Intel's Core i9 Extreme Edition CPU is een 18-core beest

intels-core-i9-extreme-edition-cpu-is-een-18core-beest foto 1 Intel

Vorig jaar onthulde Intel op Computex zijn eerste 10-core CPU voor consumenten, de stap van het bedrijf naar de wereld van 'megatasking'. Het was een dure chip, die rond de $ 1.700 werd gelanceerd, maar het voldeed aan de behoeften van gebruikers die met verschillende intensieve taken tegelijk moesten jongleren. Nu verhoogt Intel de lat met een hele nieuwe familie processors voor enthousiastelingen, de Core X-serie, en wordt aangevoerd door zijn eerste 18-core CPU, de i9-7980XE.

Met een prijs van $ 1.999, is de 7980XE duidelijk geen chip die je op een gemiddelde desktop zou zien. In plaats daarvan is het meer een verklaring van Intel. Het verslaat AMD's 16-core Threadripper CPU, die gepland was om de krachtigste consumentenprocessor van dat bedrijf te worden voor 2017. En het geeft Intel nog een andere manier om te voldoen aan de eisen van energiehongerige gebruikers die dingen willen doen zoals games spelen 4K terwijl ze in HD worden uitgezonden via Twitch. En alsof het enorme aantal cores nog niet genoeg was, is de i9-7980XE ook de eerste Intel-consumentenchip met meer dan een teraflop aan rekenkracht.intels-core-i9-extreme-edition-cpu-is-een-18core-beest foto 2

Als 18 cores iets te rijk voor je is, heeft Intel ook andere Core i9 Extreme Edition-chips in 10, 12, 14 en 16-core varianten. Misschien wel het beste nieuws voor hardware-nerds: de 10 core i9-7900X wordt verkocht voor $ 999, een aanzienlijke korting ten opzichte van de versie van vorig jaar.

Alle i9-chips hebben een basiskloksnelheid van 3,3 GHz, tot 4,3 GHz dual-core snelheden met Turbo Boost 2.0 en 4,5 GHz met Turbo Boost 3.0. En over Turbo Boost 3.0 gesproken, de prestaties zijn ook verbeterd in de nieuwe Extreme Edition-chips om zowel single- als dual-core-snelheden te verhogen. De X-Series-familie wordt afgerond met de quad-core i5-7640X- en i7-modellen in 4, 6 en 8-core modellen.

intels-core-i9-extreme-edition-cpu-is-een-18core-beest foto 3

Hoewel het misschien allemaal overdreven lijkt, zegt Intel dat de Core i9-reeks werd aangedreven door de verrassende vraag naar de 10-core-chip van vorig jaar. 'Broadwell-E was een soort experiment', zei een vertegenwoordiger van Intel. 'Het is verkocht... Het bewijs dat onze enthousiaste community voor het beste van het beste gaat... Ja, we voegen een hoger aantal cores toe, maar we introduceren ook een lager aantal cores. Schaalbaarheid aan beide kanten, daar gingen we voor.'

Zoals je je kunt voorstellen, leidt het stoppen van meer kernen in een processor tot een aantal aanzienlijke hitteproblemen. Om die reden heeft Intel zijn eigen vloeistofkoelingsoplossing ontwikkeld, die zowel op deze nieuwe chips als op enkele eerdere generaties zal werken. Alle nieuwe Core i9-processors, samen met de 6- en 8-core i7-chips, beschikken over gloeiend hete 140W thermische ontwerppunten (TDP's), de maximale hoeveelheid stroom die ze zullen trekken. Dat is hetzelfde als de 10-core CPU van vorig jaar, maar het is nog steeds ruim boven de 91W TDP van Intel's meer betaalbare i7-7700K.

De afgelopen jaren waren Intel's laptopchips veel interessanter dan de desktop-CPU's. Gedeeltelijk komt dat doordat de opkomst van ultradraagbare en converteerbare laptops de focus heeft verlegd van het leveren van zoveel mogelijk rekenkracht naar het efficiënt aanbieden van een redelijke hoeveelheid verwerkingskracht. De nieuwe Core i9 X-serie processors zijn misschien niet haalbaar voor de meeste consumenten, maar voor de hardware-nerds die hun rigs als hot rods behandelen, zijn ze een droom die uitkomt.

Aanbevolen verhalen

Panasonic's Toughbook 33 is ontworpen voor extreem veldwerk

De Toughbook 33 is robuust, krachtig, multifunctioneel en ontworpen voor extreem veldwerk.

2DS XL Special Edition gepland voor lancering Dragon Quest XI

Nintendo is niet tevreden met het aanbieden van een gloednieuwe versie van de 2DS, maar plant al een speciaal Metallic Slime-ontwerp voor Japan.

AMD beweert dat zijn Ryzen 5 een betere waarde heeft dan Intel's Core i5

Voor dezelfde prijs biedt het 'enorm meer' vermogen, zegt het.