Hoe weet u of uw computer oververhit raakt en wat u eraan kunt doen?

hoe kunt u zien of uw computer oververhit raakt en wat u eraan kunt doen foto 1

Warmte is de vijand van een computer. Computers zijn ontworpen met het oog op warmteverspreiding en ventilatie in het achterhoofd, zodat ze niet oververhit raken. Als er te veel warmte wordt opgebouwd, kan uw computer onstabiel worden of plotseling afsluiten.

De CPU en grafische kaart produceren veel meer warmte bij het draaien van veeleisende applicaties. Als er een probleem is met het koelsysteem van uw computer, kan een teveel aan warmte de componenten zelfs fysiek beschadigen.Is uw computer oververhit?

Wanneer u een typische computer op een typische manier gebruikt, hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken over oververhitting. Als u echter problemen ondervindt met systeeminstabiliteit, zoals abrupt afsluiten, blauwe schermen en vastlopen, vooral wanneer u iets veeleisends doet, zoals het spelen van pc-games of het coderen van video, kan uw computer oververhit raken.

Dit kan om verschillende redenen gebeuren. De behuizing van uw computer zit misschien vol stof, een ventilator is mogelijk defect, iets blokkeert de ventilatieopeningen van uw computer, of u heeft misschien een compacte laptop die nooit is ontworpen om urenlang op maximale prestaties te werken.

De temperatuur van uw computer bewaken

Houd er allereerst rekening mee dat verschillende CPU's en GPU's (grafische kaarten) verschillende optimale temperatuurbereiken hebben. Voordat u zich al te veel zorgen maakt over een temperatuur, moet u de documentatie van uw computer controleren - of de specificaties van de CPU of grafische kaart - en ervoor zorgen dat u weet welk temperatuurbereik uw hardware aankan.

U kunt de temperaturen van uw computer op verschillende manieren controleren. Ten eerste heb je misschien een manier om de temperatuur te bewaken die al in je systeem is ingebouwd. U kunt temperatuurwaarden vaak bekijken in het BIOS- of UEFI-instellingenscherm van uw computer. Hierdoor kunt u snel de temperatuur van uw computer zien als Windows vastloopt of blauwe schermen op u - start gewoon de computer op, ga naar het BIOS- of UEFI-scherm en controleer de temperaturen die daar worden weergegeven. Houd er rekening mee dat niet alle BIOS- of UEFI-schermen deze informatie zullen weergeven, maar het is heel gebruikelijk.

hoe kunt u zien of uw computer oververhit raakt en wat u eraan kunt doen foto 2

Er zijn ook programma's die de temperatuur van uw computer weergeven. Dergelijke programma's lezen gewoon de sensoren in uw computer en tonen u de temperatuurwaarde die ze rapporteren, dus er is een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen die u hiervoor kunt gebruiken, van het eenvoudige Speccy-hulpprogramma voor systeeminformatie tot een geavanceerd hulpmiddel zoals SpeedFan. HWMonitor biedt deze functie ook, waarbij een breed scala aan sensorinformatie wordt weergegeven.

hoe kunt u zien of uw computer oververhit raakt en wat u eraan kunt doen foto 3

Zorg ervoor dat u de temperaturen van uw CPU en grafische kaart bekijkt. U kunt ook andere temperaturen vinden, zoals de temperatuur van uw harde schijf, maar deze componenten zullen over het algemeen alleen oververhit raken als het extreem heet wordt in het geval van de computer. Ze mogen niet zelf te veel warmte genereren.

Als u denkt dat uw computer oververhit raakt, kijk dan niet één keer naar deze sensoren en negeer ze. Doe iets veeleisends met uw computer, zoals een CPU-inbrandtest uitvoeren met Prime 95, een pc-game spelen of een grafische benchmark uitvoeren. Houd de temperatuur van de computer in de gaten terwijl u dit doet, zelfs een paar uur later controleren - raakt een onderdeel oververhit nadat u er een tijdje hard op hebt gedrukt?

Voorkomen dat uw computer oververhit raakt

Als uw computer oververhit raakt, kunt u hier enkele dingen aan doen:

  • Stof de behuizing van uw computer af: stof hoopt zich na verloop van tijd op in de behuizing van desktop-pc's en zelfs in laptops, waardoor de ventilatoren verstopt raken en de luchtstroom wordt geblokkeerd. Dit stof kan ventilatieproblemen veroorzaken, warmte vasthouden en ervoor zorgen dat uw pc zichzelf niet goed koelt. Zorg ervoor dat u de behuizing van uw computer af en toe schoonmaakt om stofophoping te voorkomen. Helaas is het vaak moeilijker om oververhitte laptops af te stoffen.
  • Zorg voor goede ventilatie: plaats de computer op een plaats waar hij zichzelf goed kan ventileren. Als het een desktop is, duw de behuizing dan niet tegen een muur zodat de ventilatieopeningen van de computer verstopt raken of laat deze niet in de buurt van een radiator of verwarmingsopening staan. Als het een laptop is, pas dan op dat u de ventilatieopeningen niet blokkeert, vooral wanneer u iets veeleisends doet. Als u bijvoorbeeld een laptop op een matras legt, hem laat wegzakken en hem daar laat staan, kan dit leiden tot oververhitting, vooral als de laptop iets veeleisends doet en warmte genereert die hij niet kwijt kan.
  • Controleer of de ventilatoren draaien: Als u niet zeker weet waarom uw computer oververhit is geraakt, open dan de behuizing en controleer of alle ventilatoren werken. Het is mogelijk dat een CPU, grafische kaart of ventilator van de behuizing defect is geraakt of is losgekoppeld, waardoor de luchtstroom is verminderd.
  • Koellichamen afstemmen: Als uw CPU oververhit raakt, is het koellichaam mogelijk niet goed geplaatst of is de koelpasta oud. Mogelijk moet u het koellichaam verwijderen en nieuwe koelpasta opnieuw aanbrengen voordat u het koellichaam op de juiste manier terugplaatst. Deze tip is meer van toepassing op tweakers, overklokkers en mensen die hun eigen pc's bouwen, vooral als ze een fout hebben gemaakt bij het oorspronkelijk aanbrengen van de koelpasta.

Dit is vaak veel moeilijker als het gaat om laptops, die over het algemeen niet zijn ontworpen om door de gebruiker te kunnen worden onderhouden. Dat kan tot problemen leiden als de laptop vol stof raakt en moet worden schoongemaakt, vooral als de laptop helemaal niet is ontworpen om door gebruikers te worden geopend. Raadpleeg onze gids voor het diagnosticeren en repareren van een oververhitte laptop voor hulp bij het afkoelen van een hete laptop.

hoe kunt u zien of uw computer oververhit raakt en wat u eraan kunt doen foto 4


Oververhitting is een duidelijk gevaar bij het overklokken van uw CPU of grafische kaart. Overklokken zorgt ervoor dat uw componenten heter worden en de extra hitte zal problemen veroorzaken, tenzij u uw componenten goed kunt koelen. Als je je hardware hebt overklokt en het begint te oververhitten - nou, zet de overklok terug!

Afbeelding tegoed: Vinni Malek op Flickr

Meer verhalen

Een back-upbestand openen in Word

Standaard slaat Word 2013 niet automatisch back-ups van uw documenten op, maar u kunt deze functie eenvoudig inschakelen. Deze back-upbestanden gebruiken echter de extensie .wbk. Dus, hoe open je deze back-upbestanden als je ze nodig hebt?

Waarom bestaat de schermresolutie van 1366 × 768?

Als je de neiging hebt om je meer te concentreren op beeldverhoudingen zoals 16:9 en 4:3 als je denkt aan schermresolutieformaten, dan vraag je je misschien af ​​wat er aan de hand is met de populaire laptopschermresolutie 1366×768. De SuperUser Q&A-post van vandaag helpt om dingen op te helderen voor een verwarde lezer.

Geek Trivia: Veel soldaten uit de burgeroorlog overleefden wonden die werden opgelopen in de slag bij Shiloh dankzij?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: de postcode met het laagste nummer in de Verenigde Staten waartoe behoort?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Gebruikersaccounts instellen en configureren op Windows 10

Windows 8 introduceerde Microsoft-accounts, die in wezen zwervende accounts zijn waarmee u instellingen en bestanden van computer naar computer kunt synchroniseren. Vandaag willen we bespreken wat Windows 10 brengt voor gebruikersaccountbeheer en welke opties voor u beschikbaar zijn.

Automatisch een reservekopie maken van een Word-document wanneer u het opslaat

Een back-up maken van uw documenten is altijd een goede zaak om te doen, maar niet altijd iets dat we onthouden te doen. Word kan elke keer dat u het opslaat automatisch een reservekopie van uw Word-document maken en we laten u zien hoe u dit doet.

Het startmenu moet heilig zijn (maar het is nog steeds een ramp in Windows 10)

Het Startmenu is een hoofdbestanddeel van de Windows-ervaring en moet gestroomlijnd, efficiënt en onaangetast zijn door de grotere wereld buiten het besturingssysteem en de programma's waarvoor het als portaal dient. Microsoft bracht het Startmenu weer op de voorgrond in Windows 10, maar ze verpesten het in het proces.

Het startmenu moet heilig zijn (maar het is nog steeds een ramp in Windows 10)

Het Startmenu is een hoofdbestanddeel van de Windows-ervaring en moet gestroomlijnd, efficiënt en onaangetast zijn door de grotere wereld buiten het besturingssysteem en de programma's waarvoor het als portaal dient. Microsoft bracht het Startmenu weer op de voorgrond in Windows 10, maar ze verpesten het in het proces.

Het volume van uw iPhone, iPod en andere Apple-apparaten beperken (en het gehoor van uw kind redden)

Onlangs hebben we u laten zien hoe u elk apparaat met een volumebeperkende hoofdtelefoon het volume kunt beperken om het gehoor van uw kind te beschermen. U kunt hetzelfde in het apparaat doen als u een iPhone, iPad of ander Apple-apparaat heeft met een eenvoudige aanpassing van de iOS-instelling.

Geek Trivia: luchthavencode voor de luchthaven die het dichtst bij het hoofdkantoor van Oracle ligt?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!