Hoe u een hardwareprobleem kunt onderscheiden van een softwareprobleem

hoe-ver-tel-een-hardware-probleem-van-een-software-probleem foto 1

Uw computer lijkt niet goed te werken - hij is traag, programma's crashen of Windows vertoont mogelijk een blauwe screening. Is de hardware van uw computer defect of heeft deze een softwareprobleem dat u zelf kunt oplossen?

Dit kan eigenlijk een beetje lastig zijn om erachter te komen. Hardwareproblemen en softwareproblemen kunnen tot dezelfde symptomen leiden - frequente blauwe schermen van overlijden kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door software- of hardwareproblemen.Computer is traag

We hebben allemaal de verhalen gehoord: iemands computer vertraagt ​​na verloop van tijd omdat ze te veel software installeren die bij het opstarten wordt uitgevoerd of deze wordt geïnfecteerd met malware. De persoon concludeert dat zijn computer langzamer wordt omdat deze oud is, dus vervangen ze hem. Maar ze hebben het mis.

Als een computer trager wordt, heeft deze een softwareprobleem dat kan worden verholpen. Hardwareproblemen mogen er niet toe leiden dat uw computer trager wordt. Hierop zijn enkele zeldzame uitzonderingen - misschien is je CPU oververhit en is hij zichzelf aan het terugklokken, langzamer om koeler te blijven - maar de meeste traagheid wordt veroorzaakt door softwareproblemen.

Blauwe schermen

Moderne versies van Windows zijn veel stabieler dan oudere versies van Windows. Bij gebruik met betrouwbare hardware met goed geprogrammeerde stuurprogramma's, zou een typische Windows-computer helemaal geen blauw scherm moeten hebben.

Als u regelmatig blauwe schermen van de dood tegenkomt, is de kans groot dat de hardware van uw computer het laat afweten. Blauwe schermen kunnen echter ook worden veroorzaakt door slecht geprogrammeerde hardwarestuurprogramma's.

Als u zojuist hardwarestuurprogramma's hebt geïnstalleerd of geüpgraded en blauwe schermen starten, probeer dan de stuurprogramma's te verwijderen of systeemherstel te gebruiken - er kan iets mis zijn met de stuurprogramma's. Als u onlangs niets met uw stuurprogramma's hebt gedaan en blauwe schermen beginnen, is de kans groot dat u een hardwareprobleem heeft.

hoe-vertel-een-hardware-probleem-van-een-software-probleem foto 2

Computer start niet op

Als uw computer niet opstart, heeft u mogelijk een softwareprobleem of een hardwareprobleem. Probeert Windows op te starten en mislukt het halverwege het opstartproces, of herkent de computer de harde schijf niet meer of gaat hij helemaal niet aan? Raadpleeg onze gids voor het oplossen van opstartproblemen voor meer informatie.

Wanneer hardware begint te falen...

Hier zijn enkele veelvoorkomende componenten die kunnen falen en de problemen die hun storingen kunnen veroorzaken:

  • Harde schijf: als uw harde schijf defect raakt, kunnen bestanden op uw harde schijf beschadigd raken. U ziet mogelijk lange vertragingen wanneer u probeert bestanden te openen of op de harde schijf op te slaan. Windows kan helemaal stoppen met opstarten.
  • CPU: Een falende CPU kan ertoe leiden dat uw computer helemaal niet opstart. Als de CPU oververhit raakt, kan uw computer een blauw scherm vertonen wanneer deze wordt belast, bijvoorbeeld wanneer u een veeleisend spel speelt of video codeert.
  • RAM: Applicaties schrijven gegevens naar uw RAM en gebruiken deze voor kortetermijnopslag. Als uw RAM begint te falen, kan een toepassing gegevens naar een deel van het RAM schrijven, deze later teruglezen en een onjuiste waarde krijgen. Dit kan leiden tot applicatiecrashes, blauwe schermen en bestandscorruptie.
  • Grafische kaart: problemen met de grafische kaart kunnen leiden tot grafische fouten bij het weergeven van 3D-inhoud of zelfs alleen bij het weergeven van uw bureaublad. Als de grafische kaart oververhit raakt, kan het grafische stuurprogramma crashen of kan uw computer tijdens belasting vastlopen, bijvoorbeeld bij het spelen van veeleisende 3D-games.
  • Ventilatoren: als een van de ventilatoren in uw computer uitvalt, kunnen componenten oververhit raken en kunt u de bovenstaande problemen met de CPU of grafische kaart tegenkomen. Uw computer kan zichzelf ook abrupt afsluiten, zodat deze niet verder oververhit raakt en zichzelf beschadigt.
  • Moederbord: Problemen met het moederbord kunnen zeer moeilijk te diagnosticeren zijn. Mogelijk ziet u af en toe blauwe schermen of soortgelijke problemen.
  • Voeding: Een defecte voeding is ook moeilijk te diagnosticeren - het kan te veel stroom leveren aan een onderdeel, het beschadigen en ervoor zorgen dat het defect raakt. Als de voeding volledig uitvalt, wordt uw computer niet ingeschakeld en gebeurt er niets als u op de aan/uit-knop drukt.

Andere veelvoorkomende problemen - bijvoorbeeld een computer die langzamer gaat werken - zijn waarschijnlijk softwareproblemen.

Het is ook mogelijk dat softwareproblemen veel van de bovenstaande symptomen kunnen veroorzaken - malware die diep in de Windows-kernel vasthakt, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw computer een blauw scherm krijgt.

hoe-vertel-een-hardware-probleem-van-een-software-probleem foto 3

De enige manier om het zeker te weten

We hebben geprobeerd u een idee te geven van het verschil tussen veelvoorkomende softwareproblemen en hardwareproblemen met de bovenstaande voorbeelden. Maar het is vaak moeilijk om het zeker te weten, en het oplossen van problemen is meestal een proces van vallen en opstaan. Dit is met name het geval als u een periodiek probleem heeft, zoals een paar keer per week een blauwe screening van uw computer.

U kunt proberen uw computer te scannen op malware en Systeemherstel uit te voeren om de systeemsoftware van uw computer terug te zetten naar de vorige werkende staat, maar dit zijn geen gegarandeerde manieren om softwareproblemen op te lossen.

De beste manier om te bepalen of het probleem dat u hebt een software- of hardwareprobleem is, is door de kogel te doorbreken en de software van uw computer terug te zetten naar de standaardstatus. Dat betekent dat u Windows opnieuw moet installeren of de functie Vernieuwen of resetten op Windows 8 moet gebruiken. Kijk of het probleem zich blijft voordoen nadat u het besturingssysteem naar de standaardstatus hebt hersteld. Als u hetzelfde probleem nog steeds ziet, bijvoorbeeld als uw computer een blauw scherm vertoont en na het opnieuw installeren van Windows een blauw scherm blijft vertonen, weet u dat u een hardwareprobleem heeft en dat uw computer moet worden gerepareerd of vervangen. Als de computer crasht of vastloopt tijdens het opnieuw installeren van Windows, heb je zeker een hardwareprobleem.

Zelfs dit is geen volledig perfecte methode - u kunt bijvoorbeeld Windows opnieuw installeren en daarna dezelfde hardwarestuurprogramma's installeren. Als de hardwarestuurprogramma's slecht zijn geprogrammeerd, kunnen de blauwe schermen doorgaan.

hoe-vertel-een-hardware-probleem-van-een-software-probleem foto 4

GERELATEERDE ARTIKELENBeginner Geek: Windows opnieuw installeren op uw computer Alles wat u moet weten over het resetten van deze pc in Windows 8 en 10


Blauwe schermen van de dood zijn tegenwoordig niet zo gebruikelijk in Windows - als u ze vaak tegenkomt, heeft u waarschijnlijk een hardwareprobleem. De meeste blauwe schermen die u tegenkomt, worden waarschijnlijk veroorzaakt door hardwareproblemen.

Aan de andere kant zijn andere veelvoorkomende klachten, zoals het trager worden van mijn computer, gemakkelijk op te lossen softwareproblemen. Maak bij twijfel een back-up van uw bestanden en installeer Windows opnieuw.

Image Credit: Anders Sandberg op Flickr, comedy_nose op Flickr

Meer verhalen

Hoe een tabel in Word te verwijderen

Als je een tabel in Word hebt ingevoegd en deze nu wilt verwijderen, heb je misschien gemerkt dat het niet zo eenvoudig is om de hele tabel te verwijderen zonder andere inhoud rond de tafel te verwijderen. We laten u een aantal manieren zien om deze beperking te omzeilen.

Een Spigot Minecraft-server uitvoeren voor aangepaste multiplayer

De native LAN-ondersteuning van Minecraft is geweldig om games on-the-fly uit te voeren, maar als je een speciale, aangepaste server wilt, is Spigot de juiste keuze. Spigot is gebouwd op een plug-in-API genaamd Bukkit, die het aanpassen van je gameplay gemakkelijk maakt, en aangezien het Bukkit-project al bestaat sinds het begin van

Hoe Spotlight's zoekopdrachten op het internet op Mac, iPhone en iPad uit te schakelen

Mac OS X en iOS van Apple sturen uw Spotlight-zoekopdrachten via internet naar Apple. U ziet dan resultaten van Bing en voorgestelde websites, locaties en media-inhoud. U kunt dit uitschakelen en uw zoekopdrachten volledig lokaal houden, of u Spotlight nu op een Mac- of iOS-apparaat gebruikt.

Tegels toevoegen, verwijderen en aanpassen in het startmenu van Windows 10

Er zijn veel dingen veranderd met het Start-menu van Windows 7 naar Windows 10. Als je Windows 8 hebt overgeslagen, staat je misschien een hele aanpassing te wachten, vooral als het gaat om de menutegels van Start. We willen het hebben over hoe u ze kunt toevoegen, verwijderen en aanpassen.

Toegang krijgen tot lokale en USB-harde schijven in uw virtuele Hyper-V-machine

Het is buitengewoon handig om toegang te krijgen tot een lokale harde schijf (of het nu een interne schijf of een externe schijf is) die is aangesloten op uw Windows-computer vanuit een virtuele machine die draait in Hyper-V. Het is echter niet zo handig om erachter te komen hoe je dat doel precies kunt bereiken. Lees verder terwijl we je begeleiden

Geek Trivia: Greebles zijn een cruciaal element van het decorontwerp in welk filmgenre?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Een tabel geheel of gedeeltelijk selecteren in Word

Net zoals het selecteren van tekst en afbeeldingen in Word een veel voorkomende taak is in Word, is het selecteren van inhoud in een tabel dat ook. Soms wilt u een enkele cel, een hele rij of kolom, meerdere rijen of kolommen of een hele tabel selecteren.

Uiterlijkinstellingen aanpassen op een Chromebook

Chromebooks en Chrome OS hebben een volledige bibliotheek met leuke, funky thema's die u kunt gebruiken om uw browse-ervaring op te fleuren. Niet alleen dat, maar met functies zoals Surprise Me, roteert je achtergrondbehang continu door het Google Image-archief om je een frisse afbeelding te geven om naar te kijken

Geek Trivia: Zwevende tijdlijnen zijn een cruciaal onderdeel van?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: het grootste irrigatieproject ter wereld bevindt zich in?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!