ISS gaat kunstmatige organen vervoeren in hoop op medische doorbraak

NASA

In de nabije toekomst zal het International Space Station (ISS) dienen als thuisbasis voor vijf onderzoeksexperimenten met organen-op-chips. Elk zal een ander probleem aanpakken, maar van alle wordt verwacht dat ze licht werpen op de effecten van microzwaartekracht op het menselijk lichaam en kunnen leiden tot betere behandelingen en medicijnen zonder dat er dierproeven nodig zijn. Organs-on-chips zijn transparante dia's ter grootte van een AA-batterij met microfluïdische kanalen die in staat zijn om bloed en luchtstroom te reproduceren die zijn bekleed met de cellen van het orgel dat wordt bestudeerd. Aan boord van het ISS kunnen astronauten de cellen observeren terwijl ze groeien in 3D, omdat het gebrek aan zwaartekracht betekent dat ze niet op de bodem zakken of platdrukken tegen de plastic wanden van de kanalen.

Het eerste project wil uitzoeken hoe het negatieve effect van microzwaartekracht op het immuunsysteem luchtweginfecties veroorzaakt, een veelvoorkomende aandoening van ISS-bemanningsleden. Een ander wil de effecten bestuderen van medicatie op het verminderen van bot- en kraakbeendegeneratie, waar mensen met artrose en vergelijkbare aandoeningen baat bij kunnen hebben. De derde wil celveroudering bestuderen zoals het gebeurt in nul-G en het herstel van de cellen na terugkeer naar de omgeving van de aarde.Een ander teamteam zal een nier-op-een-chip-model naar het ISS sturen om uit te zoeken hoe microzwaartekracht de nierfunctie beïnvloedt. Met hun resultaten willen ze betere behandelingen bedenken voor aandoeningen als proteïnurie, osteoporose en nierstenen. De studie van het laatste project zal een brain-on-a-chip-model gebruiken om de gegevens te verzamelen die nodig zijn om het organ-on-a-chip-platform zelf te optimaliseren. Hoewel het hoofddoel van het team is om een ​​geautomatiseerde chip te maken die het uitvoeren van onderzoek sneller en gemakkelijker kan maken, kunnen hun resultaten ook nieuwe inzichten opleveren over neurodegeneratie, traumatisch letsel en kanker.

Deze vijf zullen hun weg vinden naar het ISS als onderdeel van een vierjarige samenwerking tussen het National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) en het Center for the Advancement of Science in Space. NCATS zal de projecten voorzien van een initiële financiering van twee jaar ter waarde van ongeveer $ 6 miljoen en zal de projecten die goed presteren nog twee jaar daarna blijven financieren. Christopher P. Austin, de directeur van het centrum, zei in een verklaring:

'De kans om samen te werken met CASIS om weefselchipwetenschap uit te voeren op het internationale ruimtestation is een opmerkelijke kans om ziekte te begrijpen en de menselijke gezondheid te verbeteren. Fysiologische functies in de microzwaartekracht van het internationale ruimtestation ISS zullen inzichten opleveren die de translationele effectiviteit op aarde zullen vergroten, inclusief het identificeren van nieuwe doelen voor het ontdekken en ontwikkelen van medicijnen.'

Aanbevolen verhalen

Microsoft's visie op verbonden pc's geeft me hoop voor Windows

Het Computex 2017-nieuws van het bedrijf verbindt zijn ambitieuze plannen voor wereldheerschappij.

Kijk hoe SpaceX NASA's pulsar-observatie-instrument naar het ISS brengt

NASA zal de lancering van de Falcon 9 op 1 juni van SpaceX online uitzenden.

Google lanceert afdeling kunstmatige intelligentie

De zoekgigant stelt zijn neurale netwerk voor iedereen open.

Bezoek het ISS in virtual reality met een Oculus Rift

In 'Mission:ISS' kun je missiekritieke taken uitvoeren als een echte astronaut.