De bundel met 10 headsets van HTC Vive kan meer scholen naar VR lokken

htc-vive-and-039;s-10headset-bundle-may-lure-more-schools-into-vr foto 1Een groep conferentiegangers die een VR-klaslokaal ervaart met HTC Vive.HTC

De mensen bij HTC Vive hebben het vanaf dag één over het potentieel van VR in het onderwijs gehad en dit jaar hopen ze een grotere duw in deze ruimte te maken door zich te concentreren op scenario's voor meerdere gebruikers. Op de Vive Ecosystem-conferentie van deze week in Shenzhen, kondigde het bedrijf de Vive Group Edition-bundel voor China aan, die tien Business Edition-headsets plus twee Business Edition-basisstations voor 49.999 yuan of ongeveer $ 7.260 omvat, en het zal in mei worden verzonden. Dit biedt een veel lagere toegangsdrempel voor commerciële gebruikers, aangezien het bijna een besparing van 40 procent is in vergelijking met het kopen van tien volledige Business Edition-kits, wat betekent dat scholen en kleine bedrijven het systeem eerder zullen betalen.

Voor wie het zich afvraagt: ja, het Group Edition-pakket mist de controllers plus extra basisstations, en met een goede reden. Volgens het bedrijf kwam het idee hier voort uit een groeiend aantal verzoeken van klanten voor hoogwaardige VR-oplossingen voor meerdere gebruikers, maar dat wordt al snel duur omdat elke headset moet worden aangesloten op een relatief krachtige pc. Als zodanig is de enige manier om de kosten te verlagen zonder al te veel compromissen, door vast te houden aan de eerste levensbehoeften aan de VR-kant: een aantal headsets en slechts twee basisstations per kamer.Hoewel het gebrek aan controllers hier misschien verontrustend klinkt, verzekerde HTC Vive's China-president Alvin Wang Graylin me dat de slanke kit perfect geschikt is voor lichte interactie-gebruiksgevallen. Dit kan zo simpel zijn als samen een video bekijken (zodat bioscopen ook van dit pakket kunnen profiteren) tot iets leukers, zoals virtuele rondleidingen - of het nu een zittende ervaring is of een ervaring op kamerschaal. Ik kan me voorstellen dat studenten meer genieten van aardrijkskunde-, biologie- en geschiedenislessen door virtueel naar verschillende plaatsen te worden vervoerd, en ze zullen ook een beter gevoel voor schaal krijgen door rond een geanimeerd zonnestelsel te lopen; deze kunnen allemaal zonder controllers, en Graylin voegde eraan toe dat er nog veel meer van dergelijke educatieve VR-apps in de maak zijn.

htc-vive-and-039;s-10headset-bundle-may-lure-more-schools-into-vr foto 2

Maar klanten kunnen natuurlijk altijd controllers toevoegen aan hun Group Edition-bestellingen als hun budget dit toelaat. Dit opent dan meer mogelijkheden in de klas. Tijdens de conferentie eerder vandaag toonde HTC een app voor scheikundelessen waarmee docenten en leerlingen samen virtuele experimenten kunnen doen met behulp van controllers. Het is misschien niet leuk om echte chemicaliën te zien bruisen of wegbranden, maar op deze manier kan de klas de gevaarlijkere experimenten simuleren zonder echte risico's.

Een andere enigszins leerzame app die mijn aandacht trok tijdens de conferentie -- en ik weet dat ik laat ben met deze -- was Night Cafe: A VR Tribute to Vincent Van Gogh (beschikbaar op Steam), waarmee je een rustige wereld kunt verkennen die wordt weergegeven in de stijl van Van Goghs schilderij, en je maakt zelfs kennis met de man zelf. Als deze technologie eerder beschikbaar was geweest, had ik toen misschien meer aandacht besteed aan mijn kunstlessen.

htc-vive-and-039;s-10headset-bundle-may-lure-more-schools-into-vr foto 3

Graylin ging ook in op enkele zorgen over de vraag of VR slecht is voor de ogen van kinderen. Eerder dit jaar werkte zijn bedrijf samen met het Beijing Institute of Technology om een ​​groep jonge proefpersonen van 9 tot 12 jaar te bestuderen. Eerst droegen de kinderen elk 20 minuten een VR-headset (vermoedelijk een Vive), en het resultaat was dat 8 procent van hen had naar verluidt daarna een slechter gezichtsvermogen. Maar in een tweede test met het gebruik van tablets in plaats van VR-headsets, steeg het percentage proefpersonen met een verslechterd gezichtsvermogen tot 11,5 procent.

Wat interessanter is, is dat in de VR-test 20 procent van de proefpersonen daadwerkelijk een verbeterd zicht had, wat opmerkelijk hoger was dan de slechts 7,7 procent in de tablettest. Kortom, VR-gebruik lijkt gunstiger -- of in ieder geval minder schadelijk -- voor de ogen van kinderen dan het gebruik van tablets, maar we moeten deze bewering met een korreltje zout nemen totdat meer onderzoeken tot dezelfde conclusie komen. Dat gezegd hebbende, zijn er al apps die VR gebruiken om het gezichtsvermogen te herstellen, namelijk Vivid Vision (voorheen Diplopie).

Het is natuurlijk een beetje vroeg om te zeggen of de Vive Group Edition-bundel de juiste formule heeft, maar Graylin heeft al een agressief doel gesteld voor de onderwijssector in China. Momenteel zijn er 'tientallen' lokale scholen die samenwerken met HTC Vive, en de directeur hoopt dit aantal tegen het einde van dit jaar 'in honderden of zelfs duizenden' te hebben omgezet. Als alles goed gaat, hopen we dat andere markten ook een soortgelijk pakket zullen krijgen om de acceptatie van VR te vergroten.

Aanbevolen verhalen

MakeVR maakt van de HTC Vive een virtuele ontwerptool

Met een langzame acceptatie door de consument, streeft HTC naar professionele gebruikers.

'Black box'-techniek kan leiden tot krachtigere AI

De strategie is eenvoudiger, sneller en flexibeler.

Deal: Oculus Rift, Touch-bundel nu $ 200 korting

Oculus op GDC kondigde ook een nieuwe reeks VR-games aan die dit jaar naar Rift gaan.