Installeer Linux Mint op uw Windows-computer of netbook

Wil je het populaire Linux Mint OS uitproberen op je Windows-computer of netbook? Hier leest u hoe u het zelfs zonder een cd/dvd-station kunt doen met het Mint4Win-installatieprogramma.

Linux Mint

Linux Mint is een steeds populairdere distributie van Linux en veel gebruikers hebben het gebruiksvriendelijker en handiger gevonden dan andere versies. Mint is gebaseerd op Ubuntu en bevat als zodanig een uitstekend installatieprogramma waarmee u het rechtstreeks vanuit Windows kunt installeren. U installeert het net als een standaard Windows-programma en kunt het verwijderen vanaf de opdrachtprompt. Het installatieprogramma is echter alleen beschikbaar in een ISO-schijfkopiebestand, dus het kan nog steeds moeilijk zijn om te installeren op een computer zonder een cd/dvd-station, zoals een netbook. Maar met een klein trucje kunt u het Windows-installatieprogramma voor Mint op elke pc gebruiken, geen dvd-station vereist!Virtuele CloneDrive instellen

Linux Mint is alleen beschikbaar als een ISO-bestand, dus we gaan het ISO-bestand in een virtuele cd-drive mounten. We raden hiervoor Virtual CloneDrive aan, dus als je het nog niet hebt geïnstalleerd, download het dan (link hieronder) en installeer het zoals gewoonlijk.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 1

Mogelijk wordt u gevraagd om stuurprogramma's te installeren tijdens de installatie van Virtual CloneDrive; klik op Installeren om de installatie te voltooien.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 2

Raadpleeg ons artikel over het koppelen van een ISO-image in Windows 7 of Vista voor meer informatie over Virtual CloneDrive.

Installeer Linux Mint in Windows met Mint4Win

Download nu de nieuwste versie van Linux Mint via de onderstaande link. Selecteer de i386 Live CD-editie.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 3

Kies een downloadspiegel in de buurt van uw locatie en sla het ISO-bestand op uw computer op.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 4

Zodra de download is voltooid, klikt u met de rechtermuisknop op de ISO en selecteert u Mount (Virtual CloneDrive).

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 5

Blader nu naar Computer en open de virtuele dvd.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 6

Voer het mint4win-programma uit dat zich in de cd-image bevindt.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 7

In Windows 7 werkte dit installatieprogramma prima, maar in een test op een Vista-systeem kregen we onderstaande foutmelding. Als u dit ziet, klikt u gewoon op Doorgaan, aangezien het installatieprogramma nog steeds goed werkte.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 8

Wanneer het installatieprogramma wordt geopend, klikt u op Installeren in Windows.

Let op: Klik NIET op Demo en volledige installatie, aangezien dit niet correct werkt als de cd gewoon een aangekoppeld ISO-bestand is.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 9

Selecteer waar u Linux Mint wilt installeren, uw voorkeurstaal, gebruikersnaam en wachtwoord en de gewenste installatiegrootte.

Opmerking: Linux Mint wordt geïnstalleerd als een normale Windows-toepassing, dus het zal geen van uw bestanden overschrijven. Klik op Installeren als alles is ingevoerd.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 10

Linux Mint wordt nu uit je schijfkopie gehaald en op je computer ingesteld. Dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de snelheid van uw computer.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 11

Wanneer de installatie is voltooid, wordt u gevraagd uw computer opnieuw op te starten. Bewaar al het werk dat je hebt geopend en selecteer Nu opnieuw opstarten.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 12

Installatie van Linux Mint voltooien

Wanneer uw computer opnieuw opstart, ziet u een nieuw scherm met opties voor Windows en Linux Mint. Windows wordt standaard geladen, maar om het instellen van Linux Mint te voltooien, drukt u op de pijl-omlaag op uw toetsenbord en selecteert u Linux Mint. Druk op de Enter-toets om door te gaan.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 13

Linux Mint zal uw hardware detecteren en instellen.

Het zal dan de installatie van het besturingssysteem voltooien en alles instellen. Dit duurde ongeveer 15 minuten in onze test. Als het klaar is, wordt uw computer automatisch opnieuw opgestart; vergeet niet om Linux Mint opnieuw te selecteren in het opstartscherm.

Aan de slag met Linux Mint

Linux Mint is een mooie Linux-distro die het gemakkelijk maakt om aan de slag te gaan. Het bevat populaire programma's zoals Firefox en Pidgin, en ondersteunt direct na installatie multimedia-codecs en Flash Player.

De eerste keer dat u het gebruikt, kunt u snel uw weg in Linux Mint leren vanuit het opstartdialoogvenster. Dit omvat links naar zelfstudies, functies en meer.

Linux Mint is heel gemakkelijk voor Windows-gebruikers, omdat het hoofdmenu van Mint vrij veel lijkt op het Startmenu van Windows 7. U kunt programma's en meer rechtstreeks zoeken vanuit het Mint-menu, net als in Windows 7 en Vista.

Mint detecteerde automatisch ons wifi-netwerk, dus we hoefden alleen maar op het netwerkpictogram in het systeemvak te klikken en het netwerk te selecteren om in te loggen.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 18

Helaas bevatte het geen stuurprogramma's voor onze Nvidia grafische kaart, maar toen we probeerden geavanceerde grafische effecten in te schakelen, vond het automatisch en bood aan om ze te installeren. Klik op Inschakelen en voer uw beheerderswachtwoord in, waarna de stuurprogramma's worden geïnstalleerd en u optimaal kunt profiteren van uw hardware.

Dit werkt vergelijkbaar met de manier waarop u eigen stuurprogramma's in Ubuntu installeert, dus u kunt ons artikel over het installeren van eigen stuurprogramma's in Ubuntu raadplegen voor meer informatie.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 19

Linux Mint is gemakkelijk te gebruiken, dus veel plezier en probeer wat je kunt doen in Linux Mint!

Opstartopties wijzigen

Standaard zal Mint4Win Windows verlaten als het standaard besturingssysteem, en je 10 seconden geven bij het opstarten om te kiezen om op te starten in Linux Mint. Om dit te wijzigen, start u op in Windows en voert u Geavanceerde systeeminstellingen in uw startmenu-zoekopdracht in.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 20

Klik hier op Instellingen onder Opstarten en herstellen.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 21

In dit dialoogvenster kunt u het standaardbesturingssysteem en de tijd selecteren om de lijst met besturingssystemen weer te geven. U kunt een lager getal invoeren om het opstartscherm korter te laten verschijnen.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 22

Of, als u liever van Linux Mint het standaardbesturingssysteem maakt, kunt u het selecteren in het vervolgkeuzemenu.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 23

Linux Mint verwijderen

Als je Linux Mint niet wilt behouden, kun je het eenvoudig verwijderen, net zoals elk ander programma dat in Windows is geïnstalleerd. Open het Configuratiescherm, selecteer Een programma verwijderen en blader vervolgens naar het Linux Mint-item. Klik op Verwijderen/Wijzigen in de werkbalk.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 24

Bevestig dat u Linux Mint wilt verwijderen. Het verwijderingsproces is erg snel en als het eenmaal is voltooid, is uw computer weer hetzelfde als voordat u begon.

installeer-linux-mint-op-uw-windows-computer-of-netbook foto 25

Conclusie

Linux Mint is een gebruiksvriendelijke versie van Linux die geweldig is voor beginners. Als je gewend bent om Windows te gebruiken, is het misschien makkelijker om je weg te vinden in Linux Mint dan in andere distributies zoals Ubuntu. Omdat je het net als een normaal Windows-programma kunt installeren, is het snel en gemakkelijk om het uit te proberen en zelfs te verwijderen als je het niet leuk vindt, en er is geen dvd-station vereist.

Als u Ubuntu liever uitprobeert op uw Windows-computer, bekijk dan onze handleidingen over Ubuntu installeren met het Wubi-installatieprogramma en hoe u Ubuntu Netbook Remix installeert met het Wubi-installatieprogramma.

Links

Linux Mint downloaden

VirtualCloneDrive downloaden

Meer verhalen

Desktop Fun: Moody Skies Wallpaper Collection Series 1

De lucht kan een veelheid aan stemmingen en emoties personifiëren op basis van zijn uiterlijk. Inspireer je eigen gedachten en gevoelens met de eerste in onze serie Moody Skies Wallpaper-collecties.

De Search Helper-extensie verwijderen uit Firefox

Als je een nieuwe verrassingsextensie hebt gevonden die is toegevoegd aan Firefox na de juni-patch van Microsoft, dan ben je op dit moment waarschijnlijk nogal ongelukkig. Doe met ons mee terwijl we u laten zien hoe u de Search Helper-extensie uit uw browser kunt verwijderen.

Schakel de modus Volledig scherm in Media Center in zonder de muis vast te houden

Als u een opstelling met twee monitoren hebt en Windows Media Center gebruikt, weet u waarschijnlijk dat wanneer WMC in de modus Volledig scherm is, de muis wordt vastgehouden, zodat u niet op een tweede monitor kunt werken. Hier kijken we hoe we de ergernis kunnen oplossen.

Toegang tot muziek van Amie Street in Boxee

Een van onze favoriete sites om nieuwe muziek te ontdekken is Amie Street. Vandaag bekijken we de Amie Street-app voor Boxee waarmee je toegang hebt tot je favoriete deuntjes vanuit de Boxee-interface.

Toegang krijgen tot Windows Home Server vanaf een Ubuntu-computer op uw netwerk

Als u een Windows Home Server-gebruiker bent, kan het zijn dat u deze moet openen vanaf een Ubuntu-machine in uw netwerk. Vandaag bekijken we het proces van toegang tot bestanden op uw thuisserver vanuit Ubuntu.

Breng Office 2003-menu's terug naar 2010 met UBitMenu

Heb je moeite om te wennen aan de Ribbon-interface in Office 2010? Hier leest u hoe u de klok een beetje terug kunt draaien en de vertrouwde menu's en werkbalken uit 2003 terug kunt halen.

Friday Fun: speel je favoriete 8-bit NES-games online

We hebben eindelijk weer een vrijdag gehaald en opnieuw brengen we je wat NES-plezier om de rest van de dag voor het weekend te verspillen. Vandaag bekijken we een site die veel klassieke NES-spellen bevat die je online kunt spelen.

Latentie

Latency is een belangrijke maatstaf voor vertraging in computersystemen zoals netwerken en schijfstations voor hoe lang het duurt voordat de gegevens aankomen. Zelfs als uw netwerkverbinding bijvoorbeeld een hoge totale bandbreedte heeft, zal het bij veel latentie moeilijker zijn om realtime computergames te spelen

Vind inhoudgerelateerde afbeeldingen in Internet Explorer 8

Wilt u een gemakkelijke manier om afbeeldingen met betrekking tot nieuwsberichten of artikelen te vinden tijdens het browsen in Internet Explorer? Dan wil je zeker eens kijken naar de Bing Image Search accelerator.

Extensies voor Safari installeren en beheren 5

Hoewel er al geruime tijd hacks zijn om extensies in Safari op te nemen, biedt Safari 5 nu de juiste ondersteuning voor hen. Vandaag bekijken we het beheren van extensies in de nieuwste versie van Safari.