HubSpot vs. Pardot: een marketingautomatisering-melee

De marketingautomatiseringsindustrie wordt gedomineerd door twee krachtige leveranciers: HubSpot en Pardot. Beide tools zorgen voor naadloze workflowcreatie, organische integratie met CRM-tools (customer relationship management) en de mogelijkheid om workflows te koppelen aan marketingfuncties voor sociale media. Vanwege hun brede scala aan mogelijkheden, gebruiksgemak en mogelijkheid om aan te sluiten op software van derden, zijn HubSpot en Pardot beide PCMag Editors' Choice-tools voor marketingautomatisering.

Deze twee titanen zijn echter niet uitwisselbaar. Er zijn zeer specifieke verschillen tussen de platforms die cruciaal zijn om te bepalen of elk goed zou passen in de bedrijfsvoering van uw bedrijf. Heeft u bijvoorbeeld marketingautomatisering op uw smartphone nodig? Heeft u zoekmachine optimalisatie (SEO) functionaliteit nodig? Hoeveel ben je bereid te besteden? In dit artikel zullen we al deze factoren opsplitsen om u te helpen bepalen welke marketingautomatiseringsservice geschikt is voor uw bedrijf.Prijzen en abonnementen

Pardo is de best geprijsde tool voor marketingautomatisering die we hebben beoordeeld. Het standaard Pardot-abonnement kost $ 1.000 per maand voor e-mailmarketing, het volgen van prospects, het verzorgen en scoren van leads, rapportage, formulieren en bestemmingspagina's en standaard Salesforce CRM-integratie. Het Pro-abonnement omvat onder meer e-mailanalyse, spamanalyse, A/B-testen van bestemmingspagina's, Google AdWords-integratie, toegang tot de Application Programming Interface (API), een geïntegreerde marketingkalender en chatondersteuning. Het Ultimate-abonnement kost $ 3.000 per maand voor aangepaste gebruikersrollen, aangepaste objectintegratie, een speciaal IP-adres en telefonische ondersteuning. Alle abonnementen bieden u capaciteit voor 10.000 contacten. U kunt Wave Analytics ook toevoegen voor $ 300 per maand voor vijf gebruikers, waardoor uw team meer inzicht krijgt in hoe uw campagnes presteren op macroniveau. Een andere add-on-optie heet Salesforce Engage, die $ 50 per maand per gebruiker kost en u toegang geeft tot realtime waarschuwingen over interacties van prospects met marketinginhoud.

HubSpot is ook een erg duur stukje software. Het wordt geleverd in drie niveaus: Basic, Pro en Enterprise. Het basisplan begint bij $ 200 per maand voor toegang tot 100 contacten, een basistool voor het maken van inhoud, een e-mailmarketingplatform, een publicatie- en monitoringtool voor sociale media en basisanalyses. U kunt extra contacten toevoegen aan het basisplan voor $ 100 per maand voor maximaal 1.000 contacten. Het basisplan biedt u geen functies voor marketingautomatisering, maar het kan dienen als een eenvoudig e-mailplatform. Het Pro-abonnement kost $ 800 per maand en geeft u toegang tot 1.000 contacten, een volledige suite voor marketingautomatisering, aangepaste workflows, lead nurturing en A/B-testen, naast andere functies die u niet zult vinden in het basisplan. Het Enterprise-abonnement kost $ 2.400 per maand en geeft u toegang tot 10.000 contacten, omzetrapportage, aangepaste triggers voor gebeurtenisautomatisering en bedrijfsbrede campagnerapportage. U kunt de gratis verkoop- en CRM-tools van HubSpot toevoegen om contactgegevens naar de verkoop- en servicetrechter te verplaatsen voor zeer basisbehoeften. U kunt ook betalen om de meer geavanceerde verkoop- en CRM-tools van HubSpot in te schakelen als u meer geavanceerde functies nodig heeft.

Hoewel beide abonnementen duurder zijn dan het veld voor marketingautomatisering, is HubSpot iets goedkoper en even rijk aan functies. Wat ik ook leuk vind aan HubSpot, is dat het gebruikers in het systeem laat groeien zonder een diepe e-maillijst of enige ervaring met marketingautomatisering. Geen van beide platforms biedt een gratis optie, maar met het basispakket van HubSpot kunnen gebruikers de tool leren als een relatief goedkoop e-mailmarketingplatform in plaats van direct in een marketingautomatiseringssuite op ondernemingsniveau te springen. Rand: HubSpot.

Gebruikersinterface en campagne maken

Zoals u zult zien bij de meeste Salesforce-gerelateerde producten, is het dashboard van Pardot ongelooflijk schoon met goed gelabelde pictogrammen en tabbladen. U zult geen probleem hebben om door de tool te navigeren, ongeacht hoe diep u in het onkruid gaat. De gebruikersinterface (UI) van Pardot heeft een navigatie-opstelling aan de linkerkant met inklapbare rails waarmee u het aantal rapporten of automatiseringsreeksvertakkingen dat u op één scherm moet zien, kunt uitbreiden of verkleinen. De prospectprofielen van Pardo geven u eenvoudig toegang tot de interactiegeschiedenis die u kunt gebruiken om campagnes te plannen of te herzien die op een specifieke gebruiker zijn gericht. U krijgt informatie over hoe prospects uw database zijn binnengekomen, hoe er contact met hen is opgenomen, welke e-mails ze hebben geopend en welke e-mails ze hebben verwijderd. U kunt zelfs notities aan het profiel toevoegen en een prospect toewijzen aan een specifieke marketeer die de prospect mogelijk beter in de marketingpijplijn kan brengen.

De software beschikt over een zeer eenvoudige What You See is What You Get (WYSIWYG) e-mailbuilder die geen prijzen zal winnen voor het bouwen van eenmalige e-mailsjablonen. Het is een heel eenvoudige bouwer waarmee je tekst en afbeeldingen kunt toevoegen. Als je een betere e-mail nodig hebt, kun je HTML-code invoeren om je eigen e-mails en sjablonen te maken. Pardot biedt 39 vooraf ingestelde e-mailsjablonen, wat meer dan genoeg zou moeten zijn om de meeste standaard e-mailcreatietaken uit te voeren.

In Pardo's Engagement Studio worden uw automatiseringscampagnes gemaakt. Dit is een van de beste automatiseringsvertakkingsreeksbouwers die we hebben getest, alleen geëvenaard door concurrent Infusionsoft. Nadat u relevante campagne- en contactgegevens heeft ingevoerd, wordt u naar een kaart geleid met een begin-, een eind- en een 'plus'-teken. Klik op het plusteken om een ​​actie, trigger of regel toe te voegen. Binnen elk van deze opties vindt u een vervolgkeuzelijst met activiteiten die de volgende stap van uw reeks bepalen. Het is een oneindig pallet dat geen beperkingen oplegt aan het aantal oost-, west-, noord- of zuidvertakkingsopties die u biedt. Dit betekent dat u een aangepaste automatiseringscampagne kunt maken met eindeloze opties, acties en reacties.

De workflows voor marketingautomatisering van HubSpot worden gemaakt via sjablonen en een aangepaste bouwer. De 10 kant-en-klare sjablonen worden 'Recepten' genoemd. Elk van deze kan worden bewerkt om aan uw specifieke workflowvereisten te voldoen. Wanneer u op 'Start een nieuwe workflow' klikt, krijgt u drie opties: Standaard (wanneer een contactpersoon zich inschrijft of lid wordt van een lijst), Vaste datum (een e-mail op een specifieke kalenderdatum of feestdag), of Property-gebaseerd (getriggerd door een contactpersoon datum, zoals het verstrijken of verlengen van een proefperiode). U start standaard workflows door een gesegmenteerde groep lijsten te selecteren met behulp van 'en/of'-voorwaarden en vervolgens een actie toe te voegen, zoals 'E-mail verzenden' of 'SMS verzenden'. U kunt dan 'als/dan'-vertakking toevoegen door gebruik te maken van tal van mogelijke uitkomsten en op actie gebaseerde reacties.

Helaas zijn workflows altijd gebaseerd op 'Ja of Nee'-proposities. Heeft Juan bijvoorbeeld de e-mail geopend? Heeft Juan op de link geklikt? Met Pardot kun je wat meer maatwerk voor je filialen leveren door andere factoren te gebruiken, zoals tijd (bijv. Hoeveel dagen zijn er verstreken sinds ik Juan een e-mail heb gestuurd?). Net als bij Pardot is er geen limiet voor het aantal interacties dat u aan een workflow kunt toevoegen, wat betekent dat u campagnes kunt maken en tot in de eeuwigheid kunt uitbreiden als dat aan uw behoeften voldoet.

Al je HubSpot-workflows zijn gebaseerd op lijsten, die ongelooflijk eenvoudig te maken zijn zodra je je tool met contactgegevens hebt geladen. Bedenk hoe u een productlijst op Amazon of eBay zou verfijnen; zo bouw je contactlijsten op in HubSpot. Dit is een veel gestroomlijnder proces dan bij concurrerende tools. Nadat je een lijst hebt gemaakt, laat HubSpot je zien welke contacten op andere lijsten staan, wat een supereenvoudige manier is om te controleren of leads op een andere conflicterende lijst staan. Uw contactrecords worden automatisch bijgewerkt met alle contactinteracties die worden beheerd via het HubSpot-platform, wat in wezen een lopende tijdlijn is van waar contacten zich in de marketingtrechter bevinden en hoe u in het verleden met hen hebt gecommuniceerd. 'Contact Records' stromen tussen alle HubSpot-producten om u alles te laten zien in alle drie (CRM, e-mailmarketing en sociale media) disciplines. U kunt deals, contactgegevens, profielinformatie voor demografie en alle andere contactgegevens zien.

Hoewel beide tools het maken van workflows gemakkelijk en herhaalbaar maken, is de tool van Pardot een iets gebruiksvriendelijker palet. Het formaat Actie/Trigger/Regel geeft een beetje duidelijkheid over wat een onpraktisch en gecompliceerd proces kan worden. Bovendien geeft de mogelijkheid om schermen uit te vouwen en in te krimpen u de mogelijkheid om te bepalen of u een micro- of macroweergave van uw dashboard krijgt. (Lichte) Rand: Pardot.

Unieke kenmerken

Wanneer u een URL toevoegt aan een contactpersoonrecord, haalt HubSpot automatisch demografische informatie op, zoals de bedrijfslocatie van de contactpersoon en het aantal werknemers. U kunt een contactpersoon rechtstreeks vanuit de Contactrecord e-mailen en u kunt een Voice-over-IP (VoIP)-oproep plaatsen als u deze betaalde functie van HubSpot Sales hebt ingeschakeld. Met deze integratie kunt u oproepinformatie binnen elk contactrecord loggen en opslaan, zodat er een transparante geschiedenis is van welke marketeers en verkoopprofessionals contact hebben gehad met contacten. U kunt ook interacties met contacten plannen. Schakelen tussen HubSpot Marketing, CRM en Sales is net zo eenvoudig als klikken in de linkerbovenhoek van het dashboard.

Het maken van nieuwe e-mails in HubSpot is ook ongelooflijk eenvoudig. De software biedt u meer dan 2.000 gratis en betaalde sjablonen die meer dan moeten voldoen aan uw meest complexe vereisten. Als u helemaal opnieuw moet beginnen, kunt u eenvoudig uw eigen HTML toevoegen of de WYSIWYG-editor (What You See is What You Get) van de tool gebruiken. Deze editor loopt mijlenver voor op wat je krijgt op Pardot, dat minder sjablonen biedt en een eenvoudige, minder indrukwekkende bouwer.

HubSpot biedt wel basistools voor het monitoren en publiceren van sociale media. Deze zijn handig om naar contacten te blazen en om mensen automatisch aan lijsten toe te voegen als ze op enigerlei wijze interactie hebben gehad met je berichten. Dit is de meest geavanceerde, organische integratie van sociale media die we hebben gevonden bij alle tools die we hebben beoordeeld; het is er een die het leven veel gemakkelijker zal maken voor marketeers die verantwoordelijk zijn voor sociale media en e-mailmanagers. Als u net begint met het verzamelen van leads en het plannen van uw marketingstrategie, biedt HubSpot ook een gratis en eenvoudige tool voor het genereren van leads die is ontworpen om u te helpen bij het verzamelen en organiseren van contacten voordat u met campagnes begint.

Afhankelijk van het Pardot-abonnement dat u kiest, krijgt u toegang tot een groot aantal uitstekende functies voor meerdere kanalen die u niet aantreft in de meeste strikte tools voor marketingautomatisering. Met Pardot kunt u bijvoorbeeld campagnes voor sociale media maken door berichten in realtime te plannen en tegelijkertijd naar Facebook, LinkedIn en Twitter te verzenden. U kunt een onbeperkt aantal sociale accounts maken en zoveel berichten plannen en verzenden als u wilt. U kunt de tool ook gebruiken om sociale statistieken te bekijken (bijvoorbeeld hoe vaak een prospect op een van uw berichten heeft geklikt, of hij of zij de post deelt of dat hij of zij een opmerking heeft achtergelaten).

Pardot biedt ook een tool voor zoekmarketing die is aangesloten op Bing, Google en Yahoo. U kunt de rangschikking van zoekmachines, maandelijkse volumes, rangschikkingsproblemen controleren, concurrentieanalyses uitvoeren en uw betaalde zoekcampagnes volgen. Geen enkele andere tool die we hebben beoordeeld, bood zoekmarketingfunctionaliteit. Als u kiest voor toegang tot Salesforce Engage, kunt u Android- en iOS-apps gebruiken om verbinding te maken met Pardot om al uw acties en leads te bekijken. U ontvangt mobiele meldingen wanneer gebruikers whitepapers downloaden of informatie invoeren op bestemmingspagina's. Helaas zijn er geen zelfstandige Pardot mobiele apps. Rand: HubSpot.

Het komt neer op

Uiteindelijk kun je met geen van deze tools fout gaan. Ze zijn allebei uitstekend en in staat om u te helpen zelfs de meest complexe marketingautomatiseringsprocessen uit te voeren. Vanwege de gedifferentieerde prijsstelling van HubSpot, waardoor gebruikers de tool in de vroege stadia van hun e-mailmarketingreis kunnen gebruiken, is het echter de meer voorzichtige aankoop. Bovendien geven de unieke eigenschappen van HubSpot, de e-maileditor, de mogelijkheid om VoIP-gesprekken via CRM te loggen en de uitgebreide lijst met sjablonen, het een klein voordeel ten opzichte van Pardots eigen indrukwekkende reeks unieke functies. Daarom raad ik HubSpot aan boven Pardot.

Als de gebruikersinterface van een tool echter het belangrijkste aspect is van uw software-aankoopbeslissing of als u een zware Salesforce-gebruiker bent die opgesloten wil blijven in dat data-ecosysteem, dan is er geen reden om Pardot niet te testen. Het is een krachtig en aantrekkelijk hulpmiddel dat u zal helpen de klus te klaren. Winnaar: HubSpot.

Aanbevolen verhalen

Adobe Document Cloud versus Zoho Docs: Doc Management Showdown

Als u een documentbeheertool nodig hebt waarmee u gemakkelijk op tekst en afbeeldingen gebaseerde bestanden kunt maken, bewerken, delen en ermee kunt samenwerken, dan is slechts één van deze tools geschikt voor u.

Business Choice Awards 2017: e-mailmarketingdiensten

E-mail is nog steeds de beste manier om contact op te nemen met klanten, ook nu nog. Maar welke dienst is het beste? PCMag-lezers wegen mee.

De beste marketingautomatiseringssoftware van 2017

Waarom één statische e-mail sturen als u een actiegerichte e-mailcampagnereeks kunt programmeren? We testen vijf softwareoplossingen voor marketingautomatisering die u daarbij kunnen helpen.