Hoe u uw zwart-witfoto's kunt verbeteren met aanpassingscurven

hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 1 te verbeteren

Vorige week lieten we je zien hoe je je kleurenfoto's omzet naar zwart-wit foto's. Hoewel de tips en trucs die we met u hebben gedeeld geweldige resultaten opleveren, zijn we deze week terug om enkele krachtige technieken uit te lichten om uw imago naar een hoger niveau te tillen.

hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 2 te verbeterenWaarom wil ik dit doen?

Als het voor u nieuw is om moderne digitale camerafoto's om te zetten in zwart-witfoto's, raden we u aan eerst de vorige tutorial te bekijken, Hoe u uw kleurenfoto's kunt converteren naar verbluffende zwart-witafdrukken. In de inleiding van die tutorial behandelen we de overkoepelende motieven voor het gebruik van geavanceerde fotobewerkingstechnieken om geweldige zwart-witafdrukken te maken.

Door de reeks meer geavanceerde tips te volgen die we voor deze zelfstudie hebben afgerond, kunt u uw zwart-witfoto's echter naar een hoger niveau tillen. Je mag niet elke foto die je maakt in deze mate bewerken, maar voor degenen die je echt wilt masseren, manipuleren of anderszins verbeteren voordat ze aan je muur hangen, kunnen de technieken precies de juiste hoeveelheid pop toevoegen aan een afbeelding.

Wat heb ik nodig?

hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 3 te verbeteren

Net als bij onze vorige foto-tutorial, heb je twee basisdingen nodig:

 • Foto's om te bewerken
 • Adobe Photoshop
 • We zullen een kopie van Adobe Photoshop CS6 gebruiken, maar de technieken die in de tutorial van vandaag worden beschreven, zouden prima moeten werken in eerdere edities van Photoshop, aangezien de tools die we gebruiken al jaren in Photoshop zijn opgenomen. Voor de tutorial van vandaag gebruiken we een eenvoudige foto die we hebben gemaakt van onze ochtendespresso die in het kopje spat. Het is geen weids uitzicht op Yosemite National Park, dat weten we, maar we gebruiken graag rustige foto's om technieken te laten zien, omdat het meer de nadruk legt op de subtiele veranderingen van de techniek zelf. We gaan verder waar we waren gebleven in onze vorige foto-tutorial. Je hebt een foto die je wilt bewerken, je hebt deze al naar zwart-wit geconverteerd met een van de effectieve technieken die we hebben geschetst, en nu ben je klaar om wat meer aanpassingen te doen. We hebben onze basisafbeelding genomen, hierboven te zien, en gebruikten de standaardfilter in het Zwart-wit aanpassingsmenu om een ​​redelijk neutrale zwart-wit basisafbeelding te creëren. Daar bouwen we hieronder op voort.

  Wat zijn curven en hoe kan ik er gebruik van maken?

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 4 te verbeteren

  Curven zijn mogelijk de meest onderbenutte tool in het Photoshop-arsenaal en ze vormen het hart van onze tutorial van vandaag. Veel mensen zijn afgeschrikt om ze te gebruiken omdat ze niet bijzonder intuïtief zijn en er zoveel andere tools beschikbaar zijn die een beetje gemakkelijker te begrijpen zijn.

  In tegenstelling tot Niveaus, waar de aanpassingen die u maakt gelijkmatig over de afbeelding worden toegepast, worden de curven gedetailleerder toegepast, wat het voor u, de editor, veel gemakkelijker maakt om zeer subtiele wijzigingen in de afbeelding aan te brengen. Als u bijvoorbeeld diepere schaduwen of helderder wit wilt, of een bepaalde blauwtint (nu grijs) in de lucht die in uw foto is omlijst, wilt isoleren, kunt u dit doen met het gereedschap Curven.

  In de bovenstaande afbeelding ziet u zowel de basisfoto als de niet-aangepaste curven uitlezing van de afbeelding. Merk op hoe de lijn van linksonder naar rechtsboven een mooie strakke, rechte diagonale lijn is; onze Curves zijn met andere woorden vrij vlak. De rondingen kunnen een beetje abstract lijken, dus laten we een plek op onze foto kiezen en kijken waar deze op de bocht valt. We gaan op de witte kant van de beker klikken om die plek te proeven. Opmerking: als u gewoon op een plek klikt en deze vasthoudt, wordt de plek op de curve weergegeven, maar als u CTRL ingedrukt houdt en erop klikt, staat er een permanent merkteken op de curvelijn:

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 5 te verbeteren

  Laten we nu eens kijken naar die kleine zwarte stip op die curve. Volg het met je ogen naar de linker verloopbalk en volg het dan met je ogen naar beneden naar de onderste verloopbalk. Die stip staat voor de ietwat grijze, bijna witte waarde van het kopje op de foto.

  Omdat de curve niet is aangepast, komt de invoer (de onderste gradiëntbalk) overeen met de output (de linker gradiëntbalk). Als we die kleine markering op de curve zouden pakken en naar beneden zouden trekken, zou de waarde donkerder worden, en als we hem zouden verhogen, zou het de waarde lichter maken. Laten we eens kijken wat er gebeurt als we dat doen in het volgende gedeelte van de tutorial.

  Uw afbeelding aanpassen via handmatige curvemanipulatie

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 6 te verbeteren

  De waarden voor die specifieke toon en de hele curve zijn gewijzigd. Het voorheen licht grijze kopje is nu schrikbarend wit en de highlights op het chroom van de espressomachine zijn veel helderder (net als de rest van de afbeelding). Er zijn een aantal mooie subtiele veranderingen in het beeld, zoals in de reflecties, en de vorm van het bakelieten handvat van de espresso portafilter is nu aanzienlijk beter gedefinieerd tegen de achtergrond. Het is geen slecht uitziende kleine afbeelding, en het is nu een stuk visueel interessanter dan voorheen.

  Maar wat als we de tegenovergestelde route zouden nemen? Wat als we de waarde ver naar beneden zouden laten zakken in plaats van het omhoog te stuwen?

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 7 te verbeteren

  We konden het niet helemaal naar beneden laten vallen, want dan zou het beeld bijna helemaal zwart worden. In plaats daarvan hebben we het aanzienlijk onder de startlijn laten vallen (de lichtgrijze lijn die de oorspronkelijke basislijncurve aangeeft). Je kunt zien hoe het de foto aanzienlijk donkerder maakt en van een heldere coffeeshopfoto iets humeuriger maakt. Het eindresultaat is duidelijk een beetje aan de onderbelichte kant, maar we wilden je laten zien hoe dramatisch een vrij kleine aanpassing in de curve dingen zou kunnen veranderen.

  Nu we met een enkel punt op de curve hebben gespeeld en hebben gezien hoe dit alles beïnvloedt, laten we de curve opnieuw instellen. Houd de ALT-toets ingedrukt en de knop Annuleren in het vak Curven verandert in Reset. Klik om de curve terug te zetten naar de staat waarin deze zich bevond toen u het menu opende.

  Laten we eens kijken wat er gebeurt als we meer punten aan de curve toevoegen. Ga je gang en herhaal het proces dat we hierboven hebben uitgevoerd om een ​​van de lichtste punten in je foto te selecteren (zoals ons espressokopje) en kies vervolgens het donkerste punt met dezelfde techniek. Je krijgt dan een stip voor het licht en een stip voor het donker op je ronding.

  Dit is waar dingen leuk worden. We hebben zojuist een ankerpunt gemaakt voor de donkerste en lichtste delen van ons beeld, laten we een beetje gek worden met alles daartussenin. Gebruik de druppelaar om een ​​deel van de afbeelding te kiezen dat u wilt aanpassen (of, omdat we speels zijn, pak gewoon een willekeurig punt op de lijn) en maak een aanpassing. Als je het leuk vindt, laat het dan. Als je het niet leuk vindt, schuif je het terug op zijn plaats. Voel je vrij om aan de curve te trekken en te trekken zoals je wilt om de afbeelding te creëren waarnaar je op zoek bent. Na een paar minuten spelen kwamen we op dit uit:

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 8 te verbeteren

  U kunt zien hoe het, door met de rondingen te spelen, mogelijk is om elementen van onze eerdere twee voorbeeldafbeeldingen vast te leggen. We hielden van de helderheid van de beker, maar we hielden ook van rijke, humeurige schaduwen. Een beetje spelen met de rondingen laat ons enkele schaduwen naar beneden halen, de intensiteit van de hooglichten verhogen en genieten van het beste van beide.

  Nu we hebben gekeken naar handmatige curve-aanpassingen, laten we eens kijken naar de Curve-presets.

  Snelle manipulaties met vooraf ingestelde curven

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-verbeteren foto 9

  We raden aan om een ​​tijdje handmatig met de Curve-tool te spelen totdat je echt een idee krijgt van hoe het veranderen van de curve je afbeeldingen verandert. Als je dat eenmaal hebt gedaan, zul je het waarschijnlijk van onschatbare waarde vinden om een ​​beroep te doen op de voorinstellingen van de Curve-tool.

  In de laatste afbeelding van het vorige gedeelte van de zelfstudie kwamen we bijvoorbeeld tot een vrij contrastrijke afbeelding. Het wit en de hooglichten waren redelijk helder en de schaduwen waren behoorlijk rijk. Omdat we hebben vastgesteld dat we van afbeeldingen met een hoog contrast houden, kunnen we de volgende keer dat we het hulpmiddel Curven gebruiken, onze afbeeldingscurve vooraf instellen door Sterk contrast te selecteren. Laten we eens kijken naar de curve die het ons geeft voor die preset:

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 10 te verbeteren

  De voorinstelling is in wezen de curve die we hadden in onze vorige afbeelding (behalve een beetje vloeiender omdat deze niet de extra aantrekkingskracht heeft op de hoogtepunten en lowlights die we erin hebben gezet). U kunt zien hoe het gebruik van de cadeautjes om in de gewenste richting te gaan en vervolgens de klus af te ronden door subtiele wijzigingen aan te brengen in de bestaande curve een veel snellere manier is om de gewenste resultaten te bereiken dan het wiel opnieuw uit te vinden.

  Spelen met zwarte, grijze en witte punten

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 11 te verbeteren

  Als je bang was dat we geen leuke trucs meer hadden in het Curves-menu, maak je dan geen zorgen meer. We hebben nog een handige kleine truc om u te helpen de rondingen te manipuleren en uw zwart-witafbeeldingen verder te verbeteren. Er is een groot deel van het Curves-menupaneel waar we het nog niet eens over hebben gehad, en dat zijn de zwarte, grijze en witte aanpassingsdruppelaars aan de onderkant van het deelvenster.

  Ons werk met zwart-wit afbeeldingen maakt deze tools nog relevanter. Als we afbeeldingen met een hoog contrast willen maken en echt de scherpte willen vastleggen die gebruikelijk is in oude zwart-witfoto's, is het zo gemakkelijk om dit te doen met een snelle manipulatie van de zwarte, grijze en witte punten. Klik op elk punt en selecteer het donkerste punt in de afbeelding, een middengrijs punt en het witste punt in de afbeelding:

  hoe-je-zwart-wit-foto's-met-aanpassingscurven-foto 12 te verbeteren

  Vanaf hier kunt u de curve manipuleren en voorinstellingen toepassen, net zoals u deed in de vorige twee stappen van de zelfstudie.


  Hoewel veel mensen afschrikken van de complexiteit van de Curves-tool, hopen we dat je na een beetje knutselen hebt gezien hoe de extra inspanning de tijd waard is en echt fantastische afbeeldingen oplevert.

  Heb je een tip of truc om foto's naar zwart-wit te converteren en ze eruit te laten springen? Neem deel aan het onderstaande gesprek.

Meer verhalen

De beste ruisonderdrukkende hoofdtelefoon van 2016

Met deze hoogwaardige hoofdtelefoon met ruisonderdrukking kun je de wereld om je heen afsluiten en genieten van je muziek... of het zoete geluid van stilte.

De beste draadloze hoofdtelefoon van 2016

Last van verwarde snoeren? Hier leest u hoe u de juiste draadloze hoofdtelefoon of oortelefoon vindt, samen met onze best beoordeelde beoordelingen.

De beste beveiligingssuites van 2016

Je computer gebruiken voor games en sociale media is leuk; het veilig houden is dat niet. Een beveiligingssuite kan uw totaaloplossing zijn. We hebben er bijna vier dozijn getest en deze 10 krijgen onze hoogste aanbeveling.

30 verborgen tips voor het beheersen van iOS 10

Apple's iOS 10 is gearriveerd. Met deze tips kun je er het beste van maken.

12 tips om e-mail onder de knie te krijgen op iOS

Hier leest u hoe u het meeste uit de ingebouwde Mail-app en enkele andere op iOS kunt halen.

Alexa, vertel me wat Amazon Echo-tips

Als je het geluk hebt om je eigen audiorobot van Amazon in huis te hebben, vind je hier alles wat je moet weten om het meeste uit je gesprekken te halen.

Windows 10 opschonen met de Refresh Windows Tool

Microsoft's Refresh Windows-tool kan uw Windows 10-pc ontdoen van junkware en deze terugbrengen naar een schone, onberispelijke staat.

Crowdfunden zonder failliet te gaan en uw donateurs te irriteren

Crowdfundingproducten hebben unieke uitdagingen. Lees verder voor de ins en outs van het lanceren van een product.

Hoe u uw Windows 10 vergrendelscherm gebruikt en aanpast

Het vergrendelscherm lijkt misschien een obstakel, maar het biedt nuttige informatie en aanpassingsopties.

Hoe 'Druk op Home om te openen' in iOS 10 uit te schakelen

iOS 10 laat je aanraken en drukken om te ontgrendelen via Touch ID. Hier leest u hoe u die extra stap kunt overslaan.