Is het veilig om te pendelen met een laptop die is ingeschakeld en actief is?

is-het-veilig-om te pendelen-met-een-laptop-aangedreven-up-and-running foto 1

Voor velen van ons kan ons leven soms behoorlijk hectisch en druk zijn, dus de verleiding om onderweg zoveel mogelijk gedaan te krijgen, is erg aantrekkelijk. Maar is het echt een goed idee om onze laptops aan te zetten terwijl we in een rugzak of tas zitten als we tussen locaties pendelen, of is het een uitnodiging voor problemen?

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderafdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groep van Q&A-websites.Foto met dank aan Kate T.

De vraag

SuperUser-lezer Agnel Kurian wil weten of het veilig is om te pendelen met een ingeschakelde laptop:

Hoe veilig is het om mijn laptop een build of andere tijdrovende taak te laten uitvoeren terwijl ik op reis ben? Ik reis meestal op een tweewieler, met mijn laptop in een rugzak, verticaal op mijn rug vastgebonden (linkerrand naar de aarde, rechterrand naar de hemel, of omgekeerd).

Ik heb gehoord dat er schade kan optreden als de draaiende schijf van de harde schijf in contact komt met de schijfkop, maar is dat alleen een probleem bij veel oudere harde schijven? Mijn laptop is in 2010 gekocht.

Ik heb twee gerelateerde vragen gevonden, maar ik maak me vooral zorgen of de laptop veilig is of niet wanneer hij verticaal wordt geplaatst.

Kan iemand zijn laptop zonder risico aanzetten tijdens het woon-werkverkeer, of wachten deze problemen zich op?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager LMSingh heeft het antwoord voor ons:

Specifiek voor de oorspronkelijke vraag over het verticaal plaatsen van een laptop:

Historisch gezien werd de oriëntatie van een harde schijf als belangrijk beschouwd.

Gezien het feit dat bij sommige versies van iPods de schijf de hele tijd wordt omgedraaid, zou je denken dat het veranderen van de oriëntatie van de harde schijf er niet toe doet.

Op basis van persoonlijke ervaring met desktopschijven, praktijkervaring van meerdere pc-reparatietechnici die ik in de loop der jaren heb gekend en andere opmerkingen van gebruikers op verschillende forums, heb ik persoonlijk een voorzichtig standpunt ingenomen dat het veranderen van de oriëntatie van een harde schijf tijdens gebruik kan een reëel probleem zijn.

In het bijzonder is het algemene thema dat ik heb gehoord en ervaren, dat als je de schijf oorspronkelijk hebt geformatteerd toen deze horizontaal was, het verticaal gebruiken ervan werd overwogen/geraden om het meer vatbaar te maken voor lees-/schrijffouten. Evenzo, als u het oorspronkelijk had geformatteerd terwijl het verticaal was, zou het problematisch zijn bij horizontaal gebruik. Ik heb dat stukje informatie als extra voorzorgsmaatregel gebruikt toen ik een oude schijf aan het herstellen was die begon te klikken. In laptopschijven is het echter mogelijk niet van toepassing, omdat fabrikanten verwachten dat de schijf veel meer wordt verplaatst dan desktopschijven. YMMV.

Ik veronderstel dat je laptopschijf oorspronkelijk horizontaal was geformatteerd, dus verticaal positioneren, vooral tijdens het uitvoeren van builds vanwege het grote aantal lees- en schrijfbewerkingen, kan een probleem zijn, als het bovenstaande geldt voor laptopschijven.

De leeskoppen van de harde schijf zijn niet precies even lange hendels aan beide zijden van het draaipunt (draaipunt). Met andere woorden, de kop is gemaakt als een hefboom waarbij de ene kant van de kop lang en dun is, terwijl de andere kant kort en zwaar is. Hieronder grof weergegeven.

[][]=(o)————en

Bekijk hier een nauwkeuriger beeld van de geometrie van de aandrijvingen. Dit kan ook interessant zijn, wetende dat de mechanische structuur van de kernaandrijving in meerdere decennia niet echt is veranderd.

Het is nogal duidelijk dat het ontwerp is ontworpen om hetzelfde gewicht aan beide zijden van de hendel te hebben om de mechanische energie die wordt verbruikt bij het starten en stoppen van de beweging te minimaliseren. Hier gebeuren twee dingen:

  1. Bij het roteren van de kop om een ​​andere as dan de eigen draaias, is de kop onderhevig aan gyrokrachten en daardoor onderhevig aan mechanische spanning tijdens beweging.
  2. Wanneer het draaipunt verticaal is (d.w.z. het bewegingsvlak van het hoofd is horizontaal), dan heeft het draaipunt geen spanning om het zijwaarts te verplaatsen. Wanneer het draaipunt echter horizontaal is (d.w.z. het bewegingsvlak van het hoofd is verticaal, met andere woorden de aandrijving is verticaal), dan zal het draaipunt vanwege het gewicht van het kopmechanisme (vanwege zijn gewicht) druk uitoefenen op de lagers. wordt gepositioneerd vanwege de zwaartekracht. Hoe nauwkeurig de engineering ook is, er zal enige meetbare speling in de lagers zijn die alleen bij verticale aandrijvingen in het spel komt. Ik denk dat dit voldoende zal zijn om ervoor te zorgen dat de kop het schijfoppervlak enigszins verschoven leest, in tegenstelling tot wanneer de kop / schijf horizontaal is.

Ik denk dat item # 1 (gyro-effect) een belangrijk probleem kan zijn op meerdere assen, vooral wanneer de laptop in een rugzak zit en op en neer beweegt / stuitert, en heen en weer schommelt op de rug van de eigenaar terwijl de eigenaar loopt. Menselijke beweging is echter veel langzamer in vergelijking met de beweging van een schijf of lezer, dus het kan echt onbeduidend zijn. Item #2 kan ook een probleem zijn, zij het minder belangrijk en veel meer automatisch gecorrigeerd met de normale kalibratie die moderne schijven al doen. Beweeg je draaischijf in elk geval niet als een pompon :-)

RE: Warmte opbouw. Anderen hebben de warmteaccumulatie in de tas al genoemd. Ik wil uit persoonlijke ervaring herhalen dat het een ENORM probleem is. Ik heb heel snel overmatige hitte opgebouwd in een zak (uiteraard omdat deze niet kan ontsnappen). Ik raad je echt aan om een ​​werkende/verwarmende laptop niet langer dan 1-2 minuten in een tas te stoppen. Ik drukte bijvoorbeeld op de slaapknop, stopte mijn werkende laptop in een tas en het bracht de volgende 1-2 minuten door met het opbouwen van warmte terwijl het ging slapen, en toen rende ik de deur uit. Een keer lukte het echter niet om mijn laptop in de slaapstand te zetten omdat er een foutmelding verscheen en ik me niet realiseerde dat het gebeurde, en een paar minuten later raakte de laptop oververhit en trad de CPU-bescherming in werking om het te stoppen. De machine was veilig, maar mijn werk was verloren. Als je het echt in een tas moet bewaren, kijk dan of je een verticaal luchtpad kunt krijgen met ten minste één luchtingang in de tas aan de onderkant en ten minste één luchtuitgang aan de bovenkant, EN dat je laptop ventilatieopeningen die zijn uitgelijnd met de luchtinvoerpunten van de zak, alleen DAN zou het veilig zijn om hem daar langer dan 5 minuten te laten.

Speciale opmerking: er is een extra lijst met referentielinks met dit antwoord in de originele SuperUser-post.

Hoewel nieuwere harde schijven prima horizontaal of verticaal zouden moeten zitten, is het een goed idee om wat voorzichtiger te zijn met oudere schijven. Wat betreft het aanzetten van een laptop terwijl je hem in een rugzak of tas draagt, absoluut geen goed idee!