Gedeelde mappen toevoegen en beheren op Windows Home Server

Windows Home Server wordt standaard geleverd met enkele gedeelde mappen in verschillende categorieën, en de kans is groot dat u ook uw eigen mappen wilt maken. Vandaag laten we u zien hoe u uw eigen gedeelde mappen kunt maken, machtigingen kunt beheren, mapduplicatie kunt inschakelen en meer.

Opmerking: voor dit artikel hebben we toegang tot de Home Server Shared Folders vanuit Windows 7.

Standaard gedeelde mappenNa het installeren van Windows Home Server zul je merken dat de standaard gedeelde mappen Muziek, Foto's, Openbaar, Opgenomen tv, Software en Video's zijn. Deze mappen kunnen niet worden verwijderd, maar we kunnen indien nodig onze eigen mappen maken. We kunnen ook machtigingen doornemen en wijzigen en mapgeschiedenis bekijken.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 1

Toegang tot gedeelde mappen

U kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot uw gedeelde mappen op de server. Een daarvan is om te dubbelklikken op het pictogram Gedeelde mappen op server dat op het bureaublad is gemaakt toen u WHS Console installeerde.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 2

Of klik met de rechtermuisknop op het WHS Console-pictogram in de lade en selecteer Gedeelde mappen.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 3

Open WHS Console en klik onder Gedeelde mappen met de rechtermuisknop en Open de gewenste map.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 4

U kunt ook naar Netwerk gaan en dubbelklikken op het Home Server-pictogram...

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 5

Welke methode u ook gebruikt, deze opent de map Gedeelde mappen en u kunt door uw gegevens bladeren.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 6

Nieuwe map toevoegen

Het toevoegen van een nieuwe map is vrij eenvoudig. Open Windows Home Server Console en klik onder Gedeelde mappen op Toevoegen op de werkbalk of klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied in Gedeelde mappen en selecteer Toevoegen in het contextmenu.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 7

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 8

Hoe dan ook, het zal de wizard Een gedeelde map toevoegen verschijnen, waar u de naam voor de map typt en deze een beschrijving geeft als u dat wilt. U moet beslissen of u mapduplicatie wilt inschakelen of niet. Als het is ingeschakeld, dupliceert het de map en bestanden die het bevat over meerdere schijven op de server. Het neemt twee keer zoveel ruimte in beslag op de totale opslag van uw server en het kan even duren voordat het proces is voltooid. In dit voorbeeld... worden deze bestanden grote videobestanden en hoeven we geen duplicaat te maken.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 9

Vervolgens moeten we het type toegang selecteren dat elke gebruiker voor de nieuwe map zal hebben. De soorten toegang zijn als volgt...

  • Volledig – De gebruiker kan bestanden in de gedeelde map bekijken, toevoegen, wijzigen en verwijderen.
  • Lezen – De gebruiker kan bestanden in de gedeelde map bekijken, maar kan geen bestanden toevoegen, wijzigen of verwijderen.
  • Geen - De gebruiker kan niets in de gedeelde map bekijken, wijzigen of verwijderen ... ze hebben geen toegang.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 10

De map is succesvol aangemaakt en u kunt de wizard afsluiten en bestanden gaan toevoegen.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 11

Nu kunnen we in Windows Home Server Console de gemaakte map met de naam Dvd-films zien. We zien ook de Beschrijving, deze is momenteel leeg, Duplicatie is uitgeschakeld en de status In orde.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 12

Een gedeelde map verwijderen

Als u ooit merkt dat u een gedeelde map die u hebt gemaakt, moet verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de map en selecteert u Verwijderen in het menu.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 13

Klik vervolgens op Voltooien op het waarschuwingsbericht als u zeker weet dat u het wilt verwijderen. Onthoud dat als een map wordt gedupliceerd, deze ook wordt verwijderd. Ook kunt u de mappen die standaard door WHS zijn opgenomen, niet verwijderen.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 14

Mapeigenschappen wijzigen

We kunnen ook op elk moment teruggaan en de eigenschappen en gebruikerstoegang tot de mappen wijzigen. In dit voorbeeld hebben we een gedeelde map Documenten gemaakt en willen we mapduplicatie inschakelen en de gebruikerstoegang wijzigen. Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer Eigenschappen.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 15

Het venster Eigenschappen verschijnt en onder het tabblad Algemeen willen we het vakje naast Mapduplicatie inschakelen markeren. U hebt minimaal 2 schijven op uw server nodig om mapduplicatie in te schakelen. Wat het doet, is automatisch de map en de inhoud ervan dupliceren naar een ander station. Het synchroniseert ook de map met het duplicaat. Dus als u bijvoorbeeld een bestand uit de map haalt, wordt dat ook in het duplicaat bijgewerkt.

Dit is erg handig als een van de serverschijven uitvalt, je hebt nog steeds toegang tot de inhoud van de map. Onthoud dat duplicatie twee keer zoveel ruimte in beslag neemt als de totale opslagruimte. Misschien wilt u deze functie gebruiken voor uw belangrijkste bestanden en documenten.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 16

Klik op het tabblad Gebruikerstoegang om het type toegang te wijzigen dat elke gebruiker tot de map heeft.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 17

U krijgt een bericht dat u eraan herinnert dat de nieuwe machtigingen pas van kracht worden als de gebruiker zich afmeldt en vervolgens weer op de computer.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 18

Als een gebruiker toegang probeert te krijgen tot een bestand waaraan u geen rechten hebt toegewezen, krijgt hij de foutmelding Bestandstoegang geweigerd.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 19

U kunt ook de mapgeschiedenis bekijken en zien hoe deze in de loop van de tijd is gegroeid. Klik met de rechtermuisknop op een bepaald item en selecteer Geschiedenis ... waarna een scherm verschijnt dat laat zien wat er aan de hand is. U kunt ervoor kiezen om week, maand, jaar of een volledige geschiedenis weer te geven.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 20

Als u de geschiedenis probeert te bekijken van een map die niet genoeg tijd heeft gehad om er een te verzamelen, krijgt u de volgende foutmelding. Een map moet minimaal een week in bedrijf zijn.

hoe-toevoegen-en-beheren-gedeelde-mappen-op-windows-home-server foto 21

Conclusie

Windows Home Server is een uitstekende manier om al uw gegevens te centraliseren en toegang te krijgen vanaf verschillende machines door het hele huis of kleine kantoor. Het beheren van de gedeelde mappen op de server is een van de belangrijkste administratieve functies die u moet doen. U kunt gebruikersaccounttoegang tot de mappen op het netwerk en via internet beheren. De functie Mapduplicatie is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat er een redundante back-up is van uw belangrijkste bestanden.

Deze handleiding zou u op weg moeten helpen om gedeelde mappen op uw thuisserver te gebruiken en te begrijpen. Misschien wilt u ook onze artikelen lezen over het beheren van gebruikersaccounts in WHS en het maken van een back-up van WHS-mappen naar een externe schijf.

Meer verhalen

Schijfopruiming plannen in Windows 7 en Vista

Het is altijd een goed idee om regelmatig onderhoudstaken uit te voeren, zoals Schijfopruiming op uw Windows-computer, zodat deze soepel blijft werken. Vandaag bekijken we hoe u een eenvoudige Schijfopruimingstaak plant en hoe u opdrachtregelschakelaars gebruikt voor een meer geavanceerde installatie.

Toegang krijgen tot een zoekvak in Google Chrome

Mist u een zoekvak in Chrome en wilt u er graag een terug? Doe dan mee terwijl we de Search Box-extensie bekijken.

Desktop Fun: Valentijnsdag Wallpaper Collection

Ben je op zoek naar een aantal unieke achtergronden om dit jaar de gevoelens in je hart te uiten? Dan wil je zeker een kijkje nemen in onze speciale Valentijnscollectie.

Browsegeschiedenis wissen in Firefox met een sneltoets

Ben je het zat om handmatig je browsergeschiedenis te verwijderen of te moeten wachten tot de browser is gesloten om deze te verwijderen? Kijk dan eens naar de Clear History-extensie voor Firefox.

Vrijdagpret: Fat Slice

We hebben eindelijk weer een slopende week op kantoor doorstaan, helaas is de baas nooit tevreden. Ach ja, tijd om het te vergeten en te ontspannen met het spelen van een leuk flash-spel om je het weekend gemakkelijk te maken. Vandaag kijken we naar het leuke flashspel Fat Slice.

Integreer Hulu Desktop en Windows Media Center in Windows 7

Heb je ooit iets in Windows Media Center bekeken en wenste je dat er een gemakkelijke manier was om over te schakelen naar Hulu-programma's? Vandaag kijken we naar Hulu Desktop Integration waarmee u eenvoudig kunt schakelen tussen Hulu Desktop en Windows 7 Media Center.

Hoe kernelupdates in Ubuntu te verbergen

Ubuntu's Update Manager is een geweldig hulpprogramma dat al uw software up-to-date houdt. Als u de standaardbronnen gebruikt, zijn updates getest en zouden ze zonder problemen moeten werken.

Maak de modus Nu afspelen in Windows Media Player-weergave bovenaan

Als u albumhoezen en de visualisaties in Windows Media Player in Now Playing-modus wilt bekijken, wilt u deze misschien zo instellen dat deze altijd boven op andere vensters wordt weergegeven. Hier bekijken we hoe u het kunt instellen op WMP 12 in Windows 7.

Verbeter het bekijken van YouTube-video's in Google Chrome

Wilt u een betere manier om YouTube-video's en de omliggende secties in Google Chrome te bekijken? Nu kunt u uw video altijd in het zicht hebben terwijl u door de rest van de webpagina bladert met de VidzBigger-extensie.

Gebruik deze bladwijzer om gemakkelijk albums te krijgen

Met de hulp van UnMicD bij LH (disclaimer: {s}hij deed het grootste deel van het werk), heb ik een bookmarklet samengesteld om muziek online te krijgen met behulp van de google/mediafire-truc.