Hoe, wanneer en waarom schijfmachtigingen op uw Mac herstellen

hoe-wanneer-en-waarom-schijf-machtigingen-op-uw-mac-herstellen foto 1

Probeer uw schijfmachtigingen te repareren is een standaard Mac-tip voor het oplossen van problemen die altijd al bestaat. Er zijn eigenlijk twee verschillende tools voor het repareren van verschillende soorten schijfmachtigingen, en een ervan is erg verborgen.

De machtigingen hier zijn eigenlijk bestands- en mapmachtigingen, maar ze worden over het algemeen schijfmachtigingen genoemd. Uw Mac herstelt niet automatisch machtigingen, behalve tijdens het installeren of upgraden van Mac OS X zelf.Update: vanaf Mac OS X 10.11 El Capitan bevat het Schijfhulpprogramma in Mac OS X niet langer een manier om schijfmachtigingen te herstellen. Dit is niet langer nodig dankzij System Integrity Protection.

Wat zijn machtigingen en wat doet het repareren ervan?

Net als op andere besturingssystemen, waaronder Windows en Linux, hebben bestanden en mappen op een Mac elk hun eigen rechten. De machtigingen bepalen welke gebruikers en systeemprocessen toegang hebben tot de bestanden en wat ze kunnen doen. Systeembestanden zijn bijvoorbeeld gemarkeerd als alleen-lezen, zodat normale gebruikersprogramma's ze niet kunnen wijzigen. Uitvoerbare bestanden moeten worden gemarkeerd als uitvoerbaar, anders staat het systeem niet toe dat ze worden uitgevoerd.

Het toestemmingssysteem is een manier waarop Mac OS X en andere besturingssystemen de veiligheid waarborgen. Een programma dat u op uw bureaublad uitvoert, kan niet zomaar uw systeembestanden wijzigen zonder toestemming. Als je meerdere gebruikersaccounts op je Mac hebt, houden machtigingen de bestanden van elke gebruikersaccount privé voor ander gebruik.

Macs hebben twee verschillende soorten machtigingen. Er zijn standaard UNIX-bestandsmachtigingen, dezelfde soort machtigingen die u op Linux zou vinden. Er zijn ook modernere machtigingen voor toegangsbeheerlijsten (ACL). U kunt de machtigingen van een bestand of map bekijken door Ctrl ingedrukt te houden en op het bestand of de map in de Finder te klikken, op Info ophalen te klikken en onder Delen en machtigingen te kijken

hoe-wanneer-en-waarom-schijf-machtigingen-op-uw-mac-repareren foto 2

Uw Mac bevat een database met machtigingen. De database wordt opgeslagen in Bill of Materials-bestanden in de mappen /var/db/receipts en /Library/Receipts. Mac OS X-systeembestanden en toepassingen van derden die zijn geïnstalleerd vanuit .pkg-bestanden, laten hier .bom-bestanden achter, en de bestandenlijst welke machtigingen de systeembestanden of programmabestanden zouden moeten hebben.

Wanneer u machtigingen herstelt, kijkt uw Mac hier naar de .bom-bestanden en controleert de daadwerkelijke bestanden op uw systeem. Als een bestand of map op uw systeem machtigingen heeft die niet overeenkomen met de machtigingen die zijn opgegeven in de .bom-bestanden, zal uw Mac de machtigingen wijzigen zodat ze overeenkomen met die in de .bom-bestanden.

Merk op dat dit niet van toepassing is op alle bestanden op uw systeem. Uw persoonlijke gegevensbestanden hebben geen vermeldingen in de machtigingendatabase en toepassingen van derden die geen .pkg-bestanden gebruiken, worden niet weergegeven in de database. De bewerking voor het herstellen van de machtigingen laat al deze andere bestanden met rust.

hoe-wanneer-en-waarom-schijf-machtigingen-op-uw-mac-herstellen foto 3

Wanneer moet u machtigingen herstellen?

Tijdens het normale gebruik van uw systeem is het mogelijk dat programma's de bestands- of mapmachtigingen wijzigen van hun oorspronkelijke. Het is mogelijk dat deze nieuwe machtigingen dan problemen veroorzaken. Een programma kan bijvoorbeeld ten onrechte schrijfrechten toewijzen aan systeembestanden, waardoor de beveiliging wordt verminderd doordat normale gebruikersprogramma's deze kunnen wijzigen. Een programma kan een programmabestand niet-uitvoerbaar maken, waardoor een toepassing niet kan worden uitgevoerd. Een programma kan uw gebruikersaccount per ongeluk alleen-lezen toegang geven tot uw thuismap, waardoor u geen bestanden kunt opslaan of wijzigen.

Er zijn veel problemen die kunnen worden veroorzaakt door onjuiste of beschadigde machtigingen. Het herstellen van uw bestandsrechten is ook een veilige operatie. Het reparatieproces zou geen problemen moeten veroorzaken. Daarom is het repareren van de machtigingen van je Mac een van de eerste tips voor het oplossen van problemen die je krijgt als je een probleem hebt met je Mac.

Als u geen problemen ondervindt met uw Mac, hoeft u de machtigingen niet te herstellen. Als je een probleem hebt, is het repareren van je machtigingen een goede, veilige plek om te beginnen.

hoe-wanneer-en-waarom-schijf-machtigingen-op-uw-mac-herstellen foto 4

Schijfmachtigingen herstellen

U kunt de machtigingen van uw Mac herstellen vanuit de toepassing Schijfhulpprogramma. Om het te openen, drukt u op Command + Space om Spotlight-zoekopdracht te openen, typt u Schijfhulpprogramma en drukt u op Enter.

Selecteer de systeempartitie van uw Mac - over het algemeen Macintosh HD. Klik op de knop Schijfmachtigingen verifiëren als u uw machtigingen op problemen wilt controleren. Klik op Schijfmachtigingen herstellen om op problemen te controleren en deze automatisch op te lossen.

Houd er rekening mee dat het normaal is dat sommige machtigingen veranderen bij normaal gebruik van uw systeem, en dit veroorzaakt niet altijd problemen. U zult waarschijnlijk enkele onjuiste machtigingen zien, zelfs als er niets mis is met uw Mac. Dit is niets om je zorgen over te maken. We zagen nogal wat onjuiste machtigingen op onze Mac, maar het gedroeg zich helemaal niet mis. Ze waren niet echt een probleem.

hoe-wanneer-en-waarom-schijf-machtigingen-op-uw-mac-repareren foto 5

Dat is alles - uw machtigingen worden gerepareerd. Als uw Mac zulke ernstige problemen ondervindt dat hij niet normaal opstart, kunt u ook toegang krijgen tot het Schijfhulpprogramma vanuit OS X Recovery en vanaf daar de schijfmachtigingen herstellen. Uw Mac voert ook automatisch een schijfmachtigingsreparatie uit wanneer u Mac OS X installeert bovenop een bestaande Mac OS X-installatie, dus het opnieuw installeren of upgraden van uw Mac-besturingssysteem zou ook schijfmachtigingsproblemen moeten oplossen.

Hoe de machtigingen voor de thuismap te herstellen

Er is ook een tweede tool die sommige machtigingen herstelt. Deze reparatietool herstelt de homedirectory-machtigingen van uw gebruikersaccount. Als u problemen ondervindt met de bestanden van uw gebruikersaccount - misschien kunt u geen bestanden opslaan in uw thuismap, mogelijk omdat deze alleen-lezen is gemaakt - kunt u deze tool gebruiken.

Deze tool gebruikt geen .bom-bestanden om systeembestandsrechten aan te passen, het herstelt alleen de homedirectory van een gebruikersaccount naar de standaard, standaardrechten.

Ga hiervoor naar OS X Recovery door uw Mac opnieuw op te starten en Command + R ingedrukt te houden. Klik in de herstelomgeving op Hulpprogramma's in de menubalk en selecteer Terminal. Typ resetpassword in de Terminal en druk op Enter. Klik op de harde schijf van uw Mac en selecteer het gebruikersaccount dat problemen ondervindt.

hoe-wanneer-en-waarom-schijf-machtigingen-op-uw-mac-herstellen foto 6

Klik onder aan het venster op de knop Reset onder Reset Home Directory-machtigingen en ACL's. Hiermee worden alleen de machtigingen van de gebruikersaccount opnieuw ingesteld, niet het wachtwoord.

Start je Mac opnieuw op als je klaar bent. De machtigingen voor de homedirectory van het gebruikersaccount worden nu gerepareerd.

hoe-wanneer-en-waarom-schijf-machtigingen-op-uw-mac-herstellen foto 7


Het herstellen van de machtigingen van uw Mac zou geen verplichte, regelmatige systeemonderhoudstaak moeten zijn. Het helpt alleen als u daadwerkelijk een probleem ondervindt, dus er is geen reden om deze tool regelmatig uit te voeren. Aan de andere kant is dit een veilige operatie, dus er is geen gevaar bij het repareren van schijfmachtigingen als u denkt dat dit zou kunnen helpen.

Afbeelding tegoed: Karlis Dambrans op Flickr

Meer verhalen

Hoe de gebruikersinformatie in een Word-document in te voegen

Wanneer u Word installeert, wordt u gevraagd uw naam en initialen in te voeren. Deze gebruikersinformatie wordt opgeslagen in Word en u kunt deze informatie automatisch invoegen in uw documenten, zoals in het retouradres van een envelop.

[Gesponsord] WinX DVD Ripper Platinum is tot 5 juni gratis voor How-To Geek-lezers

De hele wereld is gek geworden met Furious 7, aangezien het meer dan 1,4 miljard dollar binnenhaalde sinds de première in de bioscoop vorige maand. Furious 7 heeft alles wat je nodig hebt om een ​​vaste waarde in je dvd-bibliotheek te worden voor een eeuwige herinnering. Niet alleen dat, u kunt de dvd ook naar uw harde schijf rippen voor:

HTG-recensies The Wink Hub: geef je smarthome een brein zonder de bank te breken

Een huis vol met slimme apparaten hebben is geweldig, maar ze allemaal op een soepele en uniforme manier beheren kan een nachtmerrie zijn: ga naar de domotica-hub. Lees verder terwijl we de Wink Hub in de praktijk testen en u laten zien hoe u uw apparaten kunt laten samenwerken.

Geek Trivia: Acteurs die worden vermoord op The Walking Dead ontvangen wat?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Weet precies wat er op uw Mac staat met het hulpprogramma Systeeminformatie

Wanneer je je Mac bestelt of naar een Apple Store gaat om er een te kopen, ben je je waarschijnlijk vaag bewust van de hardware die erin zit. Met het hulpprogramma Systeeminformatie van OS X is het gemakkelijk om duidelijke, beknopte informatie te krijgen over wat er precies in uw specifieke apparaat zit en is geïnstalleerd.

Meerdere tijdzones bekijken op de systeemvakklok in Windows 8.1

Met Outlook kunt u een tweede tijdzone aan uw agenda toevoegen, maar twee tijdzones, inclusief uw lokale tijdzone, is alles wat u in Outlook kunt bekijken. Er is echter een manier om deze beperking te omzeilen.

Moet u meer betalen voor een snellere internetverbinding?

Uw internetprovider wil u waarschijnlijk een snellere internetverbinding verkopen. Betaal elke maand meer geld en u krijgt hogere internetsnelheden - klinkt eenvoudig. Maar heb je die snelheden eigenlijk wel nodig, en wanneer merk je ze op?

Een Chrome OS-achtig besturingssysteem op elke pc krijgen

Wilt u van elke oude computer een Chromebook maken? Google biedt geen officiële versies van Chrome OS voor oude computers, maar er zijn manieren waarop u de open-source Chromium OS-software of een vergelijkbaar besturingssysteem kunt installeren.

Geek Trivia: 's Werelds grootste bewegwijzering waar je bent waar de kaart zich bevindt?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: Als je chips eet, is de kans groot dat de aardappel is gekweekt?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!