Intel's nieuwe Core X CPU wordt geleverd met 18 cores

Een teraflop aan prestaties in een Intel desktop-CPU? Ja graag.

Je zult flink moeten betalen om het te krijgen, maar Intel's nieuwe Core X-processorfamilie, onthuld op dinsdag, is ontworpen om elke taak aan te kunnen die een extreme gamer of video-editor kan doen. Het vlaggenschip is de Intel Core i9 7980X Extreme Edition, die beschikt over 18 cores en 36 threads. Die chip kost $ 1.999, terwijl de basis Intel Core i5-7640X $ 242 kost.Daartussenin zitten zeven nieuwe processors, en in een beetje een afwijking van de recente Core CPU-opstellingen, biedt elk een ander aantal cores, basiskloksnelheid en Turbo Boost-versie. Naarmate je hoger op de prijsladder komt, voegt elke sport twee processorcores en vier threads toe, met als top 16 cores en 32 threads voor de Intel Core i9-7960X, die te koop is voor $ 1.699.

Hoe duurder de processor, hoe langzamer ook de kloksnelheid, althans in de eerste lagen. Dat is gedeeltelijk te danken aan Intel's verbeterde Turbo Boost-technologie, die is ontworpen om zowel single-core als dual-core prestaties te maximaliseren door voor elke verwerkingstaak een 'favored core' te kiezen. Dat betekent dat als je kiest voor de Intel Core i7-7740X, je een basiskloksnelheid van 4,3 GHz krijgt die dankzij Turbo Boost kan oplopen tot 4,5 GHz, terwijl de Intel Core i9-7900X een basiskloksnelheid van 3,3 GHz biedt die kan worden opgevoerd tot 4,3 GHz of 4,5 GHz dankzij de favoriete kernselectie.

Het is vermeldenswaard dat we nog geen beschikbaarheidsdetails hebben voor elke nieuwe processor-SKU, noch heeft Intel de kloksnelheden of andere specificaties van de Extreme Edition of de andere topklasse Core i9 X-serie CPU's aangekondigd. Toch zijn de toepassingen voor de Core i9-serie duidelijk: gelijktijdige videobewerkingsworkloads zoals het transcoderen van een bestand terwijl je een ander bewerkt, of het maken van afbeeldingen met hoge resolutie voor gebruik in virtual reality of 4K-games.

Als je hebt gewacht op chips waarmee je deze taken kunt uitvoeren en je hebt het budget om $ 100 per processorkern uit te geven, dan wil je de productbladen doornemen voor meer informatie over de nieuwe Core X-reeks. Maar veel mensen zullen uiteindelijk de SKU's die Intel vandaag heeft aangekondigd vergelijken met hun AMD Ryzen-equivalenten. In sommige van de matchups, zoals Anandtech opmerkt, lopen de Ryzen-chips een generatie achter op het gebied van prestaties, maar aanzienlijk goedkoper.

Aanbevolen verhalen

'District 9'-regisseur debuteert met zijn nieuwe sci-fi-film op Steam

In de korte film 'Volume 1' vecht de mensheid opnieuw tegen aliens.

Intel's Core i9 Extreme Edition CPU is een 18-core beest

Begin met sparen: Intel heeft zojuist zijn eerste 18-core consumenten-CPU onthuld.

Windows 10 blokkeert binnenkort niet-Store-apps zoals OS X doet

Hoewel het vervelend is, kan het malware en bloatware van uw computer houden.