Vuurwerk fotograferen

Een goede vuurwerkfoto kan behoorlijk opvallend zijn, maar het kan ook een heel lastige foto zijn om te maken. Hoewel veel camera's nu een Fireworks-scènemodus hebben, kunt u door een beetje tijd te nemen om uw camera handmatig te configureren, foto's van betere kwaliteit krijgen. En je hoeft geen spiegelreflexcamera of spiegelloze camera mee te nemen (hoewel het zeker geen kwaad kan), maar je hebt wel een goede point-and-shoot nodig met wat handmatige bediening. Volg deze tips en je krijgt geweldige foto's die zelfs de grondleggers zouden imponeren.

#1: Neem een ​​statief mee

Hoewel het gemakkelijk is om zonder statief een scherpe foto van vuurwerk te maken, kunt u met een statief een beetje creatiever worden. Hiermee kunt u een langere sluitertijd gebruiken en hebt u de flexibiliteit om de camera in een hoek te plaatsen die voor u misschien oncomfortabel is om vast te houden. Als je je zorgen maakt over de ruimte of foto's maakt op een locatie waar een groter statief verboden is, overweeg dan iets als een Gorillapod - deze compacte camerasteunen hebben flexibele poten die rond bomen en andere objecten kunnen worden gewikkeld om je opnamen te helpen stabiliseren.#2: Zet die flits uit

Vuurwerk is erg helder en het gebruik van de flitser van je camera zal je foto niet helpen. Als je een richt-en-schietfunctie gebruikt, zal de knop met de bliksemschicht een menu openen om de flitser te bedienen - zet deze in de Uit-stand. Als u een spiegelreflexcamera gebruikt, zorgt u ervoor dat de flitser niet afgaat door simpelweg de flitser omlaag te brengen en de camera in de handmatige modus te zetten.

#3: ISO, diafragma en sluiter handmatig instellen

Hier komt het statief goed van pas. Om een ​​mooie belichting te krijgen, wil je eigenlijk voor een langere tijd een klein beetje licht in de camera laten. Hiermee kunt u het volledige effect van het vuurwerk vastleggen door de beweging van het licht. Je zult waarschijnlijk een beetje moeten experimenteren om de look te krijgen die je wilt, maar begin met ISO 100 en stel je lens in op f/8 met een sluitertijd van één seconde.

De scène die ik op de 4e fotografeerde, had betrekking op een aantal verlichte gebouwen en ik varieerde de instellingen een beetje, afhankelijk van het soort look dat ik wilde krijgen. Fotograferen met ISO 200 bij f/11 met een belichting van 1,6 seconde leverde het beeld bovenaan dit verhaal op, waardoor enkele schaduwen op de structuur behouden bleven, maar ik maakte er een paar bij f/8 met een belichting van 2 seconden om de een meer verzadigde, geschilderde look te structureren. Je kunt de lens nog verder stoppen als je een langere belichting wilt, waardoor je meerdere bursts in één opname kunt maken.

Als uw camera een Bulb-belichtingsmodus heeft, die de sluiter open houdt zolang u de ontspanknop ingedrukt houdt, kunt u die ook gebruiken om uw opnamen beter te timen. Een ontspankabel of een draadloze afstandsbediening is handig als u in Bulb-modus werkt, dus neem deze mee. Als je er geen hebt, of een compactcamera gebruikt, pas dan op dat je er niet te veel mee beweegt als de sluiter wordt ingedrukt.

#4: Vind je plek en kadreer je foto

Het vuurwerk zelf steelt zeker de show, maar voor een echt geweldige foto wil je ook iets anders in beeld hebben. Als je in een stad bent, probeer dan de skyline of een oriëntatiepunt naar de onderkant van je foto te kadreren, zodat het vuurwerk erboven te zien is. Ik heb enkele foto's in dit artikel gemaakt in het SteelStacks-complex in Bethlehem, Pennsylvania. Het was de eerste keer dat ik die show bijwoonde en achteraf had ik een betere plek kunnen vinden als ik precies had geweten waar het scherm zou verschijnen in de lucht, maar de dramatische verlichting van de verlaten staalfabriek was een lange weg om mijn foto's te redden.

Maar niet iedereen heeft het geluk om zo'n dramatisch, door de mens gemaakt bouwwerk voor de lichtshow te kunnen hebben. Als je in een meer natuurlijke omgeving bent, probeer dan een uitstalling boven een meer of rivier te vinden, want de weerspiegelingen van de show in het water kunnen drama toevoegen. Dingen kunnen een beetje lastig worden als je in een park of een ander landelijk gebied bent. Benader het inkaderen van het vuurwerk zoals je een landschap zou doen - als je een goede balans tussen grond en lucht kunt krijgen, misschien door medetoeschouwers te laten zien, kun je een beetje aan je opname toevoegen. Wees niet bang om te veranderen naarmate de show vordert: inzoomen voor een paar strakke shots van de lichtshow zal je serie interessanter maken. Maar het kan lastig zijn om op te staan ​​en te bewegen, omdat de displays vaak sneller voorbij zijn dan u denkt. Als alternatief kunt u proberen een telelens te gebruiken en te werken aan strakke, abstracte beelden.

#5: Probeer nieuwe dingen

Natuurlijk is het vuurwerk zelf adembenemend, maar je kunt verschillende technieken proberen om het interessant te houden. Als je fotografeert met een handmatige zoomlens, kun je de brandpuntsafstand tijdens de belichting aanpassen, wat kan resulteren in gekke lichtsporen zoals in de onderstaande opname. Je kunt ook proberen enkele van deze regels te overtreden; het fotograferen van een handheld met lange sluitertijd kan resulteren in wazige, trippy resultaten - ik zou het alleen niet aanraden om het de hele show te doen.

#6: schieten, schieten, schieten, maar vergeet niet te cureren

Neem een ​​grote geheugenkaart mee en maak zoveel foto's als je kunt, maar zet ze niet allemaal online. Gooi degenen die niet zo goed zijn weg en pas zo nodig wat bij op degenen die je met de wereld wilt delen. Twintig uitstekende foto's zullen meer indruk achterlaten dan 100 zo-zo foto's. Als je een spiegelreflexcamera hebt en graag Raw-afbeeldingen maakt, zul je ongetwijfeld wat tijd besteden aan de nabewerking, waardoor je de lucht donkerder kunt maken voor meer contrast en details in de schaduwen naar voren kunt brengen die anders verloren zouden gaan.

# 7: Maar hoe zit het met mijn telefoon?

Smartphone-camera's zijn de afgelopen jaren met grote sprongen verbeterd. Maar verwacht niet dat ze vuurwerkfoto's maken die je verbazen als een spiegelreflexcamera met lange sluitertijd (zoals die in dit verhaal).

Als je een recente vlaggenschip-smartphone hebt, zoiets als de iPhone 6s of Galaxy S7 of nieuwer, heb je een camera in je zak die, minus zoom, behoorlijk capabel is. Maar vuurwerk is moeilijk voor telefoons. Hun camera's zijn ontworpen voor weinig licht en snelle opnamen - je kunt het diafragma niet verkleinen, het is altijd op zijn breedst ingesteld.

Dat haalt de lange belichtingsmethode die we aanbevelen voor spiegelreflexcamera's en spiegelloze camera's uit beeld. Varieer dus een beetje met je techniek. Schakel HDR in op je telefoon als je die hebt. En als u handmatige opnamebedieningen hebt, stelt u de ISO in op de laagste instelling en de sluitertijd op iets dat kort genoeg is om in de hand te houden. Je zult hiermee moeten spelen op basis van het type telefoon dat je hebt, maar begin bij 1/60 seconde en experimenteer totdat je een donkere lucht en kleurrijk vuurwerk krijgt. Over bursts gesproken, als je telefoon een burst-opnamemodus heeft, gebruik deze dan - het zal moeilijk zijn om het perfecte moment te timen wanneer je fotografeert zonder belichtingstijden van meerdere seconden. Met wat zorg, oefening en waarschijnlijk een beetje bewerking, krijg je iets dat geschikt is voor Instagram.

Als je geen handmatige sluiter- en ISO-bedieningselementen beschikbaar hebt, wordt het echt lastig. Bij sommige telefoons kun je je lichtmeter op een specifiek deel van de scène instellen door aan te raken - met de iPhone kun je het focusvak aanraken en slepen om meting en autofocus te scheiden. Vergrendel op iets helders en vergrendel indien mogelijk de belichtingsinstellingen. Dit voorkomt dat uw telefoon probeert de donkere lucht rond het vuurwerk op te fleuren. Het is ook geen slecht idee om te kiezen voor 4K-video-opname als je telefoon dit heeft: elk frame is 8 MP groot en je kunt er zeker een uithalen die geschikt is voor sociaal delen.

Pak ten slotte een app voor het bewerken van afbeeldingen. Iets als VSCO kan overbelichte foto's donkerder maken, de kleurverzadiging verbeteren en enkele andere aanpassingen maken om je vuurwerkfoto's te laten knallen.

Als je overweegt dit jaar vuurwerk te schieten, maar geen fatsoenlijke camera hebt, bekijk dan onze lijst met de 10 beste digitale camera's.

En voor meer geavanceerde fototips, bekijk onze gidsen voor experts en een uitleg over het fotograferen van bliksem.

Aanbevolen verhalen

Neurowetenschap vertelt ons hoe we onze hersenen kunnen hacken voor succes

Trucs als visualisatie en het opschrijven van je doelen hebben een sterke basis in de wetenschap.

Astronomen fotograferen zeldzaam dubbelringstelsel

Dit sterrenstelsel heeft een kern omringd door twee stervormende ringen.

Geek Trivia: de grootste consument van vuurwerk in de Verenigde Staten is?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!