Hoe bestanden en mappen op elk besturingssysteem te verbergen

Een verborgen bestand of map is gewoon een normaal bestand of map met een verborgen optieset. Besturingssystemen verbergen deze bestanden standaard, dus je kunt deze truc gebruiken om sommige bestanden te verbergen als je een computer met iemand anders deelt.

Deze truc is verre van onfeilbaar. Het is triviaal om de optie verborgen bestanden weergeven in te schakelen en een verborgen bestand te vinden. Besturingssystemen verbergen standaard veel systeembestanden - gewoon om ze uit de weg te ruimen.Een bestand of map verbergen in Windows

Om een ​​bestand of map in Windows te verbergen, opent u een Windows Verkenner- of Verkenner-venster en zoekt u het bestand of de map die u wilt verbergen. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Eigenschappen.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen

Schakel het selectievakje Verborgen in in het paneel Algemeen van het venster Eigenschappen. Klik op OK of Toepassen en uw bestand of map wordt verborgen.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 3

Windows heeft ook een tweede type verborgen bestand of map, ook wel een systeembestand genoemd. Er is een aparte optie om het bekijken van systeembestanden en mappen in te schakelen. Je kunt een extra verborgen bestand maken door het te markeren als een systeembestand - mensen zullen hun best moeten doen om de optie Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen) uit te schakelen om het te vinden. U kunt dit niet vanuit de grafische interface doen, dus volg onze handleiding voor het markeren van bestanden en mappen als systeembestanden op Windows als u dit wilt doen.

Bekijk verborgen bestanden en mappen op Windows

Om een ​​verborgen bestand of map op Windows 8 of 10 te bekijken, klikt u op het tabblad Weergeven op het lint bovenaan het Verkenner-venster en schakelt u het selectievakje Verborgen items onder Weergeven/verbergen in. Verborgen bestanden en mappen hebben gedeeltelijk transparante pictogrammen, zodat u gemakkelijk kunt zien welke verborgen zijn en welke normaal zichtbaar zijn.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto-verbergen 4

Klik in Windows 7 op de knop Organiseren op de werkbalk en selecteer Map- en zoekopties.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen

Klik op het tabblad Weergave en selecteer de optie Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven. Klik op OK of Toepassen om uw wijzigingen op te slaan.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto-verbergen 6

Verberg een bestand of map op Linux

Linux verbergt bestanden en mappen met een punt aan het begin van hun naam. Om een ​​bestand of map te verbergen, hernoemt u het en plaatst u een punt aan het begin van de naam. Stel dat u bijvoorbeeld een map had met de naam Geheimen die u wilde verbergen. Je zou het hernoemen naar .Secrets, met de punt ervoor. Bestandsbeheerders en andere hulpprogramma's verbergen het standaard uit het zicht.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 7

Bekijk verborgen bestanden en mappen op Linux

Klik op de optie Verborgen weergeven in uw bestandsbeheerder naar keuze om verborgen bestanden en mappen op Linux te bekijken. Klik bijvoorbeeld in de Nautilus-bestandsbeheerder die wordt gebruikt op Ubuntu en andere op GNOME gebaseerde Linux-distributies op het menu Beeld en selecteer Verborgen bestanden weergeven.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto-verbergen 8

De optie geeft alleen bestanden en mappen weer met een punt aan het begin van hun naam.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 9

U kunt verborgen bestanden ook bekijken in een dialoogvenster Openen of Opslaan. Klik op Ubuntu en andere op GNOME gebaseerde Linux-distributies met de rechtermuisknop in de lijst met bestanden en selecteer de optie Verborgen bestanden weergeven.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 10

Een bestand of map verbergen op Mac OS X

Macs verbergen ook bestanden en mappen die beginnen met een . karakter. Er is ook een speciaal verborgen kenmerk dat de Finder zal gehoorzamen. Het verbergen van een bestand of map is iets moeilijker op een Mac. Probeer de naam van een bestand of map te wijzigen, zodat het begint met een punt en de Finder zal u vertellen dat deze namen zijn gereserveerd voor het systeem. Er is ook geen manier om snel het verborgen kenmerk in de grafische interface van de Finder te schakelen.

U kunt snel een bestand of map markeren als verborgen met de opdracht chflags in de terminal. Open eerst een Terminal-venster door op Command + Space te drukken, Terminal in het Spotlight-zoekvenster te typen en op Enter te drukken.

Typ de volgende opdracht in de terminal, maar druk niet op Enter:

chflags verborgen

Zorg ervoor dat u een spatie typt na verborgen.

Zoek vervolgens het bestand of de map die u wilt verbergen in de Finder. Sleep het naar de terminal. Het exacte pad van het bestand of de map verschijnt in de terminal.

Druk op Enter om de opdracht uit te voeren. Hiermee wordt het bestand als verborgen gemarkeerd.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 12

Gebruik dezelfde opdracht om een ​​bestand of map in de toekomst zichtbaar te maken, met chflags nohidden in plaats van chflags hidden.

Bekijk verborgen bestanden en mappen op Mac OS X

Mac OS X heeft een geheime sneltoets om verborgen mappen en bestanden te bekijken in het dialoogvenster Openen of Opslaan van elk programma. Druk gewoon op Command + Shift + Punt. Merk op dat dit alleen werkt in de dialoogvensters Openen en Opslaan - niet in de Finder zelf. Dit kan echter de handigste manier zijn om snel toegang te krijgen tot uw verborgen bestanden wanneer u ze nodig hebt.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 13

De Finder heeft geen grafische optie voor het bekijken van verborgen bestanden en mappen. In plaats daarvan moet u een opdracht gebruiken. Open eerst een Terminal-venster op dezelfde manier als hierboven. Voer de volgende opdrachten uit op Mac OS X 10.9 Mavericks. Deze opdrachten zorgen ervoor dat de Finder altijd verborgen bestanden toont en de Finder opnieuw start, zodat uw wijzigingen van kracht worden. Typ elke opdracht in de terminal en druk na elke opdracht op Enter.

standaardwaarden schrijven com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

killall Finder

(Op oudere versies van Mac OS X vóór Mavericks — 10.8 Mountain Lion. 10.7 Lion en 10.6 Snow Leopard — gebruik dezelfde commando's als hierboven, maar verander com.apple.finder in com.apple.Finder — de F moet hier met een hoofdletter worden geschreven op deze besturingssystemen.)

De Finder toont verborgen bestanden. Ze zijn gedeeltelijk transparant, zodat u kunt zien welke bestanden verborgen zijn en welke normaal gesproken zichtbaar zijn.

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 15

Om bestanden weer te verbergen, voert u de volgende opdrachten uit in een terminalvenster:

standaardwaarden schrijven com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE

killall Finder

(Vergeet niet om in oudere versies van Mac OS X com.apple.Finder te gebruiken).

hoe-bestanden-en-mappen-op-elk-besturingssysteem-foto te verbergen 16


Om daadwerkelijk te voorkomen dat mensen toegang krijgen tot uw geheime bestanden en mappen, wilt u ze in plaats daarvan versleutelen. Bestanden en mappen die op de bovenstaande manieren zijn verborgen, zijn met een paar klikken toegankelijk - ze zijn aan het zicht onttrokken, maar gemakkelijk te vinden als iemand ze zoekt. Versleuteling zorgt ervoor dat uw bestanden en mappen alleen toegankelijk zijn als iemand uw coderingssleutel heeft.

Meer verhalen

Hoe u geheimen beter kunt organiseren met Keepass Password Manager

De internetdiensten van tegenwoordig zijn sterk afhankelijk van op tekst gebaseerde wachtwoorden voor gebruikersauthenticatie. De alomtegenwoordigheid van deze diensten in combinatie met de moeilijkheid om grote aantallen en symbolen van veilige wachtwoorden te onthouden, verleiden gebruikers om eenvoudige, gemakkelijk te raden wachtwoorden op meerdere websites te hergebruiken, waardoor hun

Hoe u Word kunt dwingen om gebruikers te vragen een document te openen als alleen-lezen

Als u een document deelt en u wilt voorkomen dat er wijzigingen in worden aangebracht, kunt u Word dwingen de gebruiker te vragen het document te openen als alleen-lezen wanneer ze het bestand openen. We laten u zien hoe u deze instelling kunt inschakelen.

Hoe u uw persoonlijke financiën beheert met deze handige apps en websites

Uw maandelijkse financiën onder controle houden (geen woordspeling bedoeld) is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Met rekeningen die elke maand variëren, verrassingsuitgaven die op het slechtst mogelijke moment opduiken, en boodschappen die met elk seizoen groter lijken te worden, vragend om een ​​beetje hulp van uw

11 tips en trucs voor Microsoft Edge op Windows 10

Windows 10 bevat Microsoft Edge, dat Internet Explorer als standaardbrowser vervangt. De interface van Edge is helemaal opnieuw geschreven en werpt de oude interface van Internet Explorer en al die rommel weg.

Hoe de toetsenbordgeluiden op iPhone of iPad uit te schakelen

Na het testen van de nieuwe iOS 9-bèta, was het eerste dat ons opviel hoe vervelend de toetsenbordgeluiden kunnen zijn na ongeveer 32 seconden typen. Gelukkig is het supereenvoudig om ze uit te schakelen - zo gemakkelijk zelfs dat we er waarschijnlijk geen artikel over hoeven te schrijven.

4 manieren om het scherm van uw laptop of desktop op uw tv te bekijken

Het spiegelen van het scherm van uw laptop of desktop-pc op uw tv is eigenlijk vrij eenvoudig, ervan uitgaande dat u weet wat u doet. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zowel bedraad als draadloos.

Hoe u de bestanden van uw computer kunt delen met een virtuele machine

Virtuele machines zijn geïsoleerde containers, dus het gastbesturingssysteem in de virtuele machine heeft geen toegang tot het bestandssysteem van uw computer. U moet gedeelde mappen instellen in een programma zoals VirtualBox of VMware om bestanden te delen.

Wat is het verschil tussen TCP en UDP?

U hebt waarschijnlijk verwijzingen naar TCP en UDP gezien bij het instellen van port-forwarding op een router of bij het configureren van firewallsoftware. Deze twee protocollen worden gebruikt voor verschillende soorten gegevens.

Hoe u uw favoriete instellingen vastzet in het startmenu in Windows 10

Als u merkt dat u in Windows 10 keer op keer dezelfde instellingen gebruikt, kunt u deze instellingen als tegels aan het menu Start toevoegen voor snelle en gemakkelijke toegang. We laten u zien hoe u dit kunt doen.

Verander een Raspberry Pi in een stoommachine met Moonlight

Valve's Steam Machines zijn bedoeld om je Steam-gamebibliotheek rechtstreeks naar je woonkamer te brengen (maar tegen een nogal hoge premie). Vandaag laten we je zien hoe je je Steam-bibliotheek (plus al je andere computergames) voor een fractie van de prijs naar je woonkamer kunt brengen met een Raspberry Pi.