Japan schrapt zijn 'snelle' kernreactorprototype

Reuters / Issei Kato

De Japanse Monju-reactor zou een efficiënter alternatief zijn voor conventionele kernenergie. De 'snelle' natriumgekoelde prototypefabriek zou meer plutonium produceren dan het opeet, waardoor het relatief eenvoudig is om brandstof te recyclen. Zo is het echter niet uitgekomen. Een lek en brand leidden tot een sluiting van 15 jaar vanaf 1995, en sindsdien wordt de reactor geplaagd door storingen, wanbeheer en politieke gevechten. En nu heeft de regering er genoeg van: ze is van plan om Monju voor eens en altijd te sluiten. Het zou langzamer en duurder zijn om de reactor volledig opnieuw op te starten dan om hem stil te leggen (het equivalent van $ 4,6 miljard versus $ 3,2 miljard), beweren functionarissen, en in plaats daarvan ligt de nadruk op het ontwikkelen van meer praktische snelle reactoren.

De sluiting zal niet snel zijn. De bemanningen zouden pas in 2022 klaar zijn met het verwijderen van gebruikte kernbrandstof uit Monju, en het zou pas in 2047 volledig worden ontmanteld. Dat is 61 jaar nadat de bouw begon. Toch is het gemakkelijk in te zien waarom de tijd als de moeite waard kan worden beschouwd. Japan heeft al meer dan $ 8,5 miljard in de experimentele reactor gestort en er is weinig voor te zien. Er is geen garantie dat Monju zal werken zoals beloofd, zelfs als alles volgens plan verloopt. Het is ook niet bepaald populair gezien zowel de geleidelijke verschuiving naar schone energie als de aanhoudende zorgen over de veiligheid van kernenergie na de aardbeving en tsunami in Fukushima.Toch kan de regering een strijd op haar handen krijgen. Het heeft zowel de goedkeuring van de stad Tsuruga als de prefectuur nodig om Monju te sluiten, en beiden aarzelen om een ​​reactor buiten bedrijf te stellen in een gebied dat al zwaar is getroffen door fabriekssluitingen en rampen. Ze willen betere verklaringen en rechtvaardigingen voor de sluiting, en men vreest dat de veiligheidsproblemen van het Japan Atomic Energy Agency (het heeft bijvoorbeeld inspecties in Monju achterwege gelaten) het een slechte kandidaat maken voor de ontmanteling van de fabriek. Het bevel om de reactor te sluiten is echter een begin en we zullen meer weten wanneer een plan klaar is in april 2017.

Meer verhalen

Helpt of belemmert technologie productiviteit?

Productiviteit is iets dat mensen al eeuwenlang gebruiken om succes te definiëren. Als de output hoog is, wordt een persoon beschouwd als succesvol en hardwerkend....

Het energieverbruik van consumentenelektronica verminderen

We waren allemaal enigszins verrast toen een onderzoek naar het energieverbruik in woningen in 2009 aangaf dat consumentenelektronica eindelijk de overhand had gekregen als de grootste bronnen van...

De beste Lenovo-laptops van 2017

Lenovo maakt laptops voor bedrijven, gaming en alles daartussenin, in verschillende stijlen en prijsklassen. Dit zijn de best beoordeelde modellen die we onlangs hebben getest van de maker van de ThinkPad- en Yoga-lijnen.

Gebruik sociale technologie om millennials aan het werk te helpen

Er zijn meer dan een miljoen jongeren in de leeftijd van 16-24 jaar die een vorm van overheidsuitkeringen ontvangen in het VK die bekend staat als 'jobseeker's toeslag'. Dit is bek...

Zakelijke Power Tools: hoe de CEO van Inkling zijn geest ordent

Hoe Matt MacInnis, CEO van Inkling Systems, apps zoals Google Keep en Wunderlist gebruikt om aan het werk en productief te blijven terwijl hij zijn groeiende startup runt.

Een wandeling maken in de 3D-geprinte hardloopschoenen van Adidas

Dacht je dat de prijs van $ 333 hoog was? Wacht tot je ziet hoeveel ze op eBay kosten.

Wearables vliegen niet echt van de planken

Een onderzoeksbureau heeft zijn projectie voor 2016 van de verkoop van smartwatches, fitnesstrackers en dergelijke aanzienlijk verlaagd.

Kan Facebook Workplace Office-e-mail doden?

Tot ziens 'Allen beantwoorden'. Hallo vakantie feest live streams!

Hoe u ervoor kunt zorgen dat de Amazon Echo u beter begrijpt

Leven in de toekomst met een oproepbare stemassistent is geweldig, behalve als ze je verzoeken niet begrijpt. Hier zijn vijf eenvoudige dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je meer tijd besteedt aan het genieten van Alexa en minder tijd aan het schreeuwen tegen haar omdat ze je verkeerd begrijpt.

De maker van Second Life bouwt een 'WordPress voor sociale VR'

Niets van dit alles is echt. De rotsen, de sterren, de enorme zender die rechtop staat als een naald. Het is allemaal een mix van pixels gepresenteerd door de Oculus Rift....