Ik geloof eindelijk in de mixed reality-visie van Microsoft

i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 1 Devindra Hardawar / Engadget

Microsoft praat al jaren over zijn droom van mixed reality - het idee dat AR- en VR-headsets in harmonie kunnen samenwerken in virtuele en fysieke omgevingen. Maar tot nu toe is het echt bij praten geweest. Op de Build-ontwikkelaarsconferentie deze week zag ik eindelijk een mixed reality-demo die de ambitieuze visie van Microsoft haalbaar maakte. Het was meer dan alleen gedeelde VR -- iets wat we al veel hebben gezien -- het was een groepservaring die HoloLens en Acer's virtual reality-headsets op intrigerende manieren samenbracht.

Galerij: Mixed Reality Academy op Build 2017 | 6 foto's

i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 26  • i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 3
  • i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 4
  • i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 5
  • i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 6+2

Voor alle duidelijkheid, ik liep door Microsoft's Mixed Reality Academy bij Build, een vereenvoudigde versie van een ontwikkelaarsklas bedoeld voor journalisten en analisten. Het gaat over de basisprincipes van het bouwen van een virtuele ervaring in Unity, terwijl het je ook tijd geeft om die omgevingen daadwerkelijk te verkennen. Ik heb twee jaar geleden een eerdere versie van de klas doorlopen die volledig gericht was op HoloLens, maar de versie van deze week liet zien hoe HoloLens (en toekomstige AR-headsets) naast Acer's Windows 10 VR-uitrusting kunnen bestaan.

Het middelpunt van de demo van dit jaar was een eiland vol puzzels, met een strand, een klein bos en een grote vulkaan. Zoals alle ziende goden, konden de HoloLens-gebruikers de kleine avatars van de dragers van de VR-headset door het eiland zien rennen. Iedereen die een Acer-headset droeg, had ondertussen een zicht op de grond, waarbij de HoloLens-kijkers als dreigende wolken aan de horizon verschenen. De demo is eigenlijk een voorbeeld van hoe deze verschillende soorten apparaten kunnen worden gebruikt om een ​​enkele omgeving te observeren.

Nadat ik de Unity-configuratie opnieuw had doorlopen, wat voornamelijk bestond uit het inschakelen van een aantal scripts en sjablonen die Microsoft voor ons had ingesteld, kon ik een HoloLens-headset opdoen en het drijvende eiland bekijken. Ik gebruikte het Air Tap-gebaar om het te selecteren, wat inhoudt dat ik mijn vuist omhoog houd en mijn wijsvinger ophef, en vervolgens naar verschillende locaties in de kamer staarde om het eiland te verplaatsen. Hoewel het cool was, was het ook standaard HoloLens-beurs.

Het werd een beetje interessanter toen ik de Acer VR-headset opzette, waardoor ik het eiland veel duidelijker kon zien dan HoloLens. Gedeeltelijk komt dat door het scherm met hogere resolutie op de Acer-headset, maar VR heeft ook het voordeel dat je je duidelijker kunt concentreren op virtuele objecten dan de AR van HoloLens. Microsoft had zijn nieuwe Mixed Reality-controllers niet bij de hand voor de demo, dus ik zat vast met het gebruik van een Xbox One-gamepad om door de omgeving te bewegen.

i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 7

Door naar de gedeelde mixed reality-ervaring te gaan, werden de verschillen tussen de twee headsets nog tastbaarder. Het dragen van een HoloLens-headset voelde bijvoorbeeld vreemd krachtig aan. We leerden bliksemschichten het eiland in te gooien door twee vingers bij elkaar te brengen, een gebaar dat vooral leek te bestaan ​​om de dragers van de VR-headset op de grond te laten schrikken. Toen ik het Acer-apparaat aantrok, bevond ik me op het strand en werd meteen getroffen door de schaalverschuiving. In plaats van van hoog naar beneden te kijken, liep ik nu tussen de bomen.

Ik liep naar een met een wachtwoord beveiligde deur met een niet-zo-subtiele hint: 'I love pie.' Nadat ik 3.14 binnenkwam, ging de deur open en kreeg ik een andere taak, namelijk het in de juiste volgorde stapelen van gekleurde blokken. Terwijl ik puzzels aan het oplossen was, ondergingen andere dragers van VR-headsets op het eiland hun eigen beproevingen. Uiteindelijk opende zich een deur naar de vulkaan in het midden van het eiland, waar een grote raket was gehuisvest. Technisch gezien moest ik samenwerken met mijn teamgenoten om de raket te lanceren. Maar op de een of andere manier teleporteerde ik eronder, waardoor het voor ons onmogelijk werd om de puzzels te voltooien.

i-eindelijk-geloof-in-microsoft-en-039;s-mixed-reality-vision foto 8

Ik heb verschillende gedeelde VR-ervaringen meegemaakt, meest recentelijk op het Tribeca Film Festival van dit jaar, maar de demo van Microsoft voelde heel anders aan. De mix van HoloLens augmented reality en traditionele VR zorgt voor meerdere perspectieven die niet mogelijk zouden zijn met alleen virtual reality-headsets. Vooral de schaalverschuiving zou daarbij behulpzaam kunnen zijn. Ik zag teams op afstand een combinatie van de twee technologieën gebruiken om samen aan projecten samen te werken.

Elke headset heeft ook zijn sterke en zwakke punten. HoloLens geeft je een draadloze digitale lens over de echte wereld, maar het is duur en vanwege het beperkte gezichtsveld is het niet ideaal om je meeslepende omgevingen te laten verkennen. De Acer VR-headset is ondertussen veel goedkoper voor $ 299 en laat je jezelf volledig omringen in VR-werelden, maar hij moet ook aan een pc worden vastgemaakt. Tijdens de demo werd ik vooral getroffen door het comfort en de helderheid van de Acer VR-headset. Ik heb er al wat praktische tijd mee gehad, maar ik ben nog steeds verbaasd over hoe licht het is.

Het grote voordeel op dit moment is dat er veel mogelijkheden zijn voor AR- en VR-headsets om samen te werken. En vergeleken met anderen die op deze gebieden ploeteren, bevindt Microsoft zich op een unieke plek. Het is het enige bedrijf met een enkel platform dat zowel AR als VR kan ondersteunen, en het heeft ook veel hardware-ervaring die anderen niet hebben. Het bedrijf is al van plan om MR volgend jaar in huiskamers te brengen via de aankomende Project Scorpio-console. De grote vraag voor Microsoft: kan het ontwikkelaars ook laten geloven in zijn mixed reality-visie?

Aanbevolen verhalen

De Nintendo PlayStation kan eindelijk cd-games spelen

Na veel sleutelen werkt het centrale cd-station van de Nintendo PlayStation... als je er games voor hebt.

Hands-on: Acer's Windows 10 Mixed Reality-headset

De headset van Acer is de eerste echte stap naar een gestandaardiseerde Windows 10-compatibele VR-headset.

Geloof de zelfrijdende auto-ongeluk hype niet

De media-razernij na ongevallen met autonome technologie doet denken aan de angst die de eerste paardloze koetsen begroette.

'Rock Band VR' is de domste game ooit en ik ben er dol op

Het is een van de eerste onmisbare VR-games.