Hooggerechtshof bespreekt het verbod op sociale media van zedendelinquenten

Foto zoeken

De zaak van een man uit North Carolina die voor het Hooggerechtshof is gebracht, heeft geleid tot een interessante discussie over de vraag of zedendelinquenten moeten worden geweerd van sociale media. Lester Packingham werd veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje in 2001 en werd in 2010 opnieuw gearresteerd voor het aanmelden voor een Facebook-account en het posten op zijn muur. Hoewel zijn bericht ongevaarlijk was, stond er alleen 'Prijs God, ik heb geen kaartje ontvangen, prijs Jezus, godzijdank.' -- een wet in North Carolina maakt het een misdaad voor zedendelinquenten om Facebook, Twitter en andere sociale-mediawebsites te gebruiken.

De advocaat van Packingham, David Goldberg, stelt dat het verbod betrekking heeft op 'grote delen' van de belangrijkste toespraak van het Eerste Amendement, zelfs delen die niets te maken hebben met het voorkomen van kindermishandeling. Hij is het ermee eens dat een verbod op sociale media als voorwaarde voor voorwaardelijke vrijlating redelijk is, maar een levenslang verbod is een ontkenning van de vrijheid van meningsuiting.Goldbergs argument heeft geleid tot de discussie of het mogelijk is om tegenwoordig zonder Facebook of Twitter te leven, vooral omdat veel politici ze religieus gebruiken. 'Dit is een uiterst belangrijk kanaal voor politieke communicatie geworden', zei justitie Elena Kagan. Ze redeneerde dat onder het verbod op sociale media in North Carolina 'een persoon niet naar die sites mag gaan om erachter te komen wat deze leden van onze regering denken, zeggen of doen'.

De rechters zetten ook vraagtekens bij de uitzondering van de wet van North Carolina op websites die alleen chatten of alleen foto's delen. 'Het lijkt gewoon een uitzondering te maken voor de dingen die het gemakkelijkst zijn om te doen, om precies de dingen te doen die dit statuut moet voorkomen', zei Kagan. Die discussie leidde vervolgens tot gesprekken over wat Snapchat doet en of de vrijstelling van North Carolina betekent dat zedendelinquenten het legaal kunnen gebruiken. Het Hooggerechtshof komt naar verwachting deze zomer met een uitspraak en volgens de NPR lijken de rechters 'klaar om de controversiële wet ongeldig te verklaren'.

Aanbevolen verhalen

Tech-titanen steunen de zaak van het Hooggerechtshof van transgenderstudent

Apple, Microsoft en andere technologiebedrijven ondertekenen een amicusbrief ter ondersteuning van de zaak van Gavin Grimm.

Tech-CEO tweet nummer sekshotline bij verslaggever

De chef van Hootsuite vertelde de schrijver die twijfelde aan de waarde van zijn bedrijf om 1-800-EAT-DICK te bellen.