Hoe u bestanden veilig naar iemand anders kunt overbrengen met SFTP

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen

We hebben eerder geschreven over het hosten van uw eigen FTP-server, maar gegevens worden in leesbare tekst overgedragen, waardoor het ongeschikt is voor vertrouwelijke bestandsoverdracht. In deze gids bespreken we de veilige versie van FTP - SFTP, en waarom het een uitstekende manier is om bestanden over te zetten naar andere mensen via internet.

Waarom SFTP?

Geeks lopen de hele tijd tegen dit probleem aan: je hebt een bestand dat gewoon te groot is om over te zetten via e-mail of instant messenger. Natuurlijk kun je het uploaden naar Dropbox of een andere cloudservice, maar wat als je geen account bij hen hebt/wilt, voldoende opslagruimte hebt vrijgemaakt, of wat als je de tussenpersoon helemaal wilt omzeilen? Om nog maar te zwijgen over de beveiligingsproblemen met cloudservices.



In plaats van dat gedoe te doorstaan, kunt u tijd besparen door bestanden (groot en klein) naar uw vriend over te dragen met behulp van SFTP. Het is niet nodig om uw bestanden te versleutelen voordat ze worden overgedragen, omdat ze worden getunneld via het zeer veilige SSH-protocol. Niet alleen dat, maar nu kunt u rechtstreeks naar uw vriend uploaden in plaats van naar de cloud, wat veel tijd bespaart.

Maar wacht, er is meer! Als je meer bestanden met mensen wilt delen, kun je ze gewoon in een bepaalde map neerzetten en je vrienden kunnen door dat gedeelte van je pc bladeren alsof het een deel van hun eigen is. Het delen van bestanden kan met deze methode een stuk eenvoudiger zijn, omdat het uploaden wordt gestart door je vriend in plaats van door jou. Het enige dat u hoeft te doen, is slepen en neerzetten, en hen laten weten dat ze het bestand of de bestanden nu kunnen downloaden.

SFTP instellen

Voor het opzetten van een SFTP-server in Windows is software van derden vereist. De meeste software die deze functionaliteit heeft, gaat u kosten, maar we zullen een gratis versie gebruiken die freeFTPd wordt genoemd. Klik op die link om het programma te downloaden en te installeren. Wees gewaarschuwd, de ontwikkelaars zijn duidelijk geen moedertaalsprekers van het Engels, en dat blijkt uit veel van de tekst. Wees echter niet gealarmeerd, het is een legitiem programma dat we hebben getest en alles klopt - je zult het moeilijk hebben om een ​​beter gratis alternatief te vinden.

Ga door de installatie zoals normaal, en aan het einde zullen er twee prompts zijn, een met de vraag of privésleutels moeten worden gemaakt en de andere met de vraag of het als een service moet worden uitgevoerd; klik op beide op Ja.

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdracht

Wanneer de installatie is voltooid, opent u freeFTPd via het nieuwe snelkoppelingspictogram op uw bureaublad. We hebben problemen ondervonden bij het schrijven van configuratiewijzigingen, dus zorg ervoor dat u met de rechtermuisknop op het pictogram klikt en het programma als beheerder uitvoert.

hoe-te-veilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto over te zetten 3

Om aan de slag te gaan met de configuratie, klikt u links op Gebruikers.

hoe-te-veilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto over te zetten

Klik in dit menu op Toevoegen en vul de informatie in voor een nieuwe gebruikersaccount om toegang te krijgen tot uw server.

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen 5

Onder Autorisatie kunt u ervoor kiezen om NT-verificatie of Wachtwoord te gebruiken dat is opgeslagen als SHA1-hash. NT-authenticatie betekent dat het een Windows-gebruikersnaam en -wachtwoord gebruikt, dus u moet een nieuwe gebruiker op uw computer maken voor iedereen die toegang heeft tot de SFTP-directory. In de meeste gevallen is het waarschijnlijk het beste om het wachtwoord gewoon op te slaan als een SHA1-hash en de SFTP-gebruiker gescheiden te houden van de Windows-gebruikers.

Nadat u de gewenste gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevoerd, schakelt u het selectievakje FTP-server onderaan uit en klikt u vervolgens op Toepassen. Nu de gebruiker is ingesteld, klikt u op het tabblad SFTP.

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen 6

Het enige dat echt de moeite waard is om op dit tabblad te veranderen, is de SFTP-hoofdmap. Dit geeft aan waar de bestanden die u wilt delen zich zullen bevinden. Voor de eenvoud gaan we de reeds ingevulde map gewoon wijzigen in een map op het bureaublad.

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen 7

Zodra u klaar bent om bestanden te hosten, klikt u op de knop Start op dit tabblad. Windows Firewall zal waarschijnlijk verschijnen en u vragen of dit in orde is – klik op Toegang toestaan.

hoe-beveilig-bestanden-overzetten-naar-iemand-anders-met-sftp-foto 8

Nu zou u in staat moeten zijn om terug te keren naar het tabblad Status en te zien dat uw SFTP-server actief is.

hoe-te-veilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto over te zetten

Klik op Toepassen & Opslaan om deze wijzigingen te behouden en sluit vervolgens het venster.

freeFTPd blijft op de achtergrond draaien. Om toegang te krijgen, opent u het gewoon vanuit het systeemvak.

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen 10

Toegang tot de SFTP-directory

Zet een paar bestanden in je SFTP-directory zodat we wat kunnen testen. Als je de standaardmap voor de gebruiker hebt gelaten ($SERVERROOTgeek in ons voorbeeld), dan moet je een andere map maken in de SFTP-hoofdmap.

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen 11

Zoals je in deze schermafbeelding kunt zien, hebben we twee testbestanden in de map 'geek' geplaatst die zich in de map 'SFTP-serverbestanden' (SFTP-hoofdmap) bevindt. Zorg ervoor dat poort 22 is doorgestuurd naar uw pc op uw router, en dan bent u klaar voor iemand om verbinding te maken met uw pc. Raadpleeg deze handleiding als u hulp nodig heeft bij het doorsturen van poorten.

Laat je buddy een FTP-client downloaden die toegang heeft tot SFTP-servers - onze aanbeveling is FileZilla. Ze hoeven alleen uw IP-adres in te voeren, de gebruikersnaam en het wachtwoord die u eerder hebt geconfigureerd, en de poort opgeven waarop uw server draait (als u deze standaard hebt laten staan, is dit poort 22).

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen 12

De eerste keer dat ze verbinding maken met uw server, wordt hen gevraagd de hostsleutels op te slaan. Ze hoeven alleen het vakje Altijd vertrouwen aan te vinken en op OK te klikken om hier nooit meer naar te worden gevraagd (tenzij u uw hostsleutels om de een of andere reden wijzigt).

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdragen 13

Je vriend zou nu toegang moeten hebben tot de bestanden die je in de SFTP-directory hebt geplaatst en er bestanden aan kunnen toevoegen die ze met je willen delen.

hoe-beveilig-bestanden-naar-iemand-anders-met-sftp-foto-overdracht-foto 14

Meer verhalen

Schakel Gebruikersaccountbeheer (UAC) op de gemakkelijke manier uit op Win 7, 8 of 10

Ik heb eerder geschreven over een manier om UAC vanaf de opdrachtregel in of uit te schakelen. Dit is een eenvoudigere methode die u kunt gebruiken om hetzelfde te doen vanuit de GUI-interface in Windows 7, 8, 8.1, 10 of Vista. Om mijn eerdere artikel samen te vatten, UAC is ERGER.

Geek Trivia: Wetenschappers hebben een elektrische toverstaf ontwikkeld om te helpen vechten tegen wat?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe te genieten van Dead Simple Raspberry Pi Setup met NOOBS

Als u op zoek bent naar de eenvoudigste manier om aan de slag te gaan met uw nieuwe Raspberry Pi, hoeft u niet verder te zoeken. De New Out Of Box Software (NOOBS) van de stichting Raspberry Pi maakt het gemakkelijker dan ooit om aan de slag te gaan met het krachtige kleine projectplatform.

Geek Trivia: voor welke videogame moest je de hoofdontwikkelaar vermoorden om te winnen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Een niet-reagerend programma uitschakelen wanneer Taakbeheer niet werkt

Windows informeert u dat een programma niet meer reageert, u kiest ervoor om het programma te sluiten en er gebeurt niets, u probeert het te beëindigen in Taakbeheer en er gebeurt niets, en daar zit u, vast met een mislukt maar onoverwinnelijk programma. Wat kan je doen? Lees verder terwijl we een HTG-lezer helpen zijn draak te verslaan.

Heeft de kleur van een koellichaam invloed op de prestaties?

Als het gaat om het nastreven van echte geekdom, is er geen twijfel te geheimzinnig. Vandaag bekijken we of de kleur van een koellichaam er toe doet (en of de prestatiehit of bonus zelfs het overwegen waard is).

Geek Trivia: een spelerscameo waarin Nintendo-game meer dan tien jaar grotendeels onbekend bleef?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Australis UI is officieel geland in het Firefox Nightly Channel

Mozilla heeft dit jaar hard gewerkt aan de nieuwe Australis-gebruikersinterface voor Firefox en heeft deze gestaag aangepast en verbeterd ter voorbereiding op de landing in het Nightly Build-kanaal. Voor degenen onder u die graag de nieuwe gebruikersinterface in handen wilden krijgen, kunt u nu eindelijk genieten van al het goede van Australis met

Hoe het oude Gmail Compose-venster terug te krijgen

Als je van Gmail houdt, maar je haat het nieuwe pop-upvenster, wat kun je dan doen? Lees verder terwijl we een HTG-lezer helpen terug te keren naar het opstelvenster waarnaar hij verlangt.

Handtekeningen back-uppen en herstellen in Outlook 2013

U hebt verschillende handtekeningen gemaakt die u voor verschillende soorten e-mails gebruikt. Dan krijg je een nieuwe machine en moet je Windows en al je programma's opnieuw instellen. U kunt uw handtekeningen echter gemakkelijk in Outlook bewaren en ze op de nieuwe computer herstellen.