Hoe werkt het domeinnaamregistratieproces?

hoe-werkt-de-domeinnaam-registratie-proces-werk foto 1

Als je nog nooit een eigen domeinnaam hebt geregistreerd, kan het proces een beetje verwarrend of overweldigend lijken. Met dit in gedachten, hoe werkt het registratieproces van een domeinnaam eigenlijk? De SuperUser Q&A-post van vandaag bevat de antwoorden op de vraag van een verwarde lezer.

De vraag- en antwoordsessie van vandaag komt tot ons met dank aan SuperUser - een onderverdeling van Stack Exchange, een community-gedreven groepering van Q&A-websites.De vraag

SuperUser-lezer user43364 wil weten hoe het domeinnaamregistratieproces werkt:

Wat doen ze als je een bedrijf geld betaalt om een ​​domeinnaam te registreren? Is het mogelijk om een ​​domeinnaam te registreren zonder gebruik te maken van een van deze diensten?

Hoe werkt het domeinnaamregistratieproces?

Het antwoord

SuperUser-bijdrager-grawity heeft het antwoord voor ons:

De DNS is globaal en hiërarchisch. ICANN beheert het rootdomein.

Wanneer u een example.com-domein koopt van een registrar (Dynadot, GoDaddy, enz.), neemt deze contact op met de com-operators (VeriSign), die vervolgens hun informatie bijwerken en erop wijzen dat informatie over example.com wordt bewaard op de naamservers van de registrar (of uw eigen, als u dat liever heeft). Zo weet de rest van de wereld waar je je domeinnaam moet zoeken.

Hetzelfde proces kan op elk niveau worden gedaan - example.com kan zelf domeinen op een hoger niveau (subdomeinen) delegeren aan andere naamservers, zoals eu.org of freedns.afraid.org.

Technisch gezien zou je je eigen DNS-server kunnen gebruiken (met behulp van algemeen beschikbare software zoals BIND9) en de domeinnamen die je erop wilt configureren. Het zou gewoon onzichtbaar zijn voor de rest van het internet, omdat niemand zou weten dat uw DNS-server bestaat en welke domeinen deze heeft.

Dit is eigenlijk gebruikelijk in lokale netwerken - sommige bedrijven hebben hun interne DNS-servers geconfigureerd voor domeinen zoals internal.company.com (of corp of int). Zelfs sommige thuisgateways hebben een intern domein zoals thuis voor alle computers in het LAN.