Een Linux Dual-Boot-systeem upgraden naar Windows 10

hoe-een-linux-dualboot-systeem-naar-windows-10 te upgraden foto 1

Als je een Linux-gebruiker bent, is de kans groot dat je Linux hebt geïnstalleerd naast een bestaand Windows 7- of 8.1-systeem in een dual-bootconfiguratie. U kunt de gratis Windows 10-upgrade krijgen zonder uw bestaande Linux-systeem te beschadigen.

Zelfs als je je originele Windows-systeem met Linux hebt overschreven, kun je nog steeds de gratis Windows 10-upgrade krijgen. U hoeft alleen eerst het originele Windows-systeem opnieuw te installeren.Wat je nodig hebt

Het upgraden van een dual-boot systeem lijkt veel op het upgraden van een andere Windows-installatie. U hebt een echt, geactiveerd exemplaar van Windows 7 met Service Pack 1 of Windows 8.1 nodig. (Als u Windows 7 zonder Service Pack 1 of Windows 8 hebt geïnstalleerd, kunt u deze eerst gratis upgraden).

Als u Linux hebt geïnstalleerd over uw bestaande Windows-installatie en u wilt Windows 10 installeren, moet u het originele Windows-systeem dat bij uw pc is geleverd opnieuw installeren voordat u een upgrade uitvoert. Maar als je Linux hebt geïnstalleerd in een dual-boot-configuratie en nog steeds je originele Windows-systeem hebt rondslingeren, ben je klaar om te gaan.

Zoals altijd is het een goed idee om een ​​back-up van uw belangrijke bestanden te maken voordat u doorgaat. Hoewel dit proces voor ons prima werkte en geen problemen zou moeten veroorzaken, ondersteunt Microsoft het officieel niet.

Hoe te upgraden

Om te upgraden, start u uw computer opnieuw op en kiest u de Windows-optie in de opstartlader. Download vanuit Windows het hulpprogramma voor het maken van media van Microsoft, start het en selecteer Deze pc upgraden. Voer hetzelfde upgradeproces uit als voor het upgraden van een Windows 7- of 8.1-pc naar Windows 10.

Je kunt ook de Windows 10 ISO downloaden vanuit je Linux-systeem en deze op een schijf branden. U kunt dan opnieuw opstarten in Windows 7 of 8.1 en het installatieprogramma vanaf de schijf starten. Zorg ervoor dat u een upgrade uitvoert door het installatieprogramma vanuit Windows 10 uit te voeren en upgrade te selecteren. U kunt pas een schone installatie van Windows 10 op een pc uitvoeren nadat u deze voor het eerst hebt geüpgraded. Het upgradeproces verleent uw pc effectief de gratis Windows 10-licentie. Microsoft merkt op dat de specifieke hardwareconfiguratie van uw pc Windows 10 mag gebruiken op de activeringsservers.

hoe-upgrade-een-linux-dualboot-systeem-naar-windows-10 foto 2

Doorloop het typische proces om Windows te upgraden alsof dit het enige besturingssysteem op uw pc is. Wanneer het installatieprogramma normaal opnieuw opstart, wordt u weer teruggebracht naar het GRUB2 bootloader-menu. Selecteer hier de Windows-optie elke keer dat uw computer opnieuw opstart. Verschillende Linux-distributies noemen het elk iets anders, maar Windows zal in de naam staan.

hoe-upgrade-een-linux-dualboot-systeem-naar-windows-10 foto 3

Windows 10 wordt normaal geïnstalleerd en vervangt uw bestaande Windows 7- of 8.1-systeem door Windows 10. Het werkt net zoals op een normale pc waarop alleen Windows 7 of 8.1 is geïnstalleerd. Omdat het een upgrade is, wordt u niet gevraagd om partitionering of iets dergelijks. Windows 10 vervangt gewoon je bestaande Windows 7- of 8.1-systeem op de bestaande partities, waardoor je Linux-partities alleen blijven.

hoe-upgrade-een-linux-dualboot-systeem-naar-windows-10 foto 4

Hoe zit het met de GRUB2 Bootloader?

Doorgaans zal het installeren of upgraden van Windows uw Linux-bootloader overschrijven. Je Linux-systeem wordt ontoegankelijk totdat je Linux opnieuw installeert of een reparatie-installatie van GRUB2 uitvoert. Elke keer dat u uw computer opstart, start Windows gewoon onmiddellijk op. Daarom moet u Windows doorgaans vóór Linux installeren bij het opzetten van een dual-boot-systeem.

Maar verrassend genoeg zal het upgradeproces van Windows 10 de GRUB2-bootloader op uw Linux-pc niet overschrijven. Alles blijft normaal werken en je ziet de gebruikelijke Linux-bootloader elke keer dat je je pc opnieuw opstart. Nadat u het upgradeproces hebt uitgevoerd, zal het selecteren van de Windows-optie in de bootloader opstarten in Windows 10 in plaats van uw oude Windows-systeem.

Optioneel: update je GRUB2 opstartmenu

Alles werkt gewoon, maar je Linux-distributie verandert niet automatisch het label van het besturingssysteem in GRUB. Het blijft ofwel Windows 7 of Windows 8 zeggen, ook al zal die optie je opstarten in Windows 10.

U kunt deze optie volledig negeren en deze blijven gebruiken - alles werkt gewoon. Als je het Windows 7- of Windows 8-item wilt hernoemen, zodat het in plaats daarvan Windows 10 leest, moet je je GRUB2-opstartmenu bewerken.

Ervan uitgaande dat u Ubuntu gebruikt, kunt u de Grub-Customizer-tool vanuit deze PPA installeren en de grafische interface gebruiken om de opstartitem te hernoemen. Andere Linux-distributies hebben mogelijk ingebouwde tools voor het bewerken van hun opstartmenu. U kunt deze tool ook gebruiken om van Windows 10 uw standaardbesturingssysteem te maken dat elke keer start wanneer u uw pc opstart, als u dat wilt.

hoe-upgrade-een-linux-dualboot-systeem-naar-windows-10 foto 5


Het handige upgradeproces knoeit niet met uw systeem en overschrijft de Linux-bootloader niet, wat een leuke afwisseling is ten opzichte van eerdere edities van Windows.

Maar als u Windows 10 in de toekomst helemaal opnieuw wilt installeren, moet u eerst Windows 10 en daarna Linux installeren. Het uitvoeren van een schone installatie van Windows 10 zou uw Linux-bootloader overschrijven met de Windows-bootloader.

In de toekomst kunt u Windows 10 schoon installeren op dezelfde pc nadat deze eenmaal is geüpgraded. Microsoft zal onthouden dat de specifieke computer en de bijbehorende hardware in aanmerking komen voor de gratis Windows 10-aanbieding en de juiste licentie hebben. Ga gewoon door het installatieprogramma en klik op de optie overslaan telkens wanneer u om een ​​productsleutel wordt gevraagd. Windows 10 activeert zichzelf automatisch online bij Microsoft nadat u de desktop bereikt.

Meer verhalen

Hoe kopieer je een geplande taak van een dode Windows-installatie naar een nieuwe?

Soms gaan onze computers gewoon dood als gevolg van onverwachte hardwareproblemen die niet onze schuld zijn, dus hoe lokaliseer en breng je 'zeldzame' of moeilijk te recreëren bestanden zoals geplande taken van de oude harde schijf over? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft de oplossing om een ​​lezer te helpen het bestand op te sporen dat hij nodig heeft.

Geek Trivia: het hoofdkantoor van welk techbedrijf maakt een cameo als het hoofdkantoor van Cyberdyne in Terminator Genisys?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Timers, alarmen en stopwatches instellen in Windows 10

Als u Android of iOS gebruikt, bent u er waarschijnlijk aan gewend geraakt om alarmen en timers in te stellen en uw apparaat als stopwatch te gebruiken. Voor de langste tijd had Windows deze mogelijkheid tot nu toe niet.

Hoe de grootte van de cellen in een tabel in Word te bevriezen?

Wanneer u een tabel in Word maakt, kunt u de tabel automatisch laten aanpassen aan de inhoud. Soms wilt u echter de grootte van de cellen in de rijen en kolommen bevriezen, zodat ze niet veranderen. Dit is eenvoudig te realiseren.

Opmerkingen voor 2015-08-13

Lenovo installeerde stilletjes software op laptops, zelfs als je deze hebt gewist

Wi-Fi versus Ethernet: hoeveel beter is een bekabelde verbinding?

Wi-Fi is natuurlijk handiger dan bekabelde Ethernet-kabels. Maar Ethernet biedt nog steeds voordelen: hogere snelheden, lagere latentie en geen problemen met draadloze interferentie.

Hoe u een hardwareprobleem kunt onderscheiden van een softwareprobleem

Uw computer lijkt niet goed te werken - hij is traag, programma's crashen of Windows vertoont mogelijk een blauwe screening. Is de hardware van uw computer defect of heeft deze een softwareprobleem dat u zelf kunt oplossen?

Hoe u uw bureaublad opneemt en een screencast maakt op Windows

Screencasting kan in het begin een beetje ontmoedigend lijken. Open Broadcaster Software is een krachtig, gratis programma dat alles doet wat je nodig hebt, maar je hebt een paar minuten nodig om de interface te leren kennen.

Toegang krijgen tot experimentele functies op uw Chromebook (of alleen in Chrome)

Chromebooks gebruiken standaard de stabiele versie van Chrome zonder dat experimentele functies zijn ingeschakeld. Als je een nerd bent, kun je je best doen om de nieuwste functies te krijgen voordat ze voor iedereen beschikbaar zijn.

Hoe u uw netwerkgebruik in Windows 10 kunt controleren

Zowel mobiele als breedband datacaps hebben ervoor gezorgd dat mensen zeer bewust zijn geworden van hun datagebruik. Windows 10 bevat een ingebouwde monitor voor netwerkgebruik die, in tegenstelling tot zijn voorganger, eigenlijk een behoorlijk handige manier is om uw bandbreedteverbruik in de gaten te houden. Lees verder terwijl we u laten zien hoe.