Hoe verandert dynamisch bereik compressie audio?

Dynamic Range Compression wordt in alles gebruikt. De meeste audio-editors hebben een compressoreffect en het beheersen ervan kan het verschil betekenen tussen een mix op amateur- en pro-niveau. Om te begrijpen hoe het werkt, moeten we kijken wat het precies doet.

Dynamisch bereik compressie

Allereerst moet dit niet worden verward met algemene audiocompressie, dat is gegevenscompressie en omvat zaken als MP3-conversie. We hebben het absoluut NIET over compressie van kwaliteit om ruimtebesparende redenen. Als dat is wat je zoekt, kijk dan eens naar HTG Explains: What Are the Differences Between Al Die Audio Formaten?We hebben het over compressie van het dynamische bereik van geluid in een audiotrack. Als je een pin-drop opneemt gevolgd door een TNT-explosie, zul je merken dat er een heel groot verschil is in de intensiteit van die twee geluiden. Dat noemen we dynamisch bereik. Nu zijn onze oren best goed in het werken met zulke grote verschillen, maar audioapparatuur niet. Als je ooit een oorlogsfilm hebt gezien waarin de dialoog van de acteurs werd overstemd door geweervuur, dan weet je waar ik het over heb. Toegegeven, dat zou in het echte leven ook moeilijk te horen zijn, maar de audioapparatuur die bij het proces betrokken is, maakt het behoorlijk onverstaanbaar. Dat is waar een compressor binnenkomt.

hoe-doet-dynamisch-bereik-compressie-audio foto 2

De afbeelding hierboven toont een in een rek gemonteerde compressor, die een audiosignaal opneemt en aanpast op basis van verschillende parameters. Het lijkt veel op het hebben van een persoonlijke audio-engineer die het signaal constant zal aanpassen aan waar het zou moeten zijn, terwijl het door het systeem loopt. Compressoren zijn meestal fysieke apparaten die signalen verwerken die aan andere effecten en processors kunnen worden gekoppeld, maar het effect kan ook via software worden toegepast. Je kunt de niveaus aanpassen waarop hij aan de knoppen begint te draaien, hoe snel hij handelt en hoeveel compressie wordt toegepast gedurende welke periode, maar dat is waar zijn focus zich op beperkt. Dit vermindert het dynamische bereik op vooraf bepaalde manieren, zodat het resultaat uniforme audio is, of in ieder geval audio waarvan het harde en zachte uiteinde veel dichter bij elkaar liggen.

Als een effect

Compressoren kunnen ook worden gebruikt voor artistieke effecten. Het kan zangers in staat stellen om net zo hard te fluisteren als de vervormde gitaar. Dit resultaat zou niet zo goed werken door alleen het volume aan te passen, vooral als de zanger plotseling overschakelde van fluisteren naar uitschreeuwen. Laten we enkele voorbeelden bekijken.

Luister rond 0:43 voor de basdrum; je hoort de rest van het volume van de track dalen.

Voor het voordeel van de moordenaars, ga ik ervan uit dat het effect hier opzettelijk is. Je kunt horen wanneer de basdrum begint rond 43 seconden te beginnen, zodat het volume van al het andere een beetje daalt. Dit specifieke gebruik wordt vaak gehoord in de verschillende techno-subgenres om beats te accentueren. Hoewel het opzettelijk kan zijn, is dit pompen meestal een teken van een slecht of overgecomprimeerd nummer

Luister naar de krachtige stem van de leadzanger om 0:22 en een lage om 1:29.

Na 22 seconden hoor je Amy Lee een krachtige stem duwen die dicht bij een schreeuw komt, maar het klinkt gedempt. Om 1:29 hoor je de gelaagde achtergrondzang fluisteren, maar het volume is normaal. En natuurlijk hoor je dat pompende effect terwijl het publiek de hele video door klapt.

Beide voorbeelden laten zien wat DRC kan doen in geïsoleerde omstandigheden, d.w.z. als een effect op een bepaalde clip. Het is iets moeilijker om te illustreren hoe compressie wordt gebruikt in het meer reguliere gebruik.

Constant volume

hoe-verandert-dynamisch-bereik-compressie-audio foto 3

Afbeelding die verschillende compressorconfiguraties illustreert om het volume te beperken (van Wikimedia Commons)

DRC werkt goed als een meer geavanceerde volumebegrenzer die voorkomt dat het signaal gaat clippen, wat de geluidskwaliteit kan vervormen en gevoelige apparatuur kan beschadigen. Het wordt universeel gebruikt om een ​​audiotrack glad te strijken, zodat wanneer een equalizer daarna wordt toegepast, u meer van de voordelen plukt. DRC wordt ook gebruikt in films, zodat je in luide scènes nog steeds de dialoog van de acteurs kunt horen, of zodat het stervende gefluister van een slachtoffer nog steeds luid en duidelijk is na het geweerschot dat hem beëindigde. Het kan echter nog steeds enkele van de dynamische effecten behouden. Laten we het voorbeeld van een band nemen.

De drums zijn een echt dynamisch en over het algemeen luid onderdeel van een band. Als de drumtrack ongelijk is, is dit behoorlijk merkbaar. Zeg dat de drummer moe is of een paar kleine fouten maakt tijdens het nummer. Sommige delen van het nummer hebben luidere baskicks dan andere. Het gebruik van een compressor zal dat compenseren, zodat de lichtere kicks net zo luid zijn als de normale, en de hardere kicks een beetje worden afgezwakt. Snares kan ook worden afgezwakt door de aanvankelijke slag te dempen, waardoor de volgende spleet prominenter wordt.

Op een basgitaar zullen de hogere tonen luider en krachtiger zijn dan de lagere. Een compressor houdt de lage tonen luid en de hogere zacht. Aan de andere kant, als je slaps gebruikt om te accentueren, kun je voorkomen dat ze te hoog worden en afleidend zijn, maar ze toch scherper houden dan de normale bastonen. U kunt ook verhogen hoe lang de noot wordt aangehouden op een hoger volume.

Gitaristen kunnen zich vaak laten meeslepen door hun spel. Compressoren kunnen ervoor zorgen dat de licht getokkelde of getokkelde noten licht blijven en de zwaardere luid. Na een bepaald punt begint zwaar getokkel de audio te vervormen. Het instellen van de drempel van de compressor - daarover later meer - op minder dan dat zal voorkomen dat betoverde gitaristen het nummer verknoeien. U kunt ook de sustain wijzigen.

In dezelfde geest als de basgitaar hebben zangers de neiging om luider te zingen op hogere tonen en zachter op lagere tonen, afhankelijk van hun bereik. Je kunt de toonhoogtes van de zanger behouden, zelfs zonder dat de zanger er meer of minder kracht achter hoeft te zetten.

Op deze manier kan compressie van het dynamisch bereik worden gebruikt om kleinere fluctuaties in de prestaties van artiesten weg te werken. Dit zorgt voor een meer uniform geluid, maar stelt muzikanten toch in staat om bepaalde noten en cadans bewust te benadrukken. Het verwijdert het dynamische bereik van geluiden niet volledig, het zorgt er alleen voor dat de muzikant er meer moeite voor moet doen. Dit alles is vooral belangrijk bij liveshows waar uitvoeringen zeer variabel zijn en veel gevoeliger voor het uithoudingsvermogen en de gemoedstoestand van de artiesten.

Luister naar de eerste 20 seconden en concentreer je op de verandering tussen de intro en de rest van het nummer.

In dit voorbeeld besloten de Cancer Bats om het dynamische bereik over het hele nummer te comprimeren, niet over één bepaald nummer. Let goed op het einde van het intro, ongeveer 14 seconden in. De gitaar is luid als hij in focus is, maar als de rest van de instrumenten inspringen, zakt hij naar beneden en mengt zich erin. Het algehele volume van het nummer doet dat niet' t veranderen door de overgang. Je hoort ook een beetje pompen, maar niet zoveel als in de andere nummers. Tenzij dit het specifieke effect is waar je voor gaat, wordt dit vaak beschouwd als een slecht gebruik van compressie.

Luister naar het einde van de solo-intro om ongeveer 0:07.

Hier gebruikte Daath DRC over individuele instrumenttracks. Je kunt het zien omdat de gitaar in de eerste paar seconden van het nummer een bepaald volume is, en het wordt gehandhaafd gedurende de rest van het nummer. In tegenstelling tot het nummer van de Cancer Bats hierboven, wordt het nummer van Daath luider wanneer de andere instrumenten in een meer opvallende hoeveelheid binnenkomen. Dit is een goed voorbeeld van goede compressie; zoals het Futurama-citaat luidt: als je de dingen goed doet, weten mensen niet zeker of je iets hebt gedaan.

Uiteindelijk hangt het af van wat je wilt. Professionals zeggen dat compressie op elke afzonderlijke track moet worden gebruikt en, indien nodig, op de laatste track als geheel. Dynamisch bereik is goed omdat het flair, nuance en kleur aan audio toevoegt. Compressie wordt gebruikt om te illustreren dat waar muzikanten het willen, en dat wordt gedaan door variatie elders te verminderen. Aan de andere kant kan compressie zijn eigen effect aan audio toevoegen. Verschillende artiesten en zelfs de meeste van sommige genres gebruiken dit voor een specifiek gevoel, als een artistiek effect.

Compressieparameters:

hoe-verandert-dynamisch-bereik-compressie-audio foto 4

Compressoren worden op verschillende manieren gebouwd. Sommige gebruiken buizen, andere gebruiken kleppen, sommige gebruiken lichtsensoren en LED's en de goedkopere gebruiken solid-state onderdelen. Verschillende soorten DRC's zullen het geluid anders kleuren, zij het een beetje. Het doel is natuurlijk niet om het geluid zelf te veranderen, maar een dure buizencompressor hebben die het geluid warmer maakt, kan zeker geen kwaad. Of ze nu goedkoop of duur zijn en ongeacht het mechanisme, ze werken allemaal om het signaal te zien en het volume aan te passen. Compressoreffecten bootsen in wezen hardwarecompressoren na; hierboven zie je het deelvenster voor het compressoreffect in Audacity. Beide richten zich op een handvol parameters.

Threshold: Dit is het niveau waarop de compressor zal werken. Dit kan worden ingesteld op het minimale of maximale volume, maar het wordt vaker gebruikt als een geleidepaal waarop de compressor wijzigingen uitvoert. Na dit punt worden toenames (of afnames, indien gebruikt om omhoog te stoten) in volume aanzienlijk gedempt.

Verhouding: Dit is de verhouding waarmee de overschrijding van het vermogen wordt verminderd. Een verhouding van 20:1 zal alles wat de drempel overschrijdt met zoveel verminderen, dus 20db boven de drempel zal uit de compressor komen als 1db over. Omdat het decibelsysteem logaritmisch is, heeft dit een veel uitgesprokener effect op het volume. Echt hoge verhoudingen, zoals 20:1, 60:1 of oneindig:1, beperken het volume effectief.

Attack: het signaal wordt niet onmiddellijk door de compressor gewijzigd; er is een kleine vertraging. Attack stelt je in staat om deze vertraging te controleren. Het wordt meestal in milliseconden gemeten, dus hogere waarden zorgen ervoor dat het volume door de drempel gaat voordat het wordt gecomprimeerd, waardoor gitaren krachtiger klinken. Lagere waarden helpen bij harde begrenzing.

hoe-verandert-dynamisch-bereik-compressie-audio foto 5

Afbeelding van een gecomprimeerd signaal in vergelijking met het oorspronkelijke signaal (van Wikimedia Commons)

Vrijgeven: gecomprimeerd geluid kan onmiddellijk worden teruggebracht naar hun werkelijke volume of ze kunnen langer op de drempel worden gehouden. Als u een hogere releasewaarde gebruikt, wordt de sustain van een gitaar of bas verhoogd, waardoor noten veel langer kunnen worden aangehouden.

Knie: De Attack bepaalt hoe snel de compressor zal reageren op een signaal dat de drempel overschrijdt. Knie bepaalt hoe snel de compressie op dat signaal wordt toegepast. Een harde knie betekent dat zodra de compressor werkt, deze het signaal volledig comprimeert. Dit werkt goed bij gebruik van de compressor als volumebegrenzer. Een zachte knie zal geleidelijk opbouwen om volledige compressie te gebruiken. Hierdoor blijft de zang natuurlijk klinken, ondanks het gebruik van compressie.

Uitgang: Dit is het uitgangsniveau dat kan worden gewijzigd. Na het comprimeren van een track of signaal kan het weer op het volledige volume worden gebracht of naar een lager volume worden geknipt.

Verschillende instrumenten klinken natuurlijker met specifieke instellingen. Doe wat onderzoek online en experimenteer met je oor totdat je het gewenste geluid hebt gevonden. Je moet jezelf afvragen Wat heeft mijn track nodig? Nu je weet hoe compressie van dynamisch bereik werkt, kun je zelf aan het geluid sleutelen.

Als je op zoek bent naar meer informatie, er is een geweldige post op het Seven Strings-gitaarforum in DRC.

Meer verhalen

Bekijk rommelvrije webpagina's in Chrome en Iron voor soepel en prettig lezen

Ben je het zat om webpagina's vol rommel te bezoeken waar de inhoud die je wilt zien er volledig in verloren gaat? Nu kunt u diezelfde webpagina's overzichtelijk bekijken met de tekst Alleen tekst, alstublieft! extensie voor Chrome en Iron.

Pictogrampakketten voor surfen en zeilen voor uw bureaublad met oceaanthema

We hebben deze week twee prachtige oceaangerelateerde thema's voor Windows 7 gepresenteerd, maar het kan zijn dat u niet tevreden bent met het gebruik van de standaard Windows-pictogrammen. Dat is waar we tussenkomen om te helpen met surfen en zeilen icon...

Hack een oude camera voor full-frame tandwielgat-achtige foto's

Als je op zoek bent naar een weekendproject dat zich bezighoudt met vintage camera- en filmtrucs, laat deze tutorial je zien hoe je een oude en goedkope middenformaatcamera hackt om 35 mm-film volledig te belichten.

Wat u zei: bent u bereid uw garantie voor Geek Pride ongeldig te maken?

De commentaren zijn gelezen en de stemmen zijn opgeteld; zonder twijfel maakt de How-To Geek-menigte garanties ongeldig alsof het een Olympische sport is. Lees verder om te zien hoe, wanneer en waarom uw medelezers hun garantie ongeldig maken.

8-bit Death: A Compilation Classic Arcade Game Fatalities [Video]

Je kwartjes zijn al lang in de machine verzonken, je stampt in een razend tempo op knoppen en dan gebeurt het: de 8-bit reaper komt voor jou. Bekijk deze video-remix van tientallen en tientallen klassieke videogame-arc...

Vrijdagpret: Roadkill Revenge

Ben je toe aan wat stressvermindering na een lange werkweek? Maak je dan klaar om op pad te gaan met het spel van deze week en help deze dieren om een ​​welverdiende wraak te nemen voor de dood van hun konijnenvriend.

Gratis download: het complete werk van H.P. Lovecraft in eBook-formaat

Als je een fan bent van de grote Amerikaanse auteur H.P. Lovecraft, dit is een must-download. En als je zijn werk nog nooit hebt gelezen, is dit je kans: er zijn versies die op bijna elk e-readerapparaat zouden moeten werken.

Pas de gebruikersinterface van Firefox 4.0 aan om een ​​unieke, gepersonaliseerde browser voor uw systeem te maken

De nieuwe gebruikersinterface in Firefox 4.0 ziet er strak uit en is gebruiksvriendelijk, maar wat als u deze naar een geheel nieuw niveau wilt aanpassen? Met behulp van de Stratiform-extensie kunt u het uiterlijk van de gebruikersinterface wijzigen en ervoor zorgen dat deze goed past bij uw fa...

Deze week in de geschiedenis van geek: geboorte van Twitter, 10e verjaardag van OS X en het langste verblijf in de ruimte komt tot een einde

Elke week brengen we je interessante weetjes en mijlpalen uit de archieven van Geekdom. Vandaag nemen we een kijkje bij de geboorte van Twitter, tien jaar Mac OS X en het langste ruimteverblijf in de geschiedenis.

DIY PSU voedt een lichtgewicht thuisserver

Als u probeert de stroom die uw thuisserver naar beneden zuigt te verminderen, kan deze doe-het-zelf-voedingseenheid in combinatie met een energiezuinig moederbord het stroomverbruik van uw server terugbrengen tot netbook-niveaus.