Hoe u van een Raspberry Pi een energiezuinig netwerkopslagapparaat maakt?

hoe-om-van-een-framboos-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 1

Meng een Raspberry Pi en een paar goedkope externe harde schijven en je hebt het recept voor een ultra-low-power en altijd-aan netwerkopslagapparaat. Lees verder terwijl we u laten zien hoe u uw eigen Pi-gebaseerde NAS instelt.

Waarom wil ik dit doen?

Het voordeel van een always-on netwerkopslagapparaat is dat het uiterst handig is om uw gegevens (of back-upbestemming) altijd toegankelijk te hebben voor de computers, zowel binnen als buiten uw netwerk. Het nadeel is in de meeste gevallen dat je voor het gemak behoorlijk wat stroom verbruikt.Onze kantoorserver draait bijvoorbeeld 24/7 en verbruikt bijna $ 200 aan stroom per jaar. Een op Raspberry Pi gebaseerd netwerkopslagapparaat daarentegen verbruikt ongeveer $ 5 aan stroom per jaar.

We zullen de eersten zijn om u toe te geven dat een volwaardige server meer opslagruimte zal hebben en de mogelijkheid om meer werk te doen (zoals het transcoderen van een videocollectie van meerdere terabyte in een redelijke tijdspanne). Voor de meeste mensen is het belangrijkste doel van het hebben van een altijd-aan-computer ergens in huis echter om te dienen als een bestandsserver en een opslagplaats voor back-ups van bestanden. Voor dergelijke taken is de Raspberry Pi meer dan krachtig genoeg en bespaart u een hoop verandering in stroomverbruik.

Wat heb ik nodig?

hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 2

Deze tutorial bouwt voort op onze vorige tutorial: De HTG-gids om aan de slag te gaan met Raspberry Pi en we gaan ervan uit dat je dat al hebt voltooid - met andere woorden, je hebt je Raspberry Pi al, hebt hem ingeschakeld, aangesloten op een muis en toetsenbord , en je hebt er Raspbian op geïnstalleerd.

Naast de uitrusting die je nodig hebt uit de tutorial Aan de slag met Raspberry Pi, heb je alleen de volgende hardware:

  • Eén (minimaal) USB externe harde schijf voor eenvoudige netwerkback-ups en bestandsserving

of

  • Twee (minimaal) USB externe harde schijven voor lokale gegevensredundantie

Dat is het! Als u alleen een eenvoudige, op het netwerk aangesloten schijf wilt, heeft u maar één harde schijf nodig. We raden ten zeerste aan om ten minste twee harde schijven te gebruiken om lokale (bij de Raspberry Pi) gegevensredundantie mogelijk te maken. Voor deze tutorial gebruiken we een bijpassend paar Seagate Backup Plus 1TB draagbare externe harde schijven. Ze zijn superklein, hebben geen externe stroombron nodig en waren in de aanbieding toen we op zoek waren naar onderdelen.

Je kunt alle externe harde schijven gebruiken die je bij de hand hebt, maar het is ideaal om indien mogelijk kleine schijven met een laag stroomverbruik te gebruiken, aangezien het hele thema van het project is om een ​​kleine en energiezuinige NAS op te zetten die je gewoon uit de weg kunt stoppen en vergeten.

Voordat we verder gaan, zijn er een paar ontwerpkeuzes die we hebben gemaakt in termen van hoe we onze Raspberry Pi NAS configureren waarvan je op de hoogte moet zijn. Hoewel de meeste gebruikers precies willen volgen zoals wij het hebben gedaan, wilt u misschien specifieke stappen aanpassen om beter aan uw behoeften te voldoen en hoe u de computers in uw netwerk gebruikt.

Ten eerste gebruiken we NTFS-geformatteerde harde schijven. Mocht de Raspberry Pi NAS om de een of andere reden falen of we willen snel informatie kopiëren via een USB 3.0-verbinding in plaats van via het netwerk, dan maakt het hebben van NTFS-geformatteerde schijven het doodeenvoudig om de draagbare USB-drives die we gebruiken op de NAS te bouwen en sluit ze rechtstreeks aan op een van de vele Windows-machines die we elke dag gebruiken.

Ten tweede gebruiken we Samba voor onze netwerkshares, opnieuw vanwege het gemak van het koppelen van de Raspberry Pi NAS met ons overwegend Windows-netwerk.

De externe harde schijven voorbereiden en monteren

hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 3

Zodra je de hardware hebt verzameld, gevolgd door de handleiding Aan de slag met Raspberry Pi om aan de slag te gaan (en Raspian draait), is het tijd om je Pi in te stellen als een NAS.

De eerste opdracht is om de harde schijven aan te sluiten op de Raspberry Pi (of de aangesloten USB-hub, afhankelijk van uw configuratie en of de harde schijven al dan niet zelfaangedreven of extern gevoed zijn). Zodra de harde schijven zijn aangesloten en de Pi is ingeschakeld, is het tijd om aan de slag te gaan.

Opmerking: we gebruiken twee harde schijven. Als je hebt besloten om slechts één harde schijf te gebruiken, negeer dan gewoon alle commando's in deze sectie die bedoeld zijn om de tweede harde schijf te koppelen/aan te passen of anderszins te communiceren.

We gaan al ons werk binnen de terminal doen. Als zodanig kun je ofwel direct op je Raspberry Pi werken met LXTerminal in Raspian of je kunt SSH in je Raspberry Pi gebruiken met een tool zoals Putty. Beide manieren zijn prima.

Als u eenmaal bij de opdrachtregel bent, hoeft u eerst ondersteuning voor Rasbian voor NTFS-geformatteerde schijven toe te voegen. Typ hiervoor de volgende opdracht:

|__+_|

Het duurt een minuut of twee voordat de pakketten zijn gedownload, uitgepakt en geïnstalleerd. Nadat het NTFS-pakket is geïnstalleerd, is het tijd om te zoeken naar de niet-gemonteerde partities van de aangesloten externe harde schijven.

|__+_|

Je zou minimaal twee schijven moeten zien, als je een secundaire schijf hebt toegevoegd voor gegevensmirroring (zoals we hebben), zou je er drie moeten zien, zoals: hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 5

De eerste schijf |__+_| is de SD-kaart in de Raspberry Pi die onze installatie van Raspbian herbergt. Die gaan we helemaal met rust laten.

De tweede schijf, |__+_| is onze eerste 1TB externe harde schijf. De derde schijf, |__+_| is onze tweede 1TB externe harde schijf. De daadwerkelijke partities waarin we geïnteresseerd zijn op deze twee schijven zijn |_+_| en |__+_|, respectievelijk. Noteer de namen van de harde schijven.

Voordat we de schijven kunnen aankoppelen, moeten we een map maken om de schijven aan te koppelen. Voor de eenvoud gaan we voor elke schijf eenvoudig een map maken met de naam USBHDD1 en USBHDD2. Eerst moeten we de schijven maken. Voer op de opdrachtregel de volgende opdrachten in:

|__+_|

sudo mkdir /media/USBHDD2

Nadat u de twee mappen hebt gemaakt, is het tijd om de externe schijven op elke locatie te koppelen. Voer opnieuw op de opdrachtregel de volgende opdrachten in:

|__+_|

sudo mount -t auto /dev/sdb1 /media/USBHDD2

Op dit moment hebben we de twee externe harde schijven gekoppeld aan respectievelijk de USBHDD1- en USBHDD2-directory's. Het is tijd om een ​​specifieke map aan beide schijven toe te voegen om onze gedeelde mappen te bewaren (om de zaken netjes te houden en ons werk op de schijven te compartimenteren). Voer de volgende opdrachten in:

|__+_|

sudo mkdir /media/USBHDD2/shares

Nu is het tijd om Samba te installeren, zodat we toegang hebben tot de opslag van elders op het netwerk. Voer op de opdrachtregel in:

|__+_|

Wanneer u wordt gevraagd om door te gaan, typt u Y en gaat u naar binnen. Leun achterover en ontspan terwijl alles wordt uitgepakt en geïnstalleerd. Zodra het Samba-pakket klaar is met installeren, is het tijd om een ​​kleine configuratie uit te voeren. Laten we, voordat we iets anders doen, een reservekopie maken van het Samba-configuratiebestand voor het geval we ernaar moeten terugkeren. Typ de volgende opdrachtregel op de opdrachtregel:

|__+_|

Dit maakt eenvoudig een back-up van het configuratiebestand met de bestandsnaam smb.conf.old en laat het in dezelfde map als het oorspronkelijke configuratiebestand.

Nadat we de back-up hebben gemaakt, is het tijd om wat basisbewerkingen uit te voeren in het Samba-configuratiebestand. Typ het volgende op de opdrachtregel:

|__+_|

Hiermee wordt de nano-teksteditor geopend en kunnen we enkele eenvoudige wijzigingen aanbrengen. Als dit de eerste keer is dat je nano gebruikt, raden we je ten zeerste aan om The Beginner's Guide to Nano, de Linux Command-Line Text Editor, te bekijken. U zou iets als het volgende in uw terminalvenster moeten zien:

hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 6

Nano is volledig toetsenbordgestuurd, gebruik de pijltjestoetsen om de cursor naar de locatie te verplaatsen die u wilt bewerken. Terwijl u door de configuratie-instellingen klikt, ziet u er een paar die het waard zijn om te noteren of te wijzigen.

De eerste is de werkgroepidentificatie, standaard werkgroep = WORKGROUP. Als je een andere naam voor je thuiswerkgroep gebruikt, ga je gang en ga je naar de pijl om dat nu te wijzigen, anders laat je het als standaard.

Onze volgende stop is om gebruikersauthenticatie in te schakelen voor onze samba-opslag, anders kan iedereen met algemene toegang tot ons netwerk (zoals gast-wifi-gebruikers) meteen naar binnen lopen. Scroll naar beneden in het Samba-configuratiebestand totdat je bij de sectie die luidt:

hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 7

Verwijder het # -symbool uit de security = user regel (door het te markeren met de cursor en op delete te drukken) om gebruikersnaam/wachtwoordverificatie voor de Samba-shares in te schakelen.

Vervolgens gaan we een geheel nieuwe sectie aan het configuratiebestand toevoegen. Scrol helemaal naar beneden naar de onderkant van het bestand en voer de volgende tekst in:

|__+_|

Opmerking: wat u ook tussen haakjes in de bovenste regel plaatst, wordt de naam van de map zoals deze op de netwerkshare wordt weergegeven. Als u een andere naam dan Back-up wilt, is dit het moment om deze te bewerken.

Druk op CTRL+X om af te sluiten, druk op Y wanneer u wordt gevraagd of u de wijzigingen wilt behouden en het bestaande configuratiebestand wilt overschrijven. Wanneer u terug bent bij de opdrachtprompt, voert u de volgende opdracht in om de Samba-daemons opnieuw te starten:

|__+_|

Op dit punt moeten we een gebruiker toevoegen die toegang heeft tot de samba-shares van de Pi. We gaan een account aanmaken met de gebruikersnaam backups en het wachtwoord backups4ever. U kunt uw gebruikersnaam en wachtwoord maken wat u maar wilt. Typ hiervoor de volgende opdrachten:

|__+_|

sudo passwd-back-ups

U wordt gevraagd om het wachtwoord twee keer in te voeren om te bevestigen. Nadat je het wachtwoord hebt bevestigd, is het tijd om back-ups toe te voegen als legitieme Samba-gebruiker. Voer de volgende opdracht in:

|__+_|

Voer het wachtwoord voor het back-upaccount in wanneer daarom wordt gevraagd. Nadat u de gebruikersaccount en het wachtwoord hebt aangemaakt, hoeft u de Samba-daemon niet opnieuw te starten, omdat we hem al hebben geïnstrueerd om op zoek te gaan naar geverifieerde gebruikers. We kunnen nu op elke Samba-compatibele machine op ons netwerk springen en de connectiviteit met de netwerkshare testen.

Vanaf een nabijgelegen Windows-machine openden we de Windows-bestandsverkenner, klikten op Netwerk, bevestigden dat de hostnaam RASPBERRYPI in de WORKGROUPS-werkgroep zat en klikten op de gedeelde map Back-ups:

hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 8

Voer desgevraagd de inloggegevens in die u in de vorige stap hebt gemaakt (als u regel voor regel volgt, is de login back-ups en het wachtwoord is backups4ever).

Zodra uw inloggegevens zijn geaccepteerd, wordt u getrakteerd op een lege map omdat er nog niets in de share staat. Om te controleren of alles soepel werkt, maken we een eenvoudig bestand van de computer waarmee we de verbinding hebben getest (in ons geval de Windows 7-desktop). Maak een txt-bestand als volgt:

hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 9

Laten we nu, vanaf de opdrachtregel waar we al die tijd aan hebben gewerkt, controleren of het bestand dat we op het Windows-bureaublad hebben gemaakt correct wordt weergegeven in de gedeelde map die we hebben gemaakt. Typ de volgende opdracht op de opdrachtregel:

|__+_|

ls

hoe-om-van-een-raspberry-pi-in-een-laagvermogen-netwerk-opslagapparaat foto 10

hallo-is-het-ik-jij-zoekt.txt staat in de directory; ons eenvoudige experiment met gedeelde mappen is een succes!

Voordat we dit gedeelte van de tutorial verlaten, hoeven we nog maar één ding te doen. We moeten onze Pi zo configureren dat wanneer deze opnieuw wordt opgestart, deze automatisch de externe harde schijven aankoppelt. Om dit te doen, moeten we de nano-editor starten en een snelle bewerking uitvoeren. Typ op de opdrachtregel:

|__+_|

Hiermee wordt de tabel met bestandssystemen in nano geopend, zodat we een paar snelle items kunnen toevoegen. Voeg binnen de nano-editor de volgende regels toe:

|__+_|

/dev/sda2 /media/USBHDD2 auto noatime 0 0

Druk op CTRL+X om af te sluiten, druk op Y om op te slaan en het bestaande bestand te overschrijven.

Als u slechts één harde schijf gebruikt voor eenvoudig delen van netwerken zonder redundantie, dan is dat alles! U bent helemaal klaar met het configuratieproces en kunt beginnen te genieten van uw ultra-low power NAS.

Uw Raspberry Pi NAS configureren voor eenvoudige gegevensredundantie

Tot nu toe is onze Raspberry Pi NAS aangesloten op het netwerk, bestandsoverdracht werkt, maar er ontbreekt één opvallend ding. Die secundaire harde schijf is geconfigureerd maar zit volledig inactief.

In dit gedeelte van de tutorial gaan we twee eenvoudige maar krachtige Linux-tools, rsync en cron, gebruiken om onze Raspberry Pi NAS te configureren om een ​​nachtelijke dataspiegeling uit te voeren vanuit de /shares/ map op de primaire schijf naar de /shares/ map op de secundaire schijf. Dit wordt geen realtime RAID-achtige gegevensmirroring, maar een dagelijkse (of semi-dagelijkse) gegevensback-up naar de secundaire schijf is een geweldige manier om een ​​extra laag gegevensbeveiliging toe te voegen.

Eerst moeten we rsync toevoegen aan onze Rasbian-installatie. Als dit de eerste keer is dat u rsync gebruikt en u een beter overzicht van de opdracht wilt krijgen, raden we u aan om rsync te gebruiken om een ​​back-up van uw gegevens op Linux te maken.

Voer op de opdrachtregel het volgende commando in:

|__+_|

Nadat rsync is geïnstalleerd, is het tijd om een ​​cron-taak in te stellen om het proces van het kopiëren van bestanden van de USBHDD1 naar USBHDD2 te automatiseren. Voer op de opdrachtregel het volgende commando in:

|__+_|

De opdracht opent uw cron-planningstabel in de nano-teksteditor, die u op dit punt in de zelfstudie redelijk bekend zou moeten zijn. Ga je gang en scrol omlaag naar de onderkant van het document en voer de volgende regel in:

|__+_|

Dit commando specificeert dat we elke dag om 5:00 AM (het 0 5 deel), elke dag (* * *, jokertekens in het jaar, de maand, de dagplekken), we willen dat rsync de twee mappen vergelijkt, alles kopiërend van HDD1 naar HDD2 en het verwijderen van alles in de back-upmap dat niet langer overeenkomt met iets in de primaire map, d.w.z. als we een filmbestand op HDD1 hebben dat we verwijderen, willen we ook dat dat bestand bij de volgende synchronisatie uit de back-up wordt verwijderd.

Het belangrijkste bij het configureren van deze opdracht is dat u een tijd selecteert die geen andere netwerkactiviteit verstoort naar de gedeelde mappen die u mogelijk hebt gepland. Als u bijvoorbeeld uw Raspberry Pi NAS gebruikt als back-upbestemming voor een soort geautomatiseerde software die uw bestanden elke ochtend om 5 uur 's ochtends naar de NAS kopieert, moet u ofwel de back-uptijd in uw back-upsoftware aanpassen of u moet om de tijd voor de cron-taak op de Pi aan te passen, maar je kunt niet zowel de externe back-upgegevens op de netwerkshare laten dumpen als de Raspberry Pi die tegelijkertijd probeert die gegevens tussen lokale schijven te synchroniseren.

Nadat u de crontab-invoer hebt ingevoerd, klikt u op CTRL + X om af te sluiten en het bestand op te slaan. Als je de rsync onmiddellijk wilt uitvoeren om de gegevens sneller te laten spiegelen en de initiële cron-taak een beetje lichter op het systeem te maken, ga je gang en voer je hetzelfde rsync-commando in dat je als volgt in de crontab op de opdrachtregel hebt gezet:

|__+_|

Dat is het! Het enige dat u op dit moment hoeft te doen, is de volgende dag of twee inchecken op uw Raspberry Pi om er zeker van te zijn dat de geplande taak wordt uitgevoerd zoals verwacht en de gegevens van |__+_| verschijnt in |__+_|.

Vanaf nu wordt alles wat u in uw Raspberry Pi-aangedreven NAS stopt dagelijks op beide harde schijven gespiegeld.

Voordat we het onderwerp volledig verlaten, zijn hier enkele aanvullende How-To Geek-artikelen die u misschien wilt bekijken om meer pit toe te voegen aan uw nieuwe Raspberry Pi-aangedreven NAS:

  • Een back-up maken van uw Gmail-account met uw Ubuntu-pc - hoewel de instructies voor Ubuntu zijn, kunt u ze eenvoudig aanpassen voor Rasbian om van uw Pi NAS een automatische e-mailback-upmachine te maken.
  • Van welke bestanden moet u een back-up maken op uw Windows-pc?—Als u niet zeker weet van welke bestanden u een back-up moet maken op uw NAS, is dit een goede plek om te beginnen.
  • Hoe u op afstand gratis een back-up van uw gegevens kunt maken met CrashPlan—CrashPlan is een gratis back-uptoepassing die beschikbaar is voor Windows-, Mac- en Linux-machines en waarmee u eenvoudig regelmatige back-ups naar een NAS kunt plannen.

Heeft u een Raspberry Pi-project dat u ons graag zou zien doen? Groot of klein, we houden ervan om met de Pi te spelen - geluid uit in de reacties met je ideeën.

Meer verhalen

Google maakt een op maat gemaakt hoesje voor je Nexus, maar het is niet zo geweldig

Iedereen die een telefoonhoesje gebruikt, wil iets dat hij echt leuk vindt. Dus een telefoonhoesje op maat met de afbeelding van jouw keuze klinkt als een no-brainer, toch? Dat is precies wat Google doet met Live Cases, een nieuw product van $ 35 voor de Nexus 6, Nexus 5X en Nexus 6P waarmee gebruikers

Hoe u uw FPS kunt controleren in UWP-games op Windows 10

Tools zoals FRAPS en NVIDIA's ShadowPlay zijn geweldig voor het monitoren van je spelprestaties op Windows, maar ze werken niet met Microsoft's Universal Windows Platform (UWP) games. Gelukkig kun je met een paar tools je framerate en benchmarkgames volgen die zijn gemaakt voor de nieuwe applicatie van Windows 10

Waarom zijn er zoveel Microsoft Visual C++ Redistributables op mijn pc geïnstalleerd?

Als je ooit door je lijst met geïnstalleerde programma's in Windows hebt gescrold en je afvraagt ​​waarom er zoveel versies van Microsoft Visual C++ Redistributable op staan, ben je niet de enige. Doe met ons mee terwijl we kijken wat deze dingen zijn en waarom er zoveel op uw pc zijn geïnstalleerd.

10 geweldige nieuwe functies voor tabletgebruikers in Windows 8.1

Windows 8.1 voegt veel verbeteringen toe aan de Windows 8-ervaring, zowel voor klassieke pc-gebruikers als gebruikers met hybride apparaten of tablets. Deze 10 functies zullen worden gewaardeerd door gebruikers met aanraakschermen in Windows 8.1, dus als je een tablet of een hybride apparaat met Windows 8 hebt, is dit wat spannend is

Hoe u een foto correct scant (en een nog beter beeld krijgt)

Ergens in je huis staat een doos met oude analoge foto's waarvan je waarschijnlijk digitale kopieën wilt hebben. Tenzij u weet hoe u uw scanner correct moet gebruiken, kan de beeldkwaliteit slecht zijn. Hier leest u hoe u de beste resultaten krijgt.

Snooping op hotel-wifi en andere openbare netwerken vermijden

Wi-Fi-netwerken van hotels zijn vaak volledig open en vereisen alleen een kamernummer, code of doorklikken om toegang te krijgen tot internet. Dit gebrek aan echte codering betekent dat uw internetgebruik kwetsbaar is voor snuffelen door anderen die het netwerk delen.

Een programma uitvoeren als achtergrondservice in Windows

Als je net als de meeste Windows-gebruikers bent, heb je veel geweldige kleine hulpprogramma's die worden uitgevoerd wanneer je Windows start. Hoewel dit voor de meeste apps prima werkt, zijn er enkele die leuk zouden zijn om te starten zelfs voordat een gebruiker zich aanmeldt bij de pc. Om dit te doen, moet u de app als een Windows-service uitvoeren.

10 manieren waarop u uw Windows-taakbalk kunt aanpassen

De meeste mensen besteden niet veel tijd aan het aanpassen van hun taakbalk, hoewel het iets is dat elke Windows-gebruiker elke dag gebruikt. Het lijkt bijna in steen gebeiteld - maar dat is het niet. De Windows-taakbalk is eigenlijk heel aanpasbaar.

Hoe 802.11b-apparaten uw wifi-netwerk vertragen (en wat u eraan kunt doen)

Oude apparaten die 802.11b Wi-Fi gebruiken, vormen een probleem. Ze vertragen moderne wifi-netwerken door gewoon op hetzelfde kanaal in de buurt te werken. Zelfs de Wireless B-apparaten van je buren kunnen je wifi vertragen.

Pas uw Windows 8-installatieschijf en Slipstream-updates aan met WinReducer

Hulpprogramma's voor het aanpassen van Windows-installatieschijven zijn altijd handig. Hiermee kunt u Windows-updates toevoegen aan uw installatiemedia, het installatieproces stroomlijnen door uw productsleutel en andere informatie in te vullen en de standaardinstellingen van Windows aanpassen.