Ik wil niet leven binnen de visie van Facebook voor sociale VR

i-don-and-039;t-will-to-live-in-facebook-and-039;s-vision-for-social-vr foto 1 Facebook

In de afgelopen decennia zijn er verschillende pogingen gedaan om de alledaagse aspecten van de echte wereld met de digitale samen te voegen. Hoewel ze allemaal gericht zijn op een niche, zijn ze er niet in geslaagd de wereld te veroveren op de manier waarop Mark Zuckerberg hoopt dat de sociale VR-inspanningen van Facebook dat zullen doen.

Facebook Spaces werd aangekondigd op de F8-conferentie van het sociale netwerk als een manier om sociale media en virtual reality te combineren. Als je een Oculus Rift (en Touch-controllers) hebt, kunnen jij en vier vrienden een virtuele wereld betreden en samen rondhangen.Helaas bestaat uitgaan vooral uit chatten, 'selfies*' maken en genieten van de virtuele wereld om je heen. Oh, en jij bent het niet per se, maar een cartoonkarikatuur die jij beheert; een dode-eyed digitale mannequin die wezenloos glimlacht naar iedereen in de wanhopige hoop dat je het niet eng zult vinden.

Helaas valt Spaces in dezelfde val als zoveel andere platforms in de loop der jaren, ervan uitgaande dat mensen willen dat de digitale wereld een surrogaat is voor de echte wereld. En dat mensen de tijd en energie hebben om tegen een tekenfilm te zitten praten met de stem van hun vriend door duizenden dollars aan apparatuur.

i-don-and-039;t-will-to-live-in-facebook-and-039;s-vision-for-social-vr foto 2

Telkens wanneer een high-minded technologiebedrijf uitspraken doet over de toekomst van sociale interactie, moet ik denken aan Second Life. De titel werd meer dan tien jaar geleden opgericht en was een open wereldplatform waarmee vreemden over de hele wereld samen konden komen. Het werd aangeprezen als een digitale utopie, een plek waar je vrij was om te creëren wat je maar wilde, wanneer je maar wilde, hoe je maar wilde. Je digitale avatar kan zelfs door het Second Life-universum vliegen en interactie hebben met mensen van over de hele wereld.

Maar in werkelijkheid was dit utopisme misplaatst en was de omgeving, zelfs tijdens de hoogconjunctuur, muf en leeg. Mensen waren niet zo dol op communicatie met elkaar, en het platform werd geleidelijk een ruimte voor mensen om vreemde vormen van architectuur te ontwikkelen. Het werd niet meer dan een proto-Minecraft, een galerieruimte of rare en prachtige ontwerpen die maar weinigen ooit zouden opmerken. Second Life zelf bestaat natuurlijk nog steeds met ongeveer 600.000 maandelijks actieve gebruikers.

Een groot deel van de taak van internet is om mensen bij elkaar te brengen op manieren die we een paar generaties geleden niet zouden hebben -- niet konden -- hebben bedacht. We kunnen nu zoveel leren van mensen over de hele wereld en hun ervaringen, dromen en kennis delen. Realtime chatplatforms, van IRC tot FaceTime, hebben ons in staat gesteld om geleidelijk de fysieke afstanden die ons scheiden te overbruggen. Toch is geen enkele een vervanging voor echte menselijke interactie, van aangezicht tot aangezicht, in de echte wereld.

Facebook Spaces daarentegen plaatst nog twee barrières tussen ons en onze vrienden: de omvangrijke VR-headset en de digitale avatar. Dan zijn er de beperkingen die Facebook zijn gebruikers oplegt. Op dit moment kunnen Spaces-gebruikers geen verdriet of woede uiten. De kans dat dit de nieuwe norm wordt voor sociale interacties is ongeveer net zo waarschijnlijk als Disney's onlangs gesloten Club Penguin het nieuwe Facebook wordt.

Facebook vraagt ​​ons om een ​​deel van ons kostbaarste goed - onze aandacht - te nemen en dit volledig aan zijn virtuele wereld te geven. Maar die wereld is een stap verwijderd van die van internet, vol (letterlijk) nepmensen op een nepplek. In de demovideo verzamelen vrienden een verrassingsverjaardagsfeestje om een ​​selfie van zichzelf te maken op een denkbeeldige promenade.

Maar waar is de realiteit en authenticiteit in jou, en drie andere mensen, die een afbeelding maken van enkele cartoonavatars in een virtuele wereld? Verwacht u dat toekomstige historici deze beelden zullen opgraven en zich zullen verbazen over de ervaringen die u beweerde te hebben?

Ik vraag me af of ik het mis heb, en dat mensen dit op dezelfde manier zullen omarmen als ze foto's maken vanuit videogames. Maar dat laat in ieder geval zien dat je op reis gaat -- en een waardering voor een bijzonder boeiend schouwspel dat in het spel is gecreëerd. Stel je de reactie voor van je vrienden en familie wanneer je ze je vakantiefoto's laat zien van de Grand Canyon die je niet hebt bezocht.

Zelfs Mark Zuckerberg weet dat Facebook's Social VR-demo, zoals het is, niet de toekomst is van hoe we met elkaar zullen omgaan. Zowel dit jaar als vorig jaar toonde de CEO een ruw idee voor een augmented reality-platform dat in een bril zou kunnen werken. Daar hoef je nooit een tv te kopen, gebruik gewoon de AR-overlay in de lenzen om er een op de muur van je anders schaarse woonkamer te toveren.

Helaas is dat idee nog lang niet klaar voor de echte wereld, en Facebook VP Deb Liu vertelde de AP dat de reis naar die hardware 'slechts één procent voltooid' was. Stel je voor, in plaats van tijdrovende beleefdheden uit te wisselen met een cartoonavatar terwijl je op een nep-bergtop staat, iemand naast je op je bank te hebben zitten.

Je zou met ze kunnen praten alsof ze in de kamer zijn, ondanks dat je aan de andere kant van de wereld bent. Maar met deze (bijna) echte interactie, zou je echt oogcontact hebben, echte lichaamstaal en alle andere dingen die wij, als mensen, nodig hebben om ons op ons gemak te voelen in de omgang met elkaar.

De software en hardware zijn er gewoon niet voor dit soort platformen, en dat zal waarschijnlijk ook niet lang meer duren. Maar dat, niet Facebook Spaces, is de visie van sociale VR waar ik achter kan staan.

Klik hier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws van F8 2017!

* Technisch gezien geen selfie, aangezien het niet de persoon is die een foto maakt.

Aanbevolen verhalen

Zelfs kleine draadloze providers willen hun eigen internet-tv-service

Regionale provider C Spire neemt het op tegen Comcast, AT&T en Verizon met zijn nieuwe dienst.

Amazon en NASA hosten eerste 4K livestream vanuit de ruimte

NASA-astronauten praten met leidinggevenden van Amazon en Hollywood over de toekomst van wetenschap en entertainment.

'Rock Band VR' is de domste game ooit en ik ben er dol op

Het is een van de eerste onmisbare VR-games.

'Wilson's Heart': Inside Oculus' nieuwe psychologische thriller

Los het mysterie van je opsluiting op of sterf terwijl je probeert.