Hoe u uw thuiscomputer overal op afstand kunt bedienen met VNC

Met VNC kunt u op afstand toegang krijgen tot een computer en het bureaublad gebruiken, via internet of vanuit een andere kamer in uw huis. Windows bevat een functie voor extern bureaublad, maar deze is alleen beschikbaar in de professionele edities van Windows.

Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan TeamViewer of een andere service, maar met VNC kunt u uw eigen server installeren en beheren zonder een gecentraliseerde service te gebruiken. VNC-clients en -servers zijn beschikbaar voor alle platforms, maar we behandelen hier Windows.Afbeelding tegoed: fotosteve101 op Flickr

Installeer een VNC-server

Eerst moet u een VNC-server installeren op de computer waartoe u op afstand toegang wilt. We gebruiken hier TightVNC, maar er zijn ook andere VNC-servers die u kunt gebruiken, zoals UltraVNC.

TightVNC installeert zichzelf standaard als een systeemservice, dus het zal altijd op de achtergrond draaien zolang je computer aan staat. (Je kunt de service natuurlijk altijd handmatig uitschakelen.) Het staat zichzelf ook automatisch toe in de Windows-firewall - als je een andere firewall gebruikt, zorg er dan voor dat de firewall TightVNC niet blokkeert of dat je geen verbinding kunt maken.

hoe-je-thuiscomputer-van-overal-met-vnc-op afstand te bedienen foto 3

Zorg ervoor dat u uw VNC beveiligt met een sterk wachtwoord, vooral als u uw VNC-server blootstelt aan internet!

hoe-je-thuiscomputer-van-overal-met-vnc-op afstand te bedienen foto 4

Na het snelle installatieproces wordt TightVNC nu op uw computer uitgevoerd. U kunt de optie TightVNC Service - Control Interface in uw Start-menu gebruiken om uw server te configureren.

hoe-je-thuiscomputer-van-overal-met-vnc-foto op afstand te bedienen

Een belangrijke instelling die u wilt wijzigen, zijn de poorten die TightVNC gebruikt. De standaardpoort die voor VNC wordt gebruikt, is 5900 - u kunt uw beveiliging verhogen door deze naar een andere poort te wijzigen. Mensen die scannen naar open VNC-servers zullen proberen verbinding te maken op poort 5900, maar zullen over het algemeen niet merken dat VNC-servers op andere willekeurige poorten draaien, zoals 34153.

Misschien wilt u om dezelfde reden ook de webtoegangspoort wijzigen - of webtoegang volledig uitschakelen.

hoe-je-thuiscomputer-van-overal-met-vnc-foto op afstand te bedienen

Poorten doorsturen en dynamische DNS instellen

Uw computer heeft nu een VNC-server, dus u kunt er verbinding mee maken vanaf andere computers in uw lokale netwerk. Als u er vanaf internet verbinding mee wilt maken, moet u nog een paar dingen doen.

Eerst moet u de poort van de VNC-server op uw router doorsturen. Dit proces is bij elke router anders, maar u moet de webinterface van uw router gebruiken om poorten door te sturen.

  • Lees meer: ​​Hoe u poorten op uw router doorstuurt

Mogelijk wilt u ook een dynamische DNS-hostnaam instellen voor uw thuisnetwerk. Internetserviceproviders wijzigen vaak het IP-adres dat is toegewezen aan thuisnetwerken, wat betekent dat u mogelijk geen verbinding kunt maken met uw thuiscomputer als uw thuis-IP-adres verandert.

  • Lees meer: ​​Hoe u overal gemakkelijk toegang krijgt tot uw thuisnetwerk met DDNS

Maak verbinding met uw computer

Met een VNC-server op de externe computer kunt u een VNC-client op een andere computer gebruiken om verbinding te maken. TightVNC bevat een VNC-client - u kunt TightVNC op een andere computer installeren en de serveroptie in het installatieproces deselecteren om alleen de viewer te installeren. Zodra het is geïnstalleerd, vindt u de TightVNC Viewer in uw Start-menu.

hoe-je-thuiscomputer-van-overal-met-vnc-op afstand te bedienen foto 7

Voer het adres van uw thuiscomputer in om verbinding te maken. U kunt verschillende soorten adressen gebruiken:

  • Gebruik het lokale IP-adres van de computer als u zich op hetzelfde lokale netwerk bevindt als de computer.
  • Gebruik het IP-adres van uw thuisnetwerk als u de computer via internet benadert.
  • Gebruik uw dynamische DNS-hostnaam als u dynamische DNS instelt en uw computer via internet benadert.

Voor meer informatie over het bepalen van de lokale of externe IP-adressen die uw computer gebruikt, leest u: De privé- en openbare IP-adressen van uw computer vinden

Als u een andere poort voor uw VNC-server gebruikt (zoals u waarschijnlijk zou moeten doen), voegt u het poortnummer toe na twee dubbele punten.

hoe-je-thuiscomputer-van-overal-met-vnc-foto op afstand te bedienen

Nadat u verbinding hebt gemaakt, ziet u het bureaublad van de externe computer in een venster op uw scherm.

hoe-je-thuiscomputer-van-overal-met-vnc-op afstand te bedienen foto


Lees voor meer manieren om professionele functies op Home-versies van Windows te krijgen: Pro-functies krijgen in Windows Home-versies met tools van derden

Meer verhalen

Uit de doos met tips: op locatie gebaseerde taakherinneringen, doe-het-zelf-diskettemuziek en gemakkelijke toegang tot producthandleidingen

Een keer per week verzamelen we een aantal leuke tips uit de HTG-tipbox en delen we deze met je; deze week kijken we naar op locatie gebaseerde taakherinneringen voor Android-telefoons, hoe u uw eigen floppydrive-symfonie kunt maken en een gemakkelijke manier om overal toegang te krijgen tot uw handleidingen en productdocumentatie.

Geek Trivia: De SEGA Saturn had minder gametitels, waardoor?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Voeg aangepaste kleur veranderende RGB LED-verlichting toe aan uw volgende project

Hoewel dit specifieke project een heel nette boekenkast met achtergrondverlichting is met aanpasbare LED-verlichting in overvloed, zou je eenvoudig exact dezelfde opstelling kunnen toevoegen aan zowat alles wat je wat LED-liefde wilt geven.

Hoe het back-upsysteem van Windows 8 verschilt van dat van Windows 7

Windows 8 bevat een volledig vernieuwd back-upsysteem. De bestandsgeschiedenis van Windows 8 vervangt de Windows Back-up van Windows 7 - als u Windows Back-up gebruikt en bijwerkt naar Windows 8, zult u nogal wat verschillen ontdekken.

Vraag de lezers: hoe ga je om met Bacn?

De meeste mensen krijgen een behoorlijk deel van de e-mail die ze willen, e-mail die ze helemaal niet willen (Spam) en een gezonde dosis Bacn-e-mail die ze willen, maar niet nu. Hoe ga je om met je dagelijkse dosis Bacn?

Geek Trivia: welk televisieprogramma bevat een hele film erin verborgen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Visuele geschiedenis voor Chrome brengt uw browsergeschiedenis in een interactieve grafiek

Benieuwd hoe jouw avonturen op het web met elkaar verweven zijn? Visuele geschiedenis voor Chrome brengt gerelateerde websites in uw browsegeschiedenis in kaart in een interactieve grafiek - visualiseer uw browsen in de afgelopen uren, dagen of maanden.

Connectify Dispatch Koppelt meerdere netwerkknooppunten tot een megaverbinding

Connectify Dispatch wil de manier waarop u omgaat met de netwerken om u heen veranderen door het doodeenvoudig te maken om alle beschikbare Wi-Fi-, mobiele en Ethernet-verbindingen in een enorme en stabiele pijplijn te meshen.

Ga aan de slag met Raspberry Pi via de gratis cursus OS-bouwen

Cambridge University biedt nu een gratis cursus van 12 segmenten aan die je zal begeleiden bij het helemaal opnieuw bouwen van een besturingssysteem voor het kleine Raspberry Pi-ontwikkelbord - leer goedkoop de ins en outs van het basisontwerp van het besturingssysteem.

Wie levert internetservice voor mijn internetprovider?

U betaalt uw internetprovider (ISP) voor internettoegang en zij zetten de zoete, zoete brandslang van gegevens voor u aan. Maar wie zorgt voor de stroom voor uw ISP? Lees verder om de ins en outs van wereldwijde gegevenslevering te leren.