Hoe te voorkomen dat mensen de opgeslagen wachtwoorden van uw browser bekijken

hoe-voorkomen-dat-mensen-uw-browser-en-8217-kijken;s-opgeslagen-wachtwoorden foto 1

Heb je ooit een wachtwoord in je browser opgeslagen - Chrome, Firefox, Internet Explorer of een andere? Dan zijn uw wachtwoorden waarschijnlijk zichtbaar voor iedereen met toegang tot uw computer terwijl u bent ingelogd.

De ontwikkelaars van Chrome en Firefox vinden dit prima, omdat je in de eerste plaats zou moeten voorkomen dat mensen toegang krijgen tot je computer, maar dit zal voor veel mensen waarschijnlijk als een verrassing komen.Hoe iedereen met toegang tot uw computer uw wachtwoorden kan bekijken

Ervan uitgaande dat u uw computer ingelogd laat en iemand anders deze gebruikt, kunnen ze de instellingenpagina van Chrome openen, naar het gedeelte Wachtwoorden gaan en gemakkelijk elk afzonderlijk wachtwoord bekijken dat u hebt opgeslagen.

U kunt chrome://settings/passwords aansluiten op de adresbalk van Chrome voor gemakkelijke toegang tot deze pagina. Klik op een wachtwoordveld en klik op de knop Weergeven - u kunt elk wachtwoord zien dat is opgeslagen in Chrome zonder aanvullende vragen.

hoe-voorkomen-dat-mensen-uw-browser-en-8217-kijken;s-opgeslagen-wachtwoorden foto 2

Met de standaardinstellingen van Firefox kunt u het venster Opties openen, het paneel Beveiliging selecteren en op de knop Opgeslagen wachtwoorden klikken. Selecteer Wachtwoorden weergeven en u ziet een lijst met alle wachtwoorden die in Firefox op uw computer zijn opgeslagen.

In Firefox kunt u een hoofdwachtwoord instellen dat moet worden ingevoerd voordat u opgeslagen wachtwoorden kunt bekijken of gebruiken, maar dit is standaard uitgeschakeld en Firefox vraagt ​​gebruikers niet om er een in te stellen.

hoe-voorkomen-dat-mensen-uw-browser-en-8217-kijken;s-opgeslagen-wachtwoorden foto 3

Internet Explorer biedt geen ingebouwde manier om de opgeslagen wachtwoorden te bekijken. Deze schijnbare veiligheid is echter misleidend. Met een hulpprogramma zoals het gratis IE PassView kunt u alle opgeslagen IE-wachtwoorden voor het huidige gebruikersaccount bekijken. U kunt wachtwoorden ook bekijken zonder software te installeren - bezoek gewoon een website waar het wachtwoord automatisch wordt ingevuld en gebruik zoiets als de bookmarklet Reveal Passwords om het wachtwoord te onthullen dat automatisch is ingevoerd.

hoe-voorkomen-dat-mensen-uw-browser-en-8217-kijken;s-opgeslagen-wachtwoorden foto 4

Wat is hier aan de hand? Is dit een beveiligingslek?

Er woedt een debat onder geeks over de vraag of dit echt een beveiligingsprobleem is. Moeten de ontwikkelaars van Chrome (en de ontwikkelaars van andere browsers, zoals Internet Explorer en zelfs Firefox met zijn standaardinstellingen) dit gedrag veranderen? Zijn gebruikers verraden door ontwikkelaars, aangezien browsers gebruikers niet waarschuwen voor dit gedrag?

Enerzijds zijn er enkele goede argumenten voor het huidige gedrag.

 • Chrome en Internet Explorer beveiligen beide uw opgeslagen wachtwoorden met het wachtwoord van uw Windows-gebruikersaccount. Als u niet bent ingelogd, zijn uw wachtwoorden niet toegankelijk. Als een aanvaller het wachtwoord van uw Windows-account wijzigt, worden uw wachtwoorden ontoegankelijk. Ervan uitgaande dat u een sterk Windows-wachtwoord gebruikt en uw computer vergrendelt wanneer u deze niet gebruikt, bent u theoretisch veilig.
 • Als een aanvaller fysieke toegang tot uw computer heeft of als er een kwaadaardig programma op de achtergrond draait, kan hij uw toetsaanslagen vastleggen en een hoofdwachtwoord verkrijgen dat wordt gebruikt om uw wachtwoorden in Firefox of een speciale wachtwoordbeheerder zoals LastPass te beveiligen. Een hoofdwachtwoord in Chrome zou een vals gevoel van veiligheid geven.
 • Een hoofdwachtwoord is een extra beveiligingsmethode die de gemiddelde gebruiker zou storen, die ervoor zou kiezen om het toch uit te schakelen. Gebruikers willen geen hoofdwachtwoord hoeven in te voeren voordat ze hun opgeslagen wachtwoorden kunnen gebruiken.
 • Als uw browser al was ingelogd op een account op een website, kan de aanvaller toegang krijgen tot uw account op die website als hij toegang heeft tot uw browser.

Aan de andere kant volgen gebruikers in de echte wereld geen perfecte beveiligingspraktijken:

 • Veel mensen delen Windows-gebruikersaccounts, stellen hun computers zo in dat ze automatisch inloggen of laten gasten hun computer gebruiken zonder de hele tijd over hun schouder te kijken. Dit maakt toegang tot opgeslagen wachtwoorden triviaal. Iedereen die zelfs maar enigszins nieuwsgierig was, kon een blik werpen op de wachtwoorden.
 • Met een hoofdwachtwoord kunnen gebruikers hun wachtwoorddatabase verder beveiligen, zodat ze wachtwoorden kunnen opslaan zonder zich zorgen te maken dat gasten hun computer gebruiken en in de verleiding komen om ernaar te kijken.
 • Veel wachtwoorden voor Windows-gebruikersaccounts zijn extreem zwak, dus de wachtwoorden zouden weinig bescherming bieden. Veel mensen vergrendelen hun computer ook niet elke keer dat ze weggaan.
 • Chrome biedt meerdere gebruikersprofielen, waardoor gebruikers worden aangemoedigd om Chrome-profielen te delen op één gebruikersaccount, maar biedt geen methode om deze profielen te isoleren en te voorkomen dat andere Chrome-gebruikersprofielen toegang krijgen tot andere accountwachtwoorden
 • Als een aanvaller toegang zou krijgen tot een reeds ingelogde website maar uw wachtwoord niet had, zouden ze uw wachtwoord niet kunnen wijzigen of uw account kunnen verwijderen.
 • Gemiddelde gebruikers verwachten waarschijnlijk dat hun wachtwoorden moeilijker te bekijken zijn. Er is geen waarschuwing die hen informeert dat iedereen met toegang tot hun computers hun opgeslagen wachtwoorden kan zien, of dat ze een sterk Windows-wachtwoord moeten instellen en hun computers moeten vergrendelen wanneer ze er afstand van doen.

Dus welke kant heeft gelijk? Welnu, Chrome beveiligt uw wachtwoord als u de ideale beveiligingsprocedures volgt. Dat gezegd hebbende, geeft Chrome (en IE en Firefox in de standaardconfiguratie) ook niet genoeg informatie aan gebruikers over wat het doet. In de echte wereld kan een hoofdwachtwoord voor veel mensen nuttig zijn.

Hoe u uw opgeslagen wachtwoorden kunt beschermen

Als u zich zorgen maakt over uw opgeslagen wachtwoorden, volgen hier enkele tips die u kunt gebruiken om ze te beschermen tegen nieuwsgierige blikken:

 • Gebruik een speciale wachtwoordbeheerder, zoals LastPass. Deze wachtwoordmanagers werken met elke browser en bieden een hoofdwachtwoord dat de toegang tot uw wachtwoorden vergrendelt wanneer u bent uitgelogd. De ontwikkelaars van Chrome willen u misschien niet de hoofdwachtwoordfunctie geven, maar u kunt deze zelf toevoegen door LastPass te gebruiken in plaats van de standaardwachtwoordbeheerder van Chrome. Het is een krachtigere optie, net als andere wachtwoordmanagers zoals KeePass.

hoe-voorkomen-dat-mensen-uw-browser-en-8217-kijken;s-opgeslagen-wachtwoorden foto 5

 • Als u Firefox gebruikt, schakelt u de hoofdwachtwoordfunctie in. Dit is standaard uitgeschakeld omdat de ontwikkelaars van Firefox de gebruikerservaring niet leuk vinden, maar met een hoofdwachtwoord kunt u uw wachtwoorddatabase vergrendelen met een enkel hoofdwachtwoord. U kunt uw gebruikersaccount dan delen met andere mensen en zij kunnen geen blik werpen op uw wachtwoorden. Natuurlijk kunnen ze een keylogger installeren terwijl je niet kijkt, maar veel mensen die in de verleiding komen om naar je wachtwoorden te gluren, zouden niet helemaal met een keylogger willen gaan. Dit is waarom we onze deuren op slot doen - de sloten zijn niet perfect, maar ze houden eerlijke mensen eerlijk.

hoe-voorkomen-dat-mensen-uw-browser-en-8217-kijken;s-opgeslagen-wachtwoorden foto 6

 • Als u Chrome of Internet Explorer gebruikt en de ingebouwde wachtwoordbeheerder wilt blijven gebruiken, zorg er dan voor dat u goede beveiligingspraktijken toepast. Stel een sterk wachtwoord voor uw Windows-gebruikersaccount in en vergrendel uw computer wanneer u er vanaf stapt. Iemand die toegang heeft tot uw computer terwijl deze is ingelogd, kan snel uw wachtwoorden bekijken, vooral met Chrome.

Wilt u meer diepgaande informatie over hoe veilig uw opgeslagen wachtwoorden zijn in de browser die u gebruikt? Bekijk onze diepgaande blikken op de wachtwoordbeveiliging van Chrome en de wachtwoordbeveiliging van Internet Explorer.

Meer verhalen

Microsoft kondigt Windows 9 aan, maar noemt het Windows 10

Vandaag heeft Microsoft officieel de volgende versie van Windows aangekondigd, die naar verwachting Windows 9 zou gaan heten, of misschien Windows One, of misschien zelfs gewoon Windows. Maar het is Windows 10. Dit zijn de hoogtepunten.

Wat gebeurt er met gegevens wanneer deze uit uw prullenbak worden verwijderd?

Meestal besteden we zelden aandacht aan verwijderde bestanden, behalve dat we weten dat ze nu uit onze weg zijn, maar wat gebeurt er eigenlijk met die bestanden als we ze verwijderen? De SuperUser Q&A-post van vandaag bevat de antwoorden op de vragen van een nieuwsgierige lezer over het verwijderingsproces.

Geek Trivia: welke edelsteen zou de drager beschermen tegen dronkenschap?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe u uw browsergeschiedenis op Android kunt wissen

Webbrowsers die u op uw mobiele telefoon of tablet gebruikt, onthouden uw browsegeschiedenis, net als browsers op uw pc of Mac. Iedereen die je telefoon leent of er op de een of andere manier toegang toe krijgt, kan zien welke webpagina's je hebt bezocht. Het is echter gemakkelijk om jezelf te beschermen.

Widgets gebruiken op een iPhone of iPad met iOS 8

iPhones en iPads kunnen nu widgets gebruiken dankzij iOS 8. In feite heb je waarschijnlijk al een aantal widgets geïnstalleerd - ze zijn allemaal standaard uitgeschakeld. Hier leest u hoe u de widgets die u al heeft kunt inschakelen en gebruiken.

Geek Trivia: bankbiljetten ontstaan ​​in welk land?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe de back-uplocatie van iTunes (of een Windows-app) te wijzigen

De overgrote meerderheid van Windows-toepassingen parkeren hun back-ups en omvangrijke gegevensmappen direct op de primaire partitie. Dit betekent dat de kostbare ruimte op uw SSD wordt opgeslokt door back-ups, een minder dan ideale situatie. Lees verder terwijl we u laten zien hoe u uw back-ups naar een gegevensschijf kunt verplaatsen.

Hoe recente contacten te verbergen voor de iPhone App Switcher

iOS8 voegt een nieuwe functie voor snelle contacten toe aan de app-switcher (je weet wel, de weergave wanneer je dubbel op de startknop drukt), maar niet iedereen is er enthousiast over. Als u uw frequente contacten voor deze weergave wilt verbergen, kunt u dit eenvoudig doen in de instellingen.

Hoe u kunt zien welke apps uw batterij leegmaken op een iPhone of iPad

Sinds iOS 8 kun je nu zien welke apps je batterij het meest leegmaken. Dit omvat apps die uw batterij op de achtergrond leegmaken - iets dat mogelijk is op iOS sinds Apple de achtergrondverversingsfunctie in iOS 7 heeft toegevoegd.

Geek Trivia: een vexilloloog is een persoon die studeert?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!