Ik heb mijn USB-stick gewassen; Wat zijn de risico's op lange termijn?

i-washed-my-usb-drive;-wat-zijn-de-langetermijnrisico's foto 1
Je sorteert de was en je USB-stick valt uit de zak van je spijkerbroek. Ervan uitgaande dat het nog steeds werkt, wat zijn de echte risico's voor een rit die een duik in de wasmachine en een rit door de droger heeft overleefd?

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.De vraag

SuperUser-lezer 95156 wil weten wat de langetermijnrisico's zijn voor zijn pas gewassen USB-drive. Hij schrijft:

Ik heb per ongeluk een USB-stick in mijn kleding laten zitten, die vervolgens met mijn was werd gewassen. Dit was een gekleurde lading, heet water.

De rit overleefde prima en was erg schoon. Alle gegevens waren er nog, en ik zie geen fysieke schade.

Loop ik het risico op langdurig dataverlies/schijfschade als gevolg van deze wash-affaire, of is er geen extra risico nu ik zie dat de schijf aanvankelijk geen schade heeft opgelopen?

Hoewel het gemakkelijk zou zijn om aan te nemen dat je duidelijk bent of de schijf nog steeds leesbaar is, is het niet zo eenvoudig.

Het antwoord

SuperUser-bijdrager Paul legt de risico's uit en hoe ze te minimaliseren:

Verwijder het water zo snel mogelijk, voorkom metaalcorrosie.

De levensduur is waarschijnlijk verminderd. Er zijn metalen onderdelen die, als ze nat worden, na verloop van tijd kunnen corroderen, tenzij je er absoluut zeker van bent dat je al het water hebt verwijderd dat in de USB-drive is gekomen.

Er wordt vaak gezegd dat het helpt om het een nacht in een kom ongekookte rijst te doen. Het is de moeite waard om het verhoogde risico te nemen, omdat de kosten van een nieuwe USB-drive het misschien niet waard zijn. In de reacties legt iglvzx uit dat dit afhankelijk is van waar je woont.

Opname van het water is belangrijk, hitte moet vermeden worden!

Jeff Atwood ♦ deelt ons twee nuttige artikelen:

Digitale inspiratie - Hoe u uw natte mobiele telefoon kunt drogen

Zet eerst de natte telefoon uit en open vervolgens de achterklep om de batterij en, indien aanwezig, de simkaart te verwijderen. Gebruik een handdoek of katoenen tissues om de externe (zichtbare) delen van de telefoon zoveel mogelijk te drogen.

Vervolgens, het belangrijkste onderdeel, hebben we een manier nodig om het water te absorberen dat mogelijk in de telefoon is binnengekomen. Een populaire optie hier is dat je de telefoon in een kom met ongekookte rijst doet en de kom afsluit met een plastic vel. Omdat rijst een natuurlijk droogmiddel is, zou het de komende 2-3 dagen het vocht uit je telefoon moeten absorberen en als je geluk hebt, zou de telefoon weer moeten gaan rinkelen.

Er zijn echter enkele andere alternatieven voor rijst die veel efficiënter zouden kunnen zijn.

Plaats de telefoon in een plastic zak met ritssluiting met zakjes silicagel, laat 2-3 dagen staan ​​en de zakjes zullen al het vocht uit het interieur van de telefoon opnemen. Silicagel is een beter droogmiddel dan rijst en kan gemakkelijk worden verkregen bij uw plaatselijke bouwmarkt / handwerkwinkel.

Populaire mechanica - Hoe u uw natte mobiele telefoon kunt redden: Tech Clinic

De eerste stap: Schakel onmiddellijk de stroom uit door de batterij te verwijderen. Ik weet dat het verleidelijk is, maar weersta de drang om je telefoon aan te zetten om te zien of hij werkt - gewoon inschakelen kan de circuits kortsluiten. Als je een GSM-telefoon hebt (het type dat wordt gebruikt door AT&T en T-Mobile), moet je ook de simkaart verwijderen. Zelfs als je telefoon niet meer te repareren blijkt te zijn, moet de simkaart veel van zijn ingebouwde informatie behouden, zoals de contacten in je telefoonboek.

Met de batterij veilig opzij gezet, heb je nu één doel: je telefoon drogen en snel drogen. Als je het vocht op natuurlijke wijze laat verdampen, wordt de kans groter dat corrosie de binnenkant van de telefoon beschadigt. Blaas of zuig in plaats daarvan het water eruit. Maar gebruik geen föhn - de hitte kan de binnenkant van je telefoon frituren. Kies in plaats daarvan voor een blikje perslucht, een luchtcompressor ingesteld op een lage psi of een stofzuiger (een nat/droog Shop-Vac zou perfect zijn). Het idee is om lucht te gebruiken om vocht naar buiten te duwen of te trekken via dezelfde kanalen die het binnenkwam.

Gebruik ten slotte een droogmiddel om het overgebleven vocht af te voeren. De handigste keuze is ongekookte rijst. Laat de telefoon (en de losgekoppelde batterij) gewoon een nacht ondergedompeld in een kom met granen. Als je je zorgen maakt dat er rijststof in je telefoon komt, kun je in plaats daarvan de pakjes silicagel gebruiken die vaak in de zakken van nieuwe kleding worden gestopt. Maar snel handelen is veel belangrijker dan een beetje stof vermijden, dus verspil geen tijd met winkelen als je nog geen lade vol silicagel hebt.

Het belangrijkste om te onthouden is om hitte te vermijden. Dat betekent geen haardrogers, ovens, magnetrons of langere perioden in direct zonlicht. Hoewel warmte het vocht zeker zal verdampen, kan het ook componenten vervormen en lijmen smelten. Die kwetsbare lijmen zijn ook de reden waarom je de telefoon niet in ontsmettingsalcohol wilt dompelen (een vaak voorgeschreven tip op internet). Alcohol is een oplosmiddel en kan de interne lijmen oplossen. (Als je je telefoon in het toilet laat vallen, mag je de buitenkant met alcohol afvegen om hem te desinfecteren.)

Nog een laatste, misschien verrassende opmerking: als je telefoon in zout water wordt gedrenkt, moet je waarschijnlijk het hele ding in zoet water spoelen voordat het droogt. Wanneer zout water verdampt, blijven er kristallen achter die de kwetsbare onderdelen van een telefoon kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat u de batterij verwijdert voordat u het apparaat onder water zet.