Hoe u het CMOS van uw computer wist om de BIOS-instellingen te resetten

hoe-uw-computer-en-8217 te wissen;s-cmos-om-bios-instellingen te resetten foto 1

Uw computer slaat instellingen op laag niveau, zoals de systeemtijd en hardware-instellingen, op in zijn CMOS. Deze instellingen worden geconfigureerd in het BIOS-setupmenu. Als u een hardwarecompatibiliteitsprobleem of een ander probleem ondervindt, kunt u proberen de CMOS te wissen.

Als u de CMOS wist, worden uw BIOS-instellingen teruggezet naar de fabrieksinstellingen. In de meeste gevallen kunt u de CMOS wissen vanuit het BIOS-menu. In sommige gevallen moet u mogelijk de behuizing van uw computer openen.Gebruik het BIOS-menu

De eenvoudigste manier om de CMOS te wissen, is via het BIOS-instellingenmenu van uw computer. Om toegang te krijgen tot het setup-menu, start u uw computer opnieuw op en drukt u op de toets die op uw scherm verschijnt – vaak Delete of F2 – om het setup-menu te openen.

Raadpleeg de handleiding van uw computer als u geen toets op uw scherm ziet. Verschillende computers gebruiken verschillende sleutels. (Als je je eigen computer hebt gebouwd, raadpleeg dan de handleiding van je moederbord.)

hoe-uw-computer-en-8217 te wissen;s-cmos-om-bios-instellingen te resetten foto 2

Zoek in het BIOS naar de optie Reset. Het kan de naam Reset to default, Load factory defaults, Clear BIOS-instellingen, Load setup defaults of iets dergelijks heten.

Selecteer het met uw pijltjestoetsen, druk op Enter en bevestig de bewerking. Uw BIOS gebruikt nu de standaardinstellingen - als u in het verleden BIOS-instellingen heeft gewijzigd, moet u deze opnieuw wijzigen.

hoe-uw-computer-en-8217 te wissen;s-cmos-om-bios-instellingen te resetten foto 3

Gebruik de CLEAR CMOS-moederbordjumper

Veel moederborden bevatten een jumper die kan worden gebruikt om de CMOS-instellingen te wissen als uw BIOS niet toegankelijk is. Dit is met name handig als het BIOS met een wachtwoord is beveiligd en u het wachtwoord niet weet.

De exacte locatie van de jumper is te vinden in de handleiding van het moederbord (of computer). Raadpleeg de handleiding voor meer gedetailleerde instructies als u de moederbordjumper wilt gebruiken.

Het basisproces is echter vrij gelijkaardig op alle computers. Zet de aan/uit-schakelaar van de computer uit om er zeker van te zijn dat deze geen stroom krijgt. Open de behuizing van de computer en zoek de jumper met de naam CLEAR CMOS, CLEAR, CLR CMOS, PASSWORD of CLR PWD - deze bevindt zich vaak in de buurt van de hieronder genoemde CMOS-batterij. Zorg ervoor dat u geaard bent, zodat u uw moederbord niet beschadigt met statische elektriciteit voordat u het aanraakt. Zet de jumper in de duidelijke positie, zet je computer aan, zet hem weer uit, zet de jumper in de originele positie - en je bent klaar.

hoe-uw-computer-en-8217 te wissen;s-cmos-om-bios-instellingen te resetten foto 4

Afbeelding tegoed: Eden Richardson

Plaats de CMOS-batterij opnieuw

Als uw moederbord geen CLEAR CMOS-jumper heeft, kunt u de CMOS-instellingen vaak wissen door de CMOS-batterij te verwijderen en te vervangen. De CMOS-batterij levert stroom die wordt gebruikt om de BIOS-instellingen op te slaan - zo weet uw computer hoeveel tijd er is verstreken, zelfs als deze een tijdje is uitgeschakeld - dus als u de batterij verwijdert, wordt de stroombron verwijderd en worden de instellingen gewist.

Belangrijke opmerking: niet alle moederborden hebben verwisselbare CMOS-batterijen. Als de batterij niet losraakt, forceer deze dan niet.

Zorg er eerst voor dat de computer is uitgeschakeld en dat u geaard bent, zodat u het moederbord niet beschadigt met statische elektriciteit. Zoek de ronde, platte, zilveren batterij op het moederbord en verwijder deze voorzichtig. Wacht vijf minuten voordat u de batterij opnieuw plaatst.

hoe-uw-computer-en-8217 te wissen;s-cmos-om-bios-instellingen te resetten foto 5

Afbeelding tegoed: John Lester


Het wissen van de CMOS moet altijd met een reden gebeuren, zoals het oplossen van een computerprobleem of het wissen van een vergeten BIOS-wachtwoord. Er is geen reden om uw CMOS te wissen als alles naar behoren werkt.

Meer verhalen

Vijf aanpassingen aan de Nest Thermostat-instellingen die u geld kunnen besparen

Slimme thermostaten zijn niet alleen handig, maar ze worden ook geleverd met een handvol instellingen die u mogelijk geld kunnen besparen. De Nest Thermostat is een van de meest populaire opties en wordt geleverd met een hele reeks instellingen waarvan je moet profiteren als je je telefoon wilt verlagen.

4 manieren om Android op uw pc te gebruiken en uw eigen dubbele besturingssysteem te maken

Intel is nu geïnteresseerd in het pushen van Dual OS-pc's - apparaten met zowel Windows 8 als Android erop. Maar u hoeft hiervoor geen nieuwe pc te kopen - u kunt Android-apps en zelfs het Android-besturingssysteem op uw huidige pc uitvoeren.

Moet u upgraden naar de professionele editie van Windows 10?

U krijgt echter Windows 10 - met de gratis upgrade-aanbieding of op een nieuwe pc - u krijgt waarschijnlijk Windows 10 Home. U kunt betalen om dat Windows 10 Home-systeem te upgraden naar Windows 10 Professional, maar zou u dat ook moeten doen?

Moet u een verwijderprogramma van derden gebruiken?

Als u net als de meeste Windows-gebruikers bent, verwijdert u waarschijnlijk programma's door hun de-installatieprogramma's te starten vanuit het Configuratiescherm Programma's toevoegen/verwijderen. Maar als je een nerd bent, is er een kans dat je hebt geploeterd met een de-installatieprogramma van derden.

Waarom je Rise of the Tomb Raider (en andere pc-games) niet in de Windows Store moet kopen

Microsoft concurreert met Steam. Voor $ 60 kun je Rise of the Tomb Raider krijgen via de Windows Store of Steam. Maar de versie van de game in de Windows Store is erger en het nieuwe app-platform van Microsoft is de schuldige. Het is nog niet klaar voor krachtige games.

Hoe u uw verloren Windows- of Office-productsleutels kunt terugvinden

Als u van plan bent Windows opnieuw te installeren maar uw productsleutel niet kunt vinden, heeft u geluk omdat deze is opgeslagen in het Windows-register. Het is gewoon niet gemakkelijk te vinden en het is onmogelijk om te lezen zonder enige hulp. Gelukkig zijn we hier om te helpen.

Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren, op de gemakkelijke manier

Het upgradeproces van Windows 10 sleept oude bestanden, instellingen en programma's van uw vorige Windows-systeem naar uw nieuwe. Als je echter een volledig nieuw systeem wilt, heb je een paar opties.

6 Aankomende op Linux gebaseerde besturingssystemen voor smartphones die geen Android zijn

Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry 10 zijn niet de enige besturingssystemen voor smartphones die strijden om een ​​plekje in je zak. Er zijn andere besturingssystemen voor smartphones in ontwikkeling - en ze zijn allemaal op Linux gebaseerd.

Gebruik Portable VirtualBox om virtuele machines overal mee naartoe te nemen

Met draagbare applicaties kunt u schakelen tussen computers en uw applicaties en hun instellingen meenemen op een USB-stick. Met Portable VirtualBox kunt u draagbare besturingssystemen maken en deze op elke pc uitvoeren.

Waarom u een wachtwoordbeheerder moet gebruiken en hoe u aan de slag kunt gaan?

De meerderheid van de mensen gebruikt zeer zwakke wachtwoorden en hergebruikt deze op verschillende websites. Hoe moet je sterke, unieke wachtwoorden gebruiken op alle websites die je gebruikt? De oplossing is een wachtwoordmanager.