elektriciteit die wordt gegenereerd tussen u, de computer, de USB-kabel en de drive-poort. En aangezien de harde schijf wordt gevoed en is aangesloten op een bepaald niveau van aarding, wordt het een aantrekkelijk pad voor een verdwaalde statische lading, zoals uitgelegd in deze blogpost op de Premium USB Blog:

  • ESD-schade aan uw USB-drives of poorten kan latentiefouten veroorzaken die uw gegevensoverdracht vertragen na een statische schok. Uw poort of apparaat kan ook ernstiger worden beschadigd waardoor het in wezen zou frituren en ervoor zou zorgen dat het helemaal niet meer zou werken. Het kan ook de algehele levensduur verkorten. ESD kan onder eenvoudige omstandigheden optreden: aansluiten en loskoppelen of een schakelaar in de buurt omdraaien.
  • Voordat u alarmerend achteruitgaat van uw computer, moet u zich troosten met het feit dat de gemiddelde computergebruiker zich niet per se zorgen hoeft te maken dat dit gebeurt. Het is echter nog steeds belangrijk om erover te weten voor het geval u ooit in een situatie terechtkomt waarin ESD kan optreden. De kans op statische schokken neemt toe zodra u computersysteemupgrades, USB-harde schijven, grafische kaarten en andere zware randapparatuur toevoegt.
  • Omdat USB-poorten hot-pluggable zijn, hebben ze bescherming nodig tegen statische schokken. Met USB 2.0-gegevensoverdrachtsnelheden tot 480 Mbps en USB 3.0 met 5 Gbps zijn deze snelheden snel genoeg om onderbrekingen in de signalen te veroorzaken. Veel USB-hubs zijn beschermd tegen ESD tot 2kV, maar dat is niet altijd voldoende.

Maar nogmaals, het risico is klein, maar - zoals dat artikel uitlegt - bestaat het risico op een bepaald niveau.

Een ander risico is gyroscopische traagheid die voortkomt uit het feit dat de harde schijf zelf nog steeds ronddraait terwijl u hem loskoppelt. Ik ben eigenlijk twee externe 3,5-inch harde schijven kwijtgeraakt omdat ik ze heb ontkoppeld, losgekoppeld en te snel heb vastgepakt terwijl de harde schijven zelf nog aan het draaien waren. De desoriëntatie van het feit dat ik de ene kant op tilde, maar de gyroscopische traagheid van draaiende schotels die in een andere richting trokken, zorgde ervoor dat ik mijn grip op de behuizing verloor en de harde schijf op de grond viel en hem in feite onbruikbaar maakte. Maar nogmaals, dit is een randrisico.

Als je het mij vraagt, waarschuwen overdreven details zoals deze in de handleidingen je niet zozeer voor een veelvoorkomend risico, maar beperken ze de aansprakelijkheid van de fabrikant van de harde schijf als je gegevens op de een of andere manier verloren gaan - of de harde schijf sterft - en je uiteindelijk gaat klagen bij de fabrikant. Het idee is dat je mogelijk technische ondersteuning zou bellen, ze zouden je vragen wat je hebt gedaan, je zou hen kunnen vertellen dat je de harde schijf hebt losgekoppeld tijdens een overdracht en dan zouden ze kunnen zeggen: Sorry, maar dat dekken we niet.

Onthoud dat, net als een licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA), het belangrijkste doel van dergelijke documentatie niet is om ervoor te zorgen dat u deze leest, maar dat het in het belang van de fabrikant is om ervoor te zorgen dat ze kunnen beweren dat u deze waarschuwingen hebt gekregen als er gaat iets mis vanuit juridisch oogpunt.

Even ter verduidelijking op dit punt:

  • Ik ga mijn computer frituren door iets te doen waar USB vanaf het begin expliciet voor is ontworpen (hot-plugging)?

Het idee dat USB-apparaten hot-plugged in het systeem kunnen worden, betekent simpelweg dat de USB-verbinding hot-pluggable is, maar hoe de apparaten buiten die basisverbinding reageren (indien hot-plugged) is een heel ander probleem.

Ik heb bijvoorbeeld net mijn iPhone bijgewerkt tijdens het schrijven van dit bericht en ik had hem via een USB-kabel op mijn Mac Mini aangesloten. Natuurlijk, ik had de USB-kabel tijdens de update kunnen loskoppelen en wat zou er zijn gebeurd? Mijn computer zou in orde zijn en mijn iPhone zou technisch gezien in orde zijn vanuit fysiek oogpunt, maar als ik hem op het perfect verkeerde moment had losgekoppeld, had ik mijn iPhone kunnen dichtmetselen.

Een apparaat dat hot-pluggable is, betekent eenvoudigweg dat het apparaat kan worden aangesloten zonder het hoofdsysteem volledig uit te schakelen om het aan te sluiten of een apparaatsonde te gebruiken zoals die SCSI-sondecontrolepanelen die bijna elke Mac OS-installatie had in het pre-Mac OS X dagen van het besturingssysteem.