Hoe Trump won met behulp van strategische branding en wat ondernemers van hem kunnen leren

Het maakt niet uit of je opgewonden of verontwaardigd bent of iets daar tussenin als je ziet dat Donald Trump onze nieuwe president-elect wordt. Objectief gezien voerde Trump een indrukwekkende en verrassende politieke campagne, en het is vanwege zijn voorliefde voor personal branding en marketing dat hij won in zo'n verbazingwekkende overstuur.

Als een man zonder politieke ervaring zijn weg naar het hoogste politieke ambt in het land kan banen met een handvol marketingstrategieën, wat denkt u dan dat uw bedrijf zou kunnen bereiken met vergelijkbare tactieken?

Ik zeg niet dat je de ideologieën of retoriek van Donald Trump moet gaan nabootsen, maar er zijn enkele belangrijke lessen voor ondernemers om te leren door getuige te zijn geweest van dit krachtige succes in personal branding.Politiek en branding

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat politici in wezen merken worden -- persoonlijke merken -- wanneer campagnes beginnen, en dit is geen nieuw concept. Je kunt de parallellen tussen bedrijfsmerken en politieke kandidaten duidelijk zien:

 • Logo's. Het veelgeprezen logo van Hillary Clinton is slechts het meest recente voorbeeld van kandidaten die beelden gebruiken om herkenning en zichtbaarheid op te bouwen. Het O-logo van Barack Obama is zelfs beschreven als zakelijk van aard.
 • Slogans. Slogans en slogans maken al generaties lang deel uit van de politiek, zoals blijkt uit 1840's Tippecanoe en Tyler, die oorspronkelijk deel uitmaakten van een volledig campagnelied.
 • Imago, stem en reputatie. Het belangrijkste is dat kandidaten tijd besteden aan het perfectioneren van hun imago, hun stem en hoe ze worden gezien door het stempubliek. Dit was het meest cruciale gebied dat door Donald Trump werd ontwikkeld.

Dus, hoe slaagde Trump erin om zo'n krachtig merk te creëren uit een cartoonachtige en politiek onervaren persoonlijkheid uit het verleden?

Het merk Trump

Het merk Trump, waarmee ik zijn politieke persoonlijke merk bedoel - niet een van zijn zakelijke inspanningen - was gebaseerd op een aantal principes die hem aantrekkelijk maakten voor de massa.

 • Niche gericht. Eerst en vooral probeerde Trump niet Amerika voor zich te winnen. Hij was scherp gericht op blanke mannen uit de arbeidersklasse, een grote, maar specifieke doelgroep. Zijn berichten werden lasergericht en zeer relevant voor dit publiek, wat leidde tot meer merkevangelisatie en een snelle uitbreiding van zijn supportersbestand. Zijn cijfers op sociale-mediaplatforms, in vergelijking met die van Hillary Clinton, leveren hier een duidelijk bewijs van. In marketingtermen identificeerde en begreep hij zijn doelmarkt en ontwikkelde vervolgens uiterst effectieve berichten naar dit segment.
 • Extreem. In dezelfde geest is het merk Trump extreem. Als persoon is hij onbezonnen, luidruchtig en niet verontschuldigend. Zijn tweets bevatten bijna altijd uitroeptekens, die de emotie erachter accentueren. In beleid is hij standvastig en verdeeldheid zaaiend. Voor sommige mensen is hij een vertegenwoordiger geworden van haat en angst, maar voor anderen is hij een baken van hoop geworden. Trump polariseerde zijn publiek met emotioneel geladen berichten, die, ongeacht de waarheid ervan, ertoe leidden dat zijn aanhangers zulke extreme merkevangelisten werden dat ze in aantallen bleken te stemmen die veel hoger waren dan wie dan ook - of welke peiling dan ook - voorspelde. Deze strategie bleek uiteindelijk sterker te zijn dan de strategie die Hillary Clinton volgde, namelijk proberen op zijn minst redelijk aardig te zijn voor iedereen.
 • Anti-establishment. Trump speelde ook in op de algemene ontevredenheid over beide partijen die het Amerikaanse publiek voelde. Burgers van alle politieke achtergronden hebben een afkeer van het establishment en Trump diende als een bijna volledig tegengesteld alternatief. Dit onderscheidde hem van zijn concurrenten en zorgde ervoor dat hij opviel bij mensen die het gevoel hadden dat ze waren vergeten of genegeerd door het politieke establishment.
 • Nostalgisch. Volgens Stephen Greyser van de Harvard Business School was Trumps ‘Make America Great Again’ ontworpen om blanke arbeiders uit de arbeidersklasse eraan te herinneren wanneer het beter met hen ging, of ze dachten dat ze het zich tenminste konden herinneren. Trump gebruikte deze nostalgie om zijn standpunten te ondersteunen en positieve emoties bij zijn aanhangers aan te boren, en hen verder te mobiliseren als evangelisten. De populaire tv-komedie South Park bracht dit feit op een speelse manier onder de aandacht door het grote publiek af te schilderen als verslaafd, onbewust, aan ledenbessen (een woordspeling op het woord onthoud), waardoor ze nostalgische gevoelens kregen over gelukkige tijden in hun verleden, wat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de aantrekkingskracht van velen voor Trump's Make America Great Again! campagneslogan. Het is vermeldenswaard dat deze slogan eigenlijk voor het eerst werd gebruikt in de presidentiële campagne van Ronald Reagan in 1980, wat nog meer een beroep deed op nostalgie voor degenen die oud genoeg waren om te onthouden.
 • Transparant. Ondanks zijn voorliefde voor het vertellen van leugens en halve waarheden, werden de controversiële uitspraken van Trump goed ontvangen door zijn doelgroep omdat ze hem als transparant beschouwen. Voor veel mensen wordt een kandidaat die het lijkt alsof het is door politieke normen en conventies te overtreden, automatisch gezien als oprechter en betrouwbaarder.
 • Gemakkelijk. Gedurende de hele campagne is Donald Trump opzettelijk vaag en beknopt geweest, nooit ingegaan op de details van wat hij eigenlijk zou doen als president, maar eenvoudige ideeën achtergelaten die aantrekkelijk en gemakkelijk te herhalen zijn. Maak Amerika weer groot! is daar het ultieme voorbeeld van. Amerika weer groot maken, hoe precies? Het maakt niet uit. Het is eenvoudig en gemakkelijk te onthouden, en daarom verspreidde het zich.

Branding van de concurrentie

Trump brandmerkte echter niet alleen zichzelf. Een belangrijk punt van zijn campagne was het brandmerken van de concurrentie, zodat hij zijn eigen merk als superieur kon illustreren - als een winnaar. Zelfs in de voorverkiezingen stoomde Trump over zijn tegenstanders door ze in een specifiek negatief daglicht te plaatsen. De naam Lyin 'Ted sloeg snel aan en hielp zeker de overwinning van Trump op zijn meer conventionele kandidaat, Ted Cruz.

En natuurlijk was Crooked Hillary een stand-by in de toespraken en de algehele campagne van Trump, terwijl hij werkte om het merk Clinton te illustreren als bedrieglijk en crimineel.

Andere bijnamen die hij zijn vijanden gaf, waarmee hij ze brandmerkte in de ogen van zijn aanhangers, waren onder meer 'Goofy Elizabeth Warren', 'Crazy Bernie', 'Little Marco' en 'Low Energy Jeb'. Dit hielp om het merk Trump verder te onderscheiden van de concurrentie en de kiezers verder te polariseren.

Belangrijkste lessen

Dus, wat zijn de belangrijkste lessen voor ondernemers om hieruit te leren?

 • Identificeer en begrijp uw doelmarkt. Probeer niet alles voor iedereen te zijn. Beperk uw focus in plaats daarvan tot één belangrijke demografie. Het is beter om je doelgroep te laten denken dat je absoluut de beste bent dan dat veel groepen mensen denken dat je gewoon oké bent.
 • Specialisatie is beter dan generalisatie. Om dezelfde reden is het beter een specialist te zijn dan een generalist. Maak uw merk bekend omdat het een paar dingen heel goed doet in plaats van veel dingen fatsoenlijk.
 • Maak de dingen niet te ingewikkeld. Hoe eenvoudiger uw bericht is, hoe meer memorabel het zal zijn. Blijf duidelijk, beknopt en zo eenvoudig mogelijk.
 • Gebruik emoties om uw publiek te mobiliseren om merkevangelisten te worden. Emotie zorgt voor actie, trigger dus emotie bij je doelgroep. Als uw publiek bang is, of zich verwaarloosd of vergeten voelt, gebruik dat dan in uw voordeel door te praten over hun pijnpunten, angsten en behoeften. Mobiliseer je publiek door emotie aan te spreken binnen je contentstrategie.
 • Onderscheid je merk. Onderscheid u van de concurrentie door anders te zijn en vorm uw merk om deze belangrijke verschillen te versterken. Wees niet bang om uw merk te vergelijken met dat van uw concurrentie, om aan te geven waarin u verschilt.

Dit bericht is niet bedoeld om Donald Trump te steunen of zijn beleid goed te keuren. Het is gewoon bedoeld als illustratie van de marketingtactieken die hij gebruikte om de overwinning te behalen in een van de vreemdste verkiezingen van onze tijd.

Gebruik deze marketingtactieken in uw voordeel in het bedrijfsleven, en u zult in uw eigen vakgebied even concurrerend worden.

Jayson DeMers

Jayson DeMers is oprichter en CEO van AudienceBloom, een SEO-bureau in Seattle. Hij is de auteur van het e-boek, The Definitive Guide to Marketing Your B...

Lees verder

Ontspan hoe Trump won met behulp van strategische branding en wat ondernemers van hem kunnen leren verhalen

Heeft uw kleine onderneming echt een marketingplan nodig?

Het heeft geen zin om het te ontkennen - marketing is een cruciaal onderdeel van het succes van een klein bedrijf.

Californiërs roepen op tot een 'calexit' van de VS -- hier is hoe een afscheiding zou kunnen werken

Hoe vergezocht het ook mag klinken, het plan begon op stoom te komen na de verrassende stemming van dinsdagavond.

Mark Cuban: Ik verlies liever elke cent dan Trump als president

Ervoor zorgen dat Trump het presidentschap niet wint, kan hem wat fans kosten. En dat vindt hij prima.

4 eenvoudige strategieën om de welgestelden te beïnvloeden

De zeer rijken zijn zeer beschut. Aan hen verkopen is buitengewoon moeilijk totdat je leert hoe je voor hen kunt komen.

10 wetten van marketing via sociale media

Top 10 marketingwetten voor sociale media om nieuwe klanten aan te trekken en uw bedrijf te laten groeien. Bewezen sociale-media-etiquette om de merkaanwezigheid te verbeteren en een betere gebruikerservaring te bieden.

14 Verbazingwekkend gratis stockfotowebsites

Op zoek naar de perfecte afbeelding voor uw volgende project? Probeer enkele van deze gratis online bronnen.