Indie-ontwikkelaars kunnen publiceren op Xbox zonder de hulp van Microsoft

Getty Images

Het is niet zo lang geleden dat Microsoft een update uitbracht die van elke Xbox One een softwareontwikkelingskit maakte. Nu hebben hobbyistenontwikkelaars een platform om hun waren op de console te publiceren. Het heet het Xbox Live Creator's Program.

'Met het Xbox Live Creators Program kun je je UWP [Universal Windows Platform]-game op Xbox One, Windows 10-pc of tegelijkertijd op beide platforms verzenden', schrijft Microsoft's Andrew Parsons op de Windows Developer-blog. Je hebt zelfs toegang tot alledaagse dingen zoals Xbox Live-aanmeldingen, Beam-uitzendingen, Game Hubs en leaderboards. Wat nu echter verboden is, is je game naar de winkel duwen.Meer dan dat, deze zelfgemaakte games zullen niet bestaan ​​in het hoofdgedeelte van de game store op Xbox. 'En omdat Xbox One spelers een samengestelde winkelervaring biedt, verschijnen games van het Creators-programma in een nieuw, duidelijk Creators-gamegedeelte van de winkel', zegt Parsons.

Dus in wezen is dit een herhaling van wat Microsoft deed met zelf-gepubliceerde indies op de Xbox 360: ze degraderen naar een afgesloten gedeelte in de winkel en hun zichtbaarheid beperken.

Maar ID@Xbox-directeur Chris Charla (hierboven) zegt dat daar een mogelijke oplossing voor is. 'Voor ontwikkelaars die toegang willen tot meer Xbox Live-mogelijkheden en aanvullende ontwikkelings- en marketingondersteuning voor hun game willen, kunnen ze zich inschrijven voor het ID@Xbox-programma, zelfs nadat hun game is verzonden.' Maar vergeet niet dat dat ook een kostbare aangelegenheid kan zijn. Het kostte één ontwikkelaar ongeveer $ 5.000 om het proces te doorlopen.

Voorlopig is het programma echter beperkt tot een selecte groep ontwikkelaars Insiders. Dat zal veranderen en 'binnenkort' genoeg, en meer ontwikkelaars zullen er toegang toe hebben.

Wat betekent dat voor u, beste lezer? Hoogstwaarschijnlijk heel rare experimentele games. Je weet wel, zoals Johnny Platform's Biscuit Romp of I Maed a Gam3 W1th Z0mbies 1n It!!!1. Randzaken die je anders niet zou zien, maar die belangrijk zijn om op de console te hebben. Verdorie, op Xbox 360 heeft iemand zelfs een tv-kalibratietool gemaakt die heel goed werkte.

Gezien het feit dat veelgebruikte toolsets voor game-ontwerp, zoals MonoGame en Unity, ingebouwde UWP-ondersteuning hebben, duurt het misschien niet eens lang voordat sommige van deze mogelijk bizarre games verschijnen.

Aanbevolen verhalen

Microsoft is van plan om in 2018 mixed reality naar de Xbox te brengen

Het toonde ook de Acer Windows Mixed Reality-headset, die vanaf maart naar ontwikkelaars wordt verzonden.

MIT's 'Super Smash Bros.' AI kan concurreren met ervaren spelers

Het is niet alleen de gebruikelijke digitale bokszak.

'Runner 2' en andere indiehits krijgen zeldzame fysieke releases

'Runner2' is gelimiteerd tot 3.500 exemplaren en komt op 17 maart uit.

Indie-ontwikkelaars met een handicap winnen volledige rit op Train Jam naar GDC

AbleGamers heeft als missie om videogames voor iedereen toegankelijk te maken.

Valve maakt het gemakkelijker om games te publiceren met Steam Direct

Met het nieuwe programma van Valve kan elke ontwikkelaar zijn videogames op Steam publiceren - voor een prijs.