Is de smartphone al verouderd?

Revoluties zijn alleen relevant totdat de volgende revolutie komt. In het afgelopen decennium heeft de smartphonerevolutie het dagelijks leven fundamenteel op zijn kop gezet. Loop door een willekeurige openbare ruimte en je zult mensen van alle achtergronden aantreffen die gefixeerd zijn door rechthoekige obelisken in zakformaat. Deze kleine wonderplaten verbinden ons op magische wijze met de rest van de mensheid en zijn persoonlijke vensters naar de digitale spookdimensie die onder het oppervlak van de beschaving stroomt.

Deze revolutie was een heel proces om te zien ontvouwen - en het gebeurde allemaal in een relatief oogwenk. Dus het zou niet zo moeilijk moeten zijn om je voor te stellen hoe het volgende grote ding zou kunnen komen en alles net zo snel zou kunnen veranderen. Het smartphonetijdperk wordt dit jaar 10, maar de volgende geweldige vormfactor kan zijn plaats innemen. Klinkt dat misschien als een absurd idee? Geloof me niet zomaar op mijn woord - kijk waar Big Tech zijn weddenschappen voor de toekomst plaatst.Rise of the Hive Mind

Deze maand tien jaar geleden betrad Steve Jobs het podium van Macworld om de iPhone aan te kondigen. Tijdens zijn tweede ambtstermijn bij Apple was het bedrijf er al in geslaagd om de twee meesterwerken van het heruitvinden van consumentenhardwareontwerp en het opnieuw uitvinden van de muziekindustrie. Deze nieuwe onderneming zou echter transformatief blijken te zijn.

Ondanks zijn naam was het hoofddoel van de iPhone nooit het maken van iCalls - het was het internet losmaken. Er waren apparaten die zichzelf vóór 2007 smartphones noemden, omdat er mobiele apparaten waren die gebruikers online konden brengen. Maar de iPhone was het eerste apparaat dat de juiste balans vond tussen technologie en menselijkheid om het platform de moeite waard te maken.

De eerste generatie iPhone liet de massa overal kennismaken met het concept van computergebruik. Na die doorbraak zou het internet mensen vergezellen aan de eettafel, terwijl ze de hond uitlieten, in de rij bij het postkantoor, terwijl ze tv keken, terwijl ze naar het presidentschap renden, en in de badkamer.

Wees nooit niet voor de camera of online.

Als er in 2010 een tijdreiziger uit het midden van de jaren 90 arriveerde, zou hij zich in een tijdperk bevinden waarin geen enkel kenbare informatie - of sociaal contact - onbereikbaar was; de hive-intelligentie was altijd aanwezig.

Niet om alle Singularity op je te krijgen, maar mobiele technologie is een grote stap in de richting van onze onvermijdelijke versmelting met de digitale wereld.

In de 10 jaar sinds het debuut van de iPhone zijn smartphones niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Uit een onderzoek van Pew Research uit 2015 bleek dat 86 procent van de Amerikaanse volwassenen een smartphone bezat, waaronder een meerderheid van de volwassenen die minder dan $ 30.000 per jaar verdienden. Sterker nog, voor 13 procent van de volwassenen in deze laagste economische categorie zijn smartphones de belangrijkste manier om online te komen, aangezien een degelijke midrange-smartphone met een mobiel abonnement met korting goedkoper is dan de aanschaf van een laptop en internettoegang thuis.

De prijzen van smartphones zijn gedaald terwijl de functies uitbreiden. Veel telefooncamera's kunnen wedijveren met DSLR's, er zijn apparaten met een batterij die de hele dag meegaat, en de mobiele verwerkingskracht kan die van laptops van slechts een paar jaar geleden evenaren. Vooruitblikkend, beginnen smartphones te flirten met gebruikersinterfaces waarvoor ze oorspronkelijk niet bedoeld waren, zoals virtual en augmented reality; en ze beginnen zelfs geavanceerde toepassingen zoals kunstmatige intelligentie te gebruiken.

Dit is waar dingen bekend beginnen te lijken. Net zoals toen de vooruitgang in een paar eens niet-verwante technologieën het mogelijk maakte om in de jaren 2000 moderne smartphones tot stand te brengen, lijkt er een nieuwe technologische convergentie vorm te krijgen. Ik zou zelfs willen beweren dat de volgende geweldige vormfactor er al is.

Tijd voor Phone to Phone Home

Snel vooruit naar 2017, en het voelt bijna vreemd dat we nog steeds toegang hebben tot onze virtuele wereld via rechthoeken ter grootte van een handpalm. Terwijl alles om ons heen steeds meer naadloos wordt (van slimme sloten tot Amazon Go), lijkt het vreemd dat we nog steeds fysiek in onze zakken moeten reiken om onze kleine vrienden eruit te vissen, het scherm te ontgrendelen en naar de juiste app te navigeren om onze e-mail. Ik hoop dat ik hier niet te #FirstWorldProblem kostbaar overkom, maar in een wereld die wordt omringd door zijdezachte automatisering, begint het gebruik van een smartphone om basistaken uit te voeren onhandig en opzichtig aanvoelen.

Smartwatches hebben geprobeerd de overgang tussen de fysieke en virtuele wereld te vergemakkelijken. Maar hun kleine interface is een slecht venster op het rijke virtuele universum.

Persoonlijk wil ik mijn gadgets gemakkelijk kunnen bedienen met spraak of gebaren en meteen worden weggevoerd naar het virtuele domein van mijn keuze zonder een telefoon aan te raken. Maar ik wil ook wat privacy hebben, zodat niet elke lookie-loo op kijkafstand kan zien waar ik mijn virtuele tijd doorbreng (als ik The Bachelor wil inhalen tijdens mijn woon-werkverkeer, is dat mijn eigen zaak, niet die van de vreemdeling naast mij in de metro).

Waarom zou je een telefoon nodig hebben, als je dit ook zou kunnen doen?

Het blijkt dat deze technologie eigenlijk al bestaat, zij het in een oorspronkelijke vorm. De HoloLens van Microsoft projecteert virtuele afbeeldingen (ook wel hologrammen genoemd) op een frontplaat voor de gebruiker en stelt hen in staat om er in drie dimensies mee te communiceren. Dus als er een hologram is van een geanimeerde dinosaurus, kan de gebruiker er IRL omheen lopen om het vanuit alle hoeken te bekijken. Ze kunnen ook een virtueel videoscherm op een willekeurige plek in de lucht plaatsen en vanuit verschillende perspectieven bekijken.

Met HoloLens kunnen gebruikers een virtuele, verkenbare omgeving bouwen of door een virtuele wereld lopen die door anderen is gemaakt. Dat is een geweldig nieuw medium.

Microsoft is verre van de enige die probeert in te breken in de 'mixed reality' facetech-biz. De geheimzinnige (en controversiële) in Florida gevestigde start-up Magic Leap heeft aanzienlijke financiële steun gekregen van verschillende VC's in Silicon Valley. Evenzo zegt Intel dat ongebonden 'Project Alloy' VR-headsets (met aan de voorzijde gerichte sensoren voor AR-functionaliteit) tegen het einde van het jaar zullen aankomen. Het gerucht gaat dat zelfs Apple samenwerkt met Carl Zeiss om een ​​soort 'slimme bril' te bouwen (die hopelijk succesvoller is dan Google Glass).

Ik moet er rekening mee houden dat deze apparaten geenszins gepolijste, gebruiksklare producten zijn (HoloLens heeft bijvoorbeeld slechts drie uur batterijduur). Maar man, wat is dat gaaf! Na een proefrit met HoloLens te hebben gemaakt, kan ik me voorstellen hoe Steve Jobs en zijn bedrijf zich moeten hebben gevoeld bij het uitproberen van het multi-touchdisplay dat de basis zou vormen voor de gebruikersinterface van de iPhone en het zien van de mogelijkheden die voor ons liggen.

Iedereen kan zijn eigen HoloLens Developers' Edition kopen voor een niet-onaanzienlijk prijskaartje van $ 3.000 (maar dat zou je echt niet moeten doen, tenzij je een ontwikkelaar bent of toevallig overbelast bent door te veel geld). Dat is een onmiskenbaar hoge prijs, maar houd in gedachten dat de originele, gebruiksklare iPhone voor $ 499 werd verkocht voor het 4 GB-model - dat is ongeveer $ 585 in de dollars van vandaag, of iets meer dan de huidige prijs voor een ontgrendelde (en veel gespierder) 32 GB iPhone 6s. De prijs van HoloLens of andere facetech zal vrijwel zeker met de tijd dalen, net zoals de kwaliteit zal stijgen.

Er is EEN voordeel dat smartphones hebben ten opzichte van deze nieuwe facetech; ze vereisen niet dat mensen een omvangrijke, Daft Punk-achtige hoofddeksel dragen, die er enigszins belachelijk uit kan zien:

Kijk, belachelijk.

Een van twee dingen zal moeten gebeuren om deze nieuwe vormfactor van de grond te krijgen: 1) Ingenieurs zullen een manier moeten bedenken om het te verkleinen tot een maat die niet groter is dan een bril, of 2) De samenleving zal moeten wennen voor mensen die belachelijke dingen op hun gezicht dragen.

Laten we eerst de tweede optie evalueren: het idee dat de samenleving zou kunnen buigen voor technologie is al eerder gebeurd - herinner je je de oogrollen die Bluetooth-oortelefoons hadden? Toch is de huidige staat van op het gezicht gemonteerde technologie bijzonder hinderlijk en ze kunnen problematisch zijn voor iedereen met haar (ik zit niet in die club, maar ik voel met jullie mee).

Een Project Alloy-versie van 'merged reality'.

Het tweede scenario hangt af van hoe snel ingenieurs hun magie kunnen bewerken. In de show Black Mirror worden computerinterfaces geïmplanteerd in de oogbollen van gebruikers, waardoor de barrière tussen Man en Matrix wordt weggenomen. We zijn daar waarschijnlijk nog ver verwijderd van (hoewel mensen het proberen!), Maar het verkleinen van deze technologie tot iets ter grootte van een bril is een reële mogelijkheid. Het is alleen een kwestie van wanneer. Er zijn veel getalenteerde ingenieurs die routinematig sciencefiction tot realiteit maken (en de technologiebedrijven die ze in dienst hebben, kunnen bijzonder gemotiveerd zijn wanneer ze een vleugje van een potentiële financiële meevaller opmerken).

Verwant

  • Kijken! 7 coole dingen die je kunt zien en doen met de Microsoft HoloLensLook! 7 coole dingen die je kunt zien en doen met de Microsoft HoloLens

Ik weet niet of HoloLens, Magic Leap of zelfs Apple degene zullen zijn die het publiek succesvol zal maken door het internet op hun gezicht te plaatsen. Maar als waarnemer van hoe technologie zich de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld, kan ik niet anders dan opmerken dat de trendlijnen allemaal in dezelfde richting lijken te wijzen. Het kan later dit jaar zijn; het kan een paar jaar verder zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat het facetech-tijdperk te ver weg is.

Zodra deze nieuwe vormfactor zijn definitieve, gebruiksklare uiterlijk krijgt, zal het kleine magische rechthoekige apparaat in je zak er al snel verouderd uitzien. Misschien zullen we in de toekomst retro-liefhebbende hipsters zien aandringen op de deugd om een ​​of andere handgemaakte, ambachtelijke smartphone bij zich te hebben ('het internet werkt gewoon beter op die manier', of zo'n onzin), maar de meeste mensen zullen het nut en algehele toekomst-coolheid van dit nieuwe platform.

De smartphone heeft het goed gedaan, maar zelfs deze meest alomtegenwoordige technologieën zullen op een gegeven moment bovenop de groeiende stapel achterhaalde revoluties komen te staan.

Aanbevolen verhalen

Hoe biometrie stilzwijgend het nieuwe normaal wordt [Infographic]

Je staat geduldig in de rij om het Mets-spel te zien als je je collega van je werk via een aangrenzend hokje het stadion binnen ziet komen. Geen wachtrijen en geen VIP-pas...

Hoe interessant te zijn als alles al is gezegd

Weten hoe je je verhaal moet vertellen, maakt het verschil.

Coolpad's Conjr-smartphone moet hem koelen met de software

Coolpad is misschien op weg naar boven dankzij een nieuwe investeerder met diepe zakken, maar het moet van koers veranderen om te slagen.