Veilige modus inschakelen, gebruiken en uitschakelen in Windows 8

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 1

Als u de Windows 8 Developer Preview hebt geïnstalleerd en enkele problemen bent tegengekomen (het is tenslotte pre-bètasoftware), wilt u misschien opstarten in de Veilige modus om te proberen de problemen op te lossen.

Standaard schakelt Windows 8 de Veilige modus niet in. Je moet het handmatig inschakelen. Dit artikel laat zien hoe u de Veilige modus inschakelt, erin opstart en vervolgens uitschakelt.Om de Veilige modus in te schakelen, moet u het opdrachtpromptvenster openen. Er zijn een paar manieren waarop u dit kunt doen. U kunt de Metro UI, het Windows 7 Start-menu of Windows Verkenner gebruiken om naar de opdracht cmd.exe te zoeken.

Om de Metro-gebruikersinterface te gebruiken, opent u het bureaublad vanuit het Metro-startscherm. Beweeg de muis over het Start-pictogram en selecteer vervolgens Zoeken in het menu Start om het zoekvenster te openen.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 2

Scroll naar beneden in de lijst aan de rechterkant en selecteer Apps. Typ cmd in het zoekvak. Terwijl u typt, worden de resultaten aan de linkerkant van het scherm weergegeven. Klik met de rechtermuisknop op cmd.exe in de resultatenlijst.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 3

Er wordt een vinkje weergegeven naast cmd.exe en een Geavanceerd-pictogram wordt weergegeven in de rechterbenedenhoek van het scherm. Klik op het pictogram Geavanceerd en selecteer Uitvoeren als beheerder in het pop-upmenu.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 4

Als je de gebruikersinterface van Metro niet leuk vindt, kun je het Start-menu van Windows 7 inschakelen en het Start-menu in Windows 7-stijl gebruiken om naar de opdracht cmd te zoeken. Klik met de rechtermuisknop op cmd.exe in de resultaten en selecteer Als administrator uitvoeren in het pop-upmenu.

OPMERKING: Het Windows 7 Start-menu is handig als u cmd.exe of msconfig.exe probeert te openen in de veilige modus met behulp van de Metro UI-zoekfunctie. We konden cmd.exe of msconfig.exe niet vinden met de Metro-gebruikersinterface in de veilige modus. Een andere manier om deze programma's te vinden, is door Windows Verkenner te gebruiken en te zoeken in de map C:Windows.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 5

Als het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer wordt weergegeven, klikt u op Ja om door te gaan.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 6

Voer bij de opdrachtprompt de volgende opdracht in en druk op Enter.

bcdedit /enum /v

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 7

Voer het volgende in bij de opdrachtprompt, met een spatie aan het einde. Druk nog NIET op Enter.

bcdedit /copy

Dit is slechts een deel van de opdracht. Om aan de opdracht toe te voegen, moet u de id voor de Windows Boot Loader kopiëren met de beschrijving, Windows Developer Preview. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het venster en selecteer Markeren in het pop-upmenu.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 8

Markeer de identifier, inclusief de haakjes, en druk op Enter om deze te kopiëren.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 9

Klik met de rechtermuisknop op het venster en selecteer Plakken in het pop-upmenu.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 10

De identifier wordt in de opdracht op de opdrachtpromptregel geplakt. Typ een spatie na de identifier en voltooi de opdracht met het volgende:

/d Windows 8 Developer Preview (Veilige modus)

Druk op Enter om de opdracht uit te voeren.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 11

Sluit het opdrachtpromptvenster door op de X in de rechterbovenhoek van het venster te klikken.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 12

Open msconfig.exe op dezelfde manier als cmd.exe. U hoeft het niet als beheerder uit te voeren.

OPMERKING: U kunt ook het menu Windows 7-stijl gebruiken of zoeken naar msconfig.exe in Windows Verkenner om het uit te voeren.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 13

Om de Veilige modus te starten, selecteert u Windows 8 Developer Preview (Veilige modus) in de lijst en schakelt u vervolgens het selectievakje Veilig opstarten in. Accepteer de standaard Minimale optie onder het selectievakje. Veilige modus zou automatisch moeten starten wanneer u opnieuw opstart.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 14

Het volgende dialoogvenster wordt weergegeven met de vraag of u opnieuw wilt opstarten. Klik op Opnieuw opstarten om uw computer onmiddellijk opnieuw op te starten.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 15

Soms start de veilige modus mogelijk niet automatisch. In plaats daarvan ziet u mogelijk het volgende scherm wanneer de computer opnieuw wordt opgestart. Selecteer de optie Windows 8 Developer Preview (Veilige modus) om in de veilige modus te starten.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 16

Windows start rechtstreeks op in de bureaubladweergave in plaats van in de Metro UI-schermweergave. Het venster Help en ondersteuning van Windows wordt ook weergegeven met informatie over de veilige modus.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 17

Om de opstartoptie in de veilige modus te verwijderen, opent u cmd.exe opnieuw als beheerder.

OPMERKING: Zoals eerder in dit artikel vermeld, moet u mogelijk het Start-menu in Windows 7-stijl gebruiken of naar cmd.exe zoeken in de map C:Windows in Windows Verkenner.

Voer het volgende in bij de opdrachtprompt en voeg aan het einde een spatie toe. Druk nog NIET op Enter.

bcdedit /delete

Gebruik dezelfde procedure voor markeren en plakken die eerder in het artikel is genoemd om de id voor de Windows Boot Loader-sectie met de beschrijving, Windows 8 Developer Preview (Veilige modus) te kopiëren en deze in de bovenstaande opdracht te plakken. Druk op Enter om de opdracht uit te voeren. U zou een bericht moeten krijgen dat de bewerking met succes is voltooid.

inschakelen-gebruik-en-uitschakelen-veilige-modus-in-windows-8 foto 18

U kunt de Veilige modus ook uitschakelen door het selectievakje Veilig opstarten voor de optie Windows 8 Developer Preview (Veilige modus) in msconfig.exe uit te schakelen en vervolgens opnieuw op te starten.

Meer verhalen

DIY Ambilight Clone zelfs beter dan de originele commerciële versie

Deze DIY Ambilight-reactieve omgevings-HDTV-verlichting-opstelling is helderder en geavanceerder dan het origineel. Bekijk de video om versteld te staan ​​van de helderheid.

Hoe u uw persoonlijke bestanden in een foto kunt versleutelen en verbergen

Heb je geheime plannen om de wereld over te nemen waarvan je niet wilt dat iemand die kan lezen? Versleutel die kostbare bytes met een aangepast wachtwoord voordat u ze vermomt als een gewone afbeelding die iedereen voor de gek kan houden.

Vraag de lezers: wat is uw favoriete alternatief voor Windows Explorer?

Windows Verkenner is bij ons sinds de begindagen van Windows en de GUI-revolutie, maar dat betekent niet dat het de beste keuze is voor het werk. Welk alternatief voor Windows Verkenner gebruikt u om effectiever door uw bestanden te navigeren?

Omzeil de Unity UI helemaal in Ubuntu 11.10 met de GNOME Shell Remix

Bent u niet tevreden over Unity, maar wilt u Ubuntu blijven gebruiken zonder over te schakelen naar KDE, XFCE of LXDE? Dan wil je misschien de GNOME Shell Remix van Ubuntu 11.10 eens nader bekijken.

Eigenaar worden van een registersleutel in Windows 7

We hebben eerder geschreven over hoe u eigenaar kunt worden van bestanden en mappen in Windows 7, maar het kan voorkomen dat u eigenaar moet worden van of volledige toestemming moet geven voor bepaalde registersleutels. In dit artikel leest u hoe u dit doet.

DIY Soft Box biedt verlichting van monsterformaat op de goedkope

De meeste doe-het-zelf-softboxprojecten leveren een kleine softbox van 2 × 2 voet op en besparen u een paar dollar in het proces. Deze monsterachtige build levert een 6×7 softbox op voor een fractie van de kosten van een commercieel model.

Gebruik EL Wire in je Halloween-kostuum

Elektroluminescente draad (of kortweg EL-draad) is een manier om met een laag voltage en weinig warmte wat dramatische lichteffecten toe te voegen aan je Halloween-kostuum. Lees verder om te zien hoe je het dit jaar gemakkelijk in je outfit kunt verwerken.

Hoe u uw vrienden in zombies kunt veranderen voor Halloween (in Photoshop)

We hebben je al laten zien hoe je Halloween kunt vieren door je vrienden in geesten te veranderen, nu laten we je zien hoe je ze in de hongerige doden kunt veranderen met een leuke instructievideo. Pak wat Facebook-foto's en probeer het eens!

Geef je Dropbox-account een boost met ruimte-upgrades, apps en meer

Dropbox is een geweldige manier om bestanden in de cloud op te slaan en ze gemakkelijk te openen vanaf grote en kleine apparaten. Vandaag bekijken we hoe je je Dropbox-ervaring een boost kunt geven met gratis ruimte-upgrades, app-integratie en meer.

Start het Windows Verkenner-proces opnieuw in Windows 8

Soms moet u zich afmelden of Windows opnieuw opstarten wanneer u een programma in Windows installeert of wanneer u een registerhack toepast. Hetzelfde kan echter meestal worden bereikt door het Windows Explorer-proces (explor.exe) opnieuw te starten.