'Intuïtieve' handprothese ziet wat hij aanraakt

Mike Urwin/Newcastle University/PA

Zelfs als we protheses rechtstreeks in ons perifere zenuwstelsel beginnen te bedraden en Deus Ex-aanhangsels gebruiken met alleen de kracht van onze geest, zijn veel conventionele prothetische armen nog steeds behoorlijk onhandig, hun grepen worden geactiveerd door myo-elektrische signalen - elektrische activiteit afgelezen van het oppervlak van de stomp. De 'Intuïtieve' hand, ontwikkeld door dr. Kianoush Nazarpour, universitair hoofddocent biomedische technologie aan de Universiteit van Newcastle, biedt een derde benadering. Het gebruikt een camera en computervisie om objecten binnen handbereik te herkennen en de greep dienovereenkomstig aan te passen.

'Responsiviteit was een van de belangrijkste belemmeringen voor kunstmatige ledematen', schreef Dr. Nazarpour in het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of Neural Engineering. Zelfs geavanceerde protheses, zoals de Luke-arm van Dean Kamen, bewegen in een ijzig tempo in vergelijking met hun biologische tegenhanger. Maar door computervisie en externe verwerking te integreren, kan de intuïtieve hand binnen milliseconden reageren. 'De gebruiker kan zijn hand uitstrekken en een kopje of een koekje oppakken met niets meer dan een snelle blik in de goede richting,' vervolgde Dr. Nazarpour.Het team maakte ook gebruik van neurale netwerken om de hand te trainen om te herkennen wat zich ervoor bevindt en hoe deze zijn greep moet veranderen. Interessant is dat het team het systeem niet op specifieke objecten heeft getraind. 'De computer matcht niet alleen een afbeelding, hij leert objecten te herkennen en te groeperen volgens het greeptype dat de hand moet uitvoeren om het met succes op te pakken', Ghazal Ghazaei, een promovendus in Newcastle die hielp bij het ontwikkelen van de AI van de hand . 'Dit stelt hem in staat om een ​​object dat hij nog nooit eerder heeft gezien nauwkeurig te beoordelen en op te pikken - een enorme stap voorwaarts in de ontwikkeling van bionische ledematen.' Uiteindelijk ontwikkelde de hand vier unieke grepen: handpalm neutraal (een biertje vasthouden), handpalm geproneerd (een afstandsbediening vasthouden), driepoot (een bowlingbal vasthouden) en knijpen (je weet wat knijpen is).

Maar dit systeem is slechts een noodoplossing. Van hieruit hoopt het onderzoeksteam de hand verder te ontwikkelen en direct te integreren in het zenuwstelsel, mogelijk via zenuwuiteinden in de arm. Met dat vermogen kan de arm druk en temperatuur voelen en die gegevens rechtstreeks naar onze hersenen verzenden.

Aanbevolen verhalen

Deze prothetische arm wordt aangedreven door Bluetooth en je geest

Een Nederlandse man krijgt een van de eerste klikprotheses.

Apple beschouwt zijn vernieuwde winkels als gemeenschappelijke ruimtes

Apple hoopt dat zowel winkelherontwerpen als creatieve workshops je zullen binnenhalen.

'Skylanders' leert wat Amiibo al die tijd wist: laat het portaal vallen

Nintendo Switch's NFC-controllers dwongen 'Skylanders' volwassen te worden

GOP-senatoren geven controle over uw gegevens over aan ISP's

De regel vereist dat ISP's toestemming krijgen voordat ze gevoelige consumentengegevens verkopen. Republikeinse senatoren en FCC-leden zeggen dat het onnodig en schadelijk is voor ISP's.