Hoe u uw grafische stuurprogramma's kunt bijwerken voor maximale spelprestaties

Een grafisch stuurprogramma is de software waarmee uw besturingssysteem en programma's de grafische hardware van uw computer kunnen gebruiken. Als u pc-games speelt, moet u de grafische stuurprogramma's van uw computer up-to-date houden om de beste prestaties uit uw hardware te halen.

We hebben u eerder geadviseerd om uw stuurprogramma's niet dwangmatig bij te werken - de meeste hardwarestuurprogramma's die bij uw computer of via Windows Update worden geleverd, zijn in orde. Grafische stuurprogramma's voor uw NVIDIA, AMD of zelfs Intel grafische hardware vormen echter een grote uitzondering.Afbeelding tegoed: Carles Reig op Flickr

Waarom u uw grafische stuurprogramma's moet bijwerken

Updates van het moederbord, de geluidskaart en de netwerkstuurprogramma's van uw computer geven over het algemeen geen snelheidsverbeteringen. Ze zullen vaak zeldzame bugs repareren - en misschien zelfs nieuwe bugs introduceren.

Dit is echter niet het geval bij bijgewerkte stuurprogramma's voor je grafische kaart, ook wel GPU of videokaart genoemd. NVIDIA en AMD brengen beide regelmatig nieuwe grafische stuurprogramma's uit die vaak grote prestatieverbeteringen opleveren, vooral voor nieuwere games. Nu Intel serieus bezig is met geïntegreerde grafische prestaties met hun aankomende grafische architectuur van Haswell, beginnen ze nu ook frequentere updates van videostuurprogramma's uit te brengen.

Hier is een momentopname van de changelog van NVIDIA's meest recente grafische stuurprogrammapakket, uitgebracht op 5 januari 2013:

hoe u uw grafische stuurprogramma's bijwerkt voor maximale gameprestaties foto 2

Dit soort prestatieverbeteringen in bijgewerkte grafische stuurprogramma's zijn niet ongewoon. Terwijl nieuwere games zoals Far Cry 3 aanzienlijke verbeteringen zagen (tot 38% op sommige hardware), zagen zelfs oudere games zoals Skyrim en Starcraft II een aanzienlijke prestatieverbetering.

NVIDIA overdrijft mogelijk de prestatieverbeteringen die u zult krijgen, en het zal waarschijnlijk niet zo uitgesproken zijn op oudere grafische kaarten. Toch zijn dit nog steeds belangrijke verbeteringen. Sommige nieuwere games kunnen weigeren te draaien met oude, niet-geoptimaliseerde grafische stuurprogramma's geïnstalleerd.

Natuurlijk, als u nooit pc-games op uw computer speelt en niet geeft om 3D grafische prestaties, hoeft u uw grafische stuurprogramma's helemaal niet bij te werken.

Uw grafische kaart identificeren

Er zijn verschillende manieren om de grafische hardware van uw computer te identificeren, inclusief hulpprogramma's voor systeeminformatie van derden, zoals Speccy. U kunt deze informatie echter rechtstreeks uit Windows Apparaatbeheer halen.

Om Apparaatbeheer te openen, drukt u op de Windows-toets om uw Start-menu te openen, typt u Apparaatbeheer in het Start-menu en klikt u op de snelkoppeling Apparaatbeheer. (Als u Windows 8 gebruikt, drukt u op de Windows-toets, typt u Apparaatbeheer in het startscherm, selecteert u de categorie Instellingen en klikt u op de snelkoppeling Apparaatbeheer.)

hoe u uw grafische stuurprogramma's bijwerkt voor maximale gameprestaties foto 3

Vouw het gedeelte Beeldschermadapters uit om de fabrikant en het model van de grafische kaart van uw computer te zien.

hoe u uw grafische stuurprogramma's bijwerkt voor maximale gameprestaties foto 4

Als u zowel Intel- als NVIDIA-hardware op een laptop ziet, gebruikt uw laptop NVIDIA's Optimus-technologie om intelligent te schakelen tussen de beter-voor-levensduur Intel-graphics en beter-voor-gaming-prestaties NVIDIA-graphics. In dit geval wilt u uw NVIDIA-stuurprogramma's bijwerken om uw spelprestaties te verbeteren.

De laatste updates krijgen

Voor sommige soorten grafische hardware die in laptops is geïntegreerd (ook bekend als notebook-GPU's), kunt u de stuurprogramma's mogelijk niet rechtstreeks van de fabrikant krijgen. Het kan zijn dat u bijgewerkte stuurprogramma's van uw laptopfabrikant moet krijgen en dat deze mogelijk niet regelmatig updates uitbrengen.

U kunt echter over het algemeen bijgewerkte grafische stuurprogramma's krijgen van de website van uw grafische hardwarefabrikant:

  • NVIDIA grafische stuurprogramma's downloaden
  • AMD grafische stuurprogramma's downloaden
  • Intel grafische stuurprogramma's downloaden

U moet het exacte model van de grafische kaart van uw computer selecteren, dat wordt weergegeven in het venster Apparaatbeheer.

Sommige fabrikanten hebben hulpprogramma's voor het controleren van updates die automatisch controleren op nieuwe versies van grafische stuurprogramma's en u hierover waarschuwen, zoals het hulpprogramma NVIDIA Update, dat u kunt openen vanuit de toepassing NVIDIA Control Panel (selecteer Help > Updates) als u NVIDIA-graphics hebt hardware.

hoe-je-grafische-stuurprogramma's-bij-werken voor-maximale-gaming-prestaties foto 5


Als u oudere grafische hardware heeft, houd er dan rekening mee dat deze niet voor altijd wordt ondersteund. Fabrikanten verplaatsen uiteindelijk oudere hardware naar een stabiele driverversie die ze niet meer optimaliseren en updaten. Als uw grafische hardware vijf jaar oud is, is de kans groot dat er geen geoptimaliseerde stuurprogramma's meer voor worden uitgebracht. Hoe lang uw hardware wordt ondersteund, is aan de fabrikant.

Meer verhalen

Slow-motion explosies [Video]

Explosies en vloeiende bewegingen zien er allebei geweldig uit in slow motion; combineer de twee in één video en je hebt een recept voor slow-mo video-grootsheid.

Verbinding maken met een VPN in Windows

We hebben virtuele privénetwerken besproken en wanneer u ze misschien eerder wilt gebruiken. Verbinding maken met een VPN is eenvoudig, omdat Windows en de meeste andere besturingssystemen ingebouwde VPN-ondersteuning bieden.

Geek Trivia: Welke stad had als eerste een gemeentelijk wifi-systeem?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Hoe weet een computer wanneer deze niet goed is afgesloten?

Wanneer u uw computer opstart na een onjuiste afsluiting/systeemcrash, zal het gewoonlijk acties voorstellen zoals opstarten in de veilige modus en het uitvoeren van een schijfcontrole. Hoe weet de computer dat hij is gecrasht?

Hoe vouwpapier je naar de maan kan brengen [Video]

Adrian Paenza presenteert een leuke TEDE-educatieve talk over exponentiële groei met als voorbeeld het 'vouwen van papier om de maan te bereiken'. Hoeveel vouwen denk je nodig te hebben om de maan te bereiken? Je zou zomaar verrast kunnen zijn!

Geek Trivia: Welke muzikale act financierde de creatie van de eerste CAT-scanmachine?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Bespaar schermruimte in Firefox door Firefox-werkbalken om te zetten in knoppen

De meeste browsers evolueren naar een minimalistische benadering en consolideren menu's, werkbalken en andere programma-elementen. Als u het weergavegebied van de website wilt maximaliseren en u Firefox gebruikt, is er een optie om de beschikbare ruimte in uw browservenster te optimaliseren.

Geek Trivia: Het spel Chinese dammen is ontstaan ​​in welk land?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Safari voor Windows is (waarschijnlijk) dood: migreren naar een andere browser

Als je Safari op Windows gebruikt, hebben we slecht nieuws voor je: de nieuwe Safari 6 is al meer dan vijf maanden uit en Apple heeft bevestigd dat deze niet op Windows zal worden uitgebracht.

Geek Trivia: The Dendy was een Sovjet-kloon van welke populaire gameconsole?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!