Hoe u uw hostnaam (computernaam) op Ubuntu Linux kunt wijzigen

hoe-je-hostnaam-computernaam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen

Ubuntu vraagt ​​u om een ​​naam voor uw computer te kiezen - ook wel hostnaam genoemd - wanneer u deze installeert. U kunt deze hostnaam later wijzigen, maar Ubuntu biedt hiervoor geen grafische interface.

Het proces hier werkt ook op Linux Mint en andere op Debian gebaseerde Linux-distributies. Andere Linux-distributies — bijvoorbeeld Fedora en andere op Red Hat gebaseerde distributies — gebruiken verschillende methoden voor het specificeren van een hostnaam.Een hostnaam kiezen

Een hostnaam is een naam die is toegewezen aan een host - een computer op een netwerk. De hostnaam is eigenlijk gewoon de naam van uw computer. Het wordt gebruikt om uw computer op het netwerk te identificeren. Het wordt ook heel zichtbaar weergegeven in de terminal.

U kunt de hostnaam wijzigen in alles wat u maar wilt. Gebruik echter niet dezelfde hostnaam op twee verschillende computers in een netwerk, omdat dit problemen kan veroorzaken. De hostnaam is bedoeld om een ​​computer op een netwerk uniek te identificeren.

Wees niet te luxe met je hostnaam. Hostnamen mogen alleen letters (a tot en met z), cijfers (0 tot en met 9) en het koppelteken ( – ) en het puntteken ( . ) bevatten. Een hostnaam moet beginnen en eindigen met een letter of cijfer - geen koppelteken of punt. Letters zijn ook niet hoofdlettergevoelig, dus COMPUTER is gelijk aan computer. De hostnaam moet tussen de 2 en 63 tekens lang zijn, hoewel kortere hostnamen waarschijnlijk handiger zijn.

hoe-je-hostnaam-computernaam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen 3

Bewerk uw /etc/hostname-bestand

Open een terminalvenster om aan de slag te gaan. Klik in Ubuntu's Unity-bureaublad op de Ubuntu-knop om het dashboard te openen, zoek naar Terminal en druk op Enter.

hoe-je-hostnaam-computer-naam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen 4

U moet uw /etc/hostname-bestand bewerken, waar Ubuntu en andere op Debian gebaseerde distributies de hostnaam opslaan. Voer de volgende opdracht uit in de terminal om het /etc/hostname-bestand in de grafische gedit-teksteditor te openen om te bewerken:

sudo gedit /etc/hostname

(Je zou hiervoor ook op terminals gebaseerde teksteditors zoals nano of vi kunnen gebruiken - je zou de opdrachten sudo nano /etc/hostname of sudo vi /etc/hostname gebruiken om het bestand te openen voor bewerking. Raadpleeg onze handleiding voor het gebruik van nano of inleiding tot het gebruik van vi voor hulp bij het gebruik van deze teksteditors.)

hoe-je-hostnaam-computernaam-op-ubuntu-linux-foto-wijzigen 5

GERELATEERDE ARTIKELENDe beginnershandleiding voor Nano, de Linux Command-Line Text Editor hoe-je-hostnaam-computer-naam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen 8Een beginnershandleiding voor het bewerken van tekstbestanden met Vi

Het bestand /etc/hostname is heel eenvoudig. Het bevat maar één ding: de hostnaam van uw computer. Om het te wijzigen, verwijdert u gewoon de bestaande hostnaam uit het bestand. Vervang het door uw nieuwe gewenste hostnaam en sla het tekstbestand op.

hoe-je-hostnaam-computer-naam-op-ubuntu-linux-foto-wijzigen

Ubuntu en andere op Debian gebaseerde distributie lezen het bestand /etc/hostname tijdens het opstarten en stellen de hostnaam van uw computer in op die in het bestand. Uw wijziging wordt niet onmiddellijk van kracht - u moet opnieuw opstarten of de opdracht hostnaam gebruiken om deze onmiddellijk te wijzigen.

hoe-je-hostnaam-computernaam-op-ubuntu-linux-foto-wijzigen 10

Bewerk uw /etc/hosts-bestand

De hostnaam wordt ook opgeslagen in het bestand /etc/hosts, waar het is ingesteld om door te verwijzen naar uw lokale computer - localhost. U moet ook de hostnaam in uw hosts-bestand wijzigen.

Open het bestand /etc/hosts om te bewerken met een commando zoals het volgende:

sudo gedit /etc/hosts

(Nogmaals, je zou elke andere gewenste teksteditor kunnen gebruiken - nano, vi of een andere grafische teksteditor naar keuze.)

hoe-je-hostnaam-computer-naam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen 11

Zoek uw oude hostnaam op in het hosts-bestand. Het staat op een regel die er ongeveer zo uitziet:

127.0.1.1 uw-oude-hostnaam

hoe-je-hostnaam-computernaam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen 12

Vervang nogmaals de oude hostnaam door uw nieuwe hostnaam. U kunt dan het bestand /etc/hosts opslaan.

hoe-je-hostnaam-computer-naam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen 13

Wijzig uw hostnaam onmiddellijk

De bovenstaande wijziging wordt van kracht wanneer u opnieuw opstart, maar u kunt de hostnaamopdracht in een terminal gebruiken om uw hostnaam onmiddellijk te wijzigen. Deze opdracht verandert alleen de hostnaam tot de volgende keer dat u opnieuw opstart, dus u moet het bestand /etc/hostname wijzigen om het permanent te wijzigen.

Voer de opdracht hostnaam uit in een terminalvenster om een ​​nieuwe hostnaam op te geven. Als je een ongeldige hostnaam hebt gekozen, zal dit commando je dit vertellen en kun je het opnieuw proberen. Voer de opdracht als volgt uit:

sudo hostnaam uw-nieuwe-hostnaam

hoe-je-hostnaam-computernaam-op-ubuntu-linux-foto te wijzigen 14

De hostnaam van uw computer wordt onmiddellijk gewijzigd, hoewel de wijziging niet onmiddellijk in de terminal verschijnt. De terminal zal het merken wanneer u hem opnieuw opent - of als u gewoon een nieuwe opent.


Dat is het; je zou klaar moeten zijn. Op Linux-distributies die niet op Debian zijn gebaseerd, is er een ander proces. Raadpleeg de documentatie van uw Linux-distributie voor meer informatie. Sommige Linux-distributies kunnen zelfs een grafisch hulpprogramma bieden waarmee u snel uw hostnaam kunt wijzigen, zodat u de terminal niet hoeft te gebruiken - tenzij u dat wilt.

Meer verhalen

Geek Trivia: ducttape was oorspronkelijk uitgevonden om af te dichten?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe kan ik mijn iPhone/iPad-video's bekijken via Chromecast?

Als je een iOS-apparaat en Chromecast hebt, casten de grote spelers allemaal prima (zoals Netflix), maar als het gaat om het streamen van de lokale inhoud op je apparaat naar je Chromecast, is het een beetje gedoe. Ga mee terwijl we een medelezer helpen om hun lokale iPad-inhoud op de tv te gooien.

Geek Trivia: de bestverkochte niet-gebundelde game voor het Game Boy-platform was?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: de eerste console-rollenspel was?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Voorkom dat Windows om een ​​wachtwoord vraagt ​​bij het ontwaken uit de slaapstand/stand-by

Als u Windows hebt geconfigureerd om u automatisch aan te melden in plaats van een wachtwoord in te voeren, vindt u het misschien vervelend dat u nog steeds een wachtwoord moet invoeren wanneer uw pc uit de slaapstand komt. Hier is de snelle oplossing.

Waarom u waarschijnlijk niet extra wilt betalen voor een snellere CPU in uw laptop of tablet

Wanneer u een nieuwe laptop of tablet koopt, kunt u deze vaak aanpassen door extra te betalen voor een snellere CPU. Maar dit is misschien geen goed idee - de duurdere CPU is misschien minder geschikt voor het apparaat!

Geek Trivia: het eerste universele leerplichtsysteem werd gevonden?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Jumpshare is een supereenvoudige manier om bestanden online te delen

Tegenwoordig kun je bestanden delen met alle verschillende cloudopslagproviders zoals Dropbox en OneDrive, maar als alles wat je wilt een supereenvoudige manier is om bestanden met mensen te delen, is Jumpshare misschien de moeite van het bekijken waard.

eMMC versus SSD: niet alle solid-state opslag is gelijk

Niet alle solid-state opslag is zo snel als een SSD. eMMC is het soort flash-opslag dat je op goedkope tablets en laptops aantreft. Het is langzamer en goedkoper dan een traditionele SSD die je op duurdere computers zou vinden.

Hoe stelt u geavanceerde Google-zoekcriteria in?

Het is gemakkelijk om meer resultaten te krijgen dan u nodig heeft of wilt bij het uitvoeren van een online zoekopdracht, maar wat doet (of gebruikt) u als u de parameters van de zoekopdracht echt wilt beperken? De SuperUser Q&A-post van vandaag bevat de antwoorden op het verzoek van een verwarde lezer om hulp.