Jupiter is de oudste planeet in het zonnestelsel

Lawrence Livermore National Laboratory

De oude naam van Jupiter is echt welverdiend: volgens een nieuwe studie is de koning van de planeten niet alleen de grootste in het zonnestelsel, maar ook de oudste. Een team van onderzoekers van het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië en de Universiteit van Munster in Duitsland hebben vastgesteld dat de kern van Jupiter al 20 keer zo groot was als de aarde, slechts 1 miljoen jaar nadat de zon 4,6 miljard jaar geleden vorm kreeg. Aangezien pasgeboren sterren de neiging hebben om energie vrij te maken die gas en stof wegblaast voor de vorming van planeten, moet de gasreus materialen heel, heel snel hebben moeten absorberen.

Het team kwam tot de conclusie na het testen op de aanwezigheid en abundanties van molybdeen en wolfraamisotopen in sommige ijzermeteorieten die op aarde vielen. Ze ontdekten dat de meteorieten componenten bevatten uit twee verschillende reservoirs van materialen, dankzij de gegevens van de molybdeenisotopen. Het ene reservoir bevat materiaal van een andere ster dan het onze dat het andere reservoir niet heeft gehaald. De gegevens van de wolfraamisotopen daarentegen toonden aan dat de twee pools van materialen 2 tot 3 miljoen jaar van elkaar gescheiden waren. Bovendien zijn ze al een miljoen jaar gescheiden in de vorming van het zonnestelsel.Het team legde uit dat 'het meest plausibele mechanisme om twee schijfreservoirs efficiënt voor een langere periode van elkaar te scheiden, de aangroei is van een gigantische planeet ertussen.' Ja, die gasreus is Jupiter, en hoewel zijn vorming in de loop der jaren afnam, bleef hij groeien en groeien genoeg om een ​​permanente barrière tussen de twee poelen te creëren. De onderzoekers denken nu dat dit ook de reden kan zijn waarom er geen superaardes in de buurt van de zon zijn, die vaak worden aangetroffen in andere sterrenstelsels. Dat betekent dat we ons bestaan ​​aan Jupiter kunnen danken, want wie weet of en hoe het leven op aarde zou floreren als het te dicht bij andere, massievere planeten zou zijn.

Aanbevolen verhalen

Eero upgradet zijn mesh wifi-systeem met meer vermogen

De Beacon heeft zelfs een LED-nachtlampje.

NASA bereidt zich voor om de zon te 'raken' met Parker Solar Probe

NASA's Parker Solar Probe zal volgende zomer de aarde verlaten en zijn weg banen naar de atmosfeer van de zon, de corona, ongeveer 6 miljoen mijl van het oppervlak.

NASA's Juno-missie ontdekt dat Jupiter echt raar is

NASA heeft zojuist zijn eerste big data-dump vrijgegeven van de Juno-missie naar Jupiter.

Een hernieuwbare planeet is bijna onvermijdelijk

Zolang we de goede strijd blijven voeren.

Geek Trivia: staat de oudste digitale bibliotheek bekend als?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!